Szilárda
0 °C
6 °C

Megmenekültek a Swissair leányvállalatai

2001.11.06. 11:49
A Neue Zürcher Zeitung keddi közlése szerint hétfőn aláírták a szerződést, melynek értelmében a Swissair Group számítógépes rendszereket gondozó leányvállalatát, az Atraxist megvásárolja az amerikai Electronic Data Systems Corporation.
A Swissair Group számítógépes rendszereket gondozó leányvállalatát, az Atraxist megvásárolja az amerikai EDS (Electronic Data Systems Corporation) konszern, és a cég 35 millió frankos hitelt kapott a svájci repülőterektől, valamint Zürich és Bázel kantontól.

Az amerikai cég európai jelenlétét erősíti

Az eladásról szóló megállapodást a Neue Zürcher Zeitung keddi közlése szerint hétfőn írták alá, és a Swissair Group igazgató tanácsa már jóvá is hagyta. Részleteket egyelőre nem közöltek.

Az Atraxis a világ hatvan légitársasága és negyven repülőtere számára működtet jegyrendelési, repülőtéri és repülési informatikai rendszereket, 2010 alkalmazottat foglalkoztat, és tavaly 640 millió svájci frank volt a forgalma.

Az amerikai EDS átvállalja az Atraxis áthidaló hitelét is

Az EDS, amely a világ legnagyobb repülési informatikai szolgáltatója, átveszi és tovább működteti az Atraxis teljes operatív üzletét, és ezzel jelentősen kiépíti európai jelenlétét. A vásárló a tervek szerint átvállalja a cégnek most nyújtott áthidaló hitelt is.

Megérkezett a kormányhitel első része

A Swissair repüléshez kötődő leányvállalatainak megmentésére pénteken talált megoldás nyomán a svájci kormány kiutalta a téli menetrend fenntartására szánt egymilliárd svájci frankos hitel első, 50 millió frankos részletét, és ezzel a Swissair tovább repülhet.

A Crossair tőkeemelésébe a kantonoknak még be kell szállniuk

Az új Crossair - korábban a Swissair leányvállalata, amelybe most a Swissair hasznosítható eszközeit be akarják vinni - tőkeemeléséhez végül utolsóként a kantonoknak kell hozzájárulniuk.

Csütörtökön ül össze a kantonok pénzügyi vezetőinek konferenciája, hogy a még szükséges összeg - 400 millió frank - felosztásáról megállapodjanak, bár ebből Zürich kanton már 300 milliót felajánlott, és részleteket vállalt Bázel és Genf is, így már csak 59 millió frank felosztásáról lesz szó.