Zsuzsanna
0 °C
10 °C

Egyoldalúan növeli kitermelését Szaud-Arábia

2004.05.24. 15:47
Napi 800 ezer hordóval növeli olajtermelését Szaúd-Arábia - jelentette be hivatalosan a királyság. Hétvégén az OPEC nem volt hajlandó növelni a kitermelést.
Szaud-Arábia, az OPEC legnagyobb exportőre 9,1 millióra növeli napi olajtermelését. Teszi ezt annak ellenére, hogy szombaton az OPEC-tagországok olajminiszterei nem emelték a szervezett kibocsátási kvótáját.

Szaúd-Arábia azonban már korábban jelezte, hogy a rendkívül magas világpiaci olajár csökkentése érdekében az olajkartell napi termelését 2-2,5 millió hordóval kellene növelni - írja a BBC. Hétvégén az OPEC-tagországoknak Szaud-Arábia javaslatásról kellett volna dönteni, hogy emeljék a kitermelést. Az olajkartell miniszterei azonban úgy látják, nem kell sietni, és elég lesz, ha a következő ülésen, június harmadikán döntenek a kitermelésről.

A világ olajszükségletének harmadát biztosító OPEC számos tagállama már tiltakozott a szaúdi lépés ellen. Líbia olajminisztere szerint például Szaúd-Arábia nem dönthet egyedül a termelés bővítéséről. A katari miniszter szerint még túl korai arról beszélni, mi lesz a döntés júniusban - tudósít a Reuters.

A kisebb öböl-menti olajmonarchiák Szaud-Arábia mellé álltak a kvótavitában. A döntés bejelentés után csökkent az olaj világpiaci ára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!