Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem várt milliárdok a szaúdi költségvetésben

2004.09.06. 14:09
Megduplázhatja bevételeit Szaúd-Arábia a kőolaj rekordárának köszönhetően. Az ország költségvetése így hiány helyett 35 milliárd dollár többlettel zár.
A kőolaj rekordára miatt Szaúd-Arábia költségvetésében nem várt pénzösszegek tűntek fel - írja a BBC Online. A pénz többségét az ország adósságának visszafizetésére fordítják. Tavaly az ország adóssága 173 milliárd dollár volt, ami a GDP 94 százaléka.

Több mint tízmilliárd dollárt azonban fejlesztésekre fognak költeni, ezen belül is egészségügyre, lakásprogramra, oktatásra - mondta Abdullah Bin Abdul Aziz királyi herceg.

Az állam adósságainak kifizetése jótékony hatással lesz az ország gazdaságára, és a jövőben több pénz lesz fejlesztésekre. A pénz egészét a lakosság jólétére fordítják - hangsúlyozta a herceg a Saudi Press Agency (SPA) kérdésére. A nem várt költségvetési többletet isten ajándékának nevezte a herceg.

A szaúdi kormány nyolcmilliárd dollár hiányt várt az idén, eredetileg 53,3 milliárd dollár bevételt, 61,3 milliárd kiadást terveztek. Bár a királyi herceg nem árulta el, mekkora lesz a többlet, egyes források szerint a kormány terveinek duplája folyik be az idén.

Elemzők szerint 35 milliárdos többlettel zárhat a szaúdi költségvetés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!