Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szlovákiában visszaesett az élelmiszervásárlás

2004.02.26. 08:52
Szlovákiában az év elejétől hatályos egységes, 19 százalékos áfa jelentősen visszavetette az élelmiszer-vásárlást. Tavaly ugyanis az élelmiszereket terhelő áfa 14 százalék volt.
A szlovák élelmiszergyártók szövetségének előzetes adatai szerint idén januárban 2003 januárjához viszonyítva 18 százalékkal csökkent a söreladás, az olajok és zsiradékok esetében 20 százalékos visszaesést regisztráltak, a húsoknál és húskészítményeknél 15-20 százalékosat, a baromfitermékek esetében 10, a cukornál 15, a tej és tejtermékek esetében pedig átlagosan 30 százalékos fogyasztás-visszaesést feltételeznek.

Peter Papanek, a szlovák pénzügyminisztérium kommunikációs osztályának vezetője a Napi Gazdaság kérdésére közölte: az áfával kapcsolatos részletesebb adatok csak a jövő héten állnak majd rendelkezésükre. A fogyasztás visszaesésében szerepet játszhatott a szociális juttatások csökkentése is. Míg 2003-ban egy 6 gyerekes munka nélküli házaspár 12 500 és 15 300 korona közötti támogatást kapott a családi pótlékkal együtt, addig 2004 elejétől e támogatás mértéke 7610 és 10 940 koronára esett.

Szociális bomba

Az alacsonyabb juttatásokat először februárban fizették ki, ezért most robbant a szociális bomba. A kelet-szlovákiai romák zavargása, fosztogatása február 18-án, Lőcsén kezdődött, majd Tiszacsernyőn, Tőketerebesen és még néhány településen folytatódott, a régióba a kormány 1600 rendőrt és 650 katonát vezényelt. A fosztogatások során 500 ezer korona kár keletkezett az üzletekben, a vagyoni kár mintegy 200 ezer korona. A kabinet tegnapi ülésén intézkedéseket hozott a fosztogatások megfékezésére, és jelezte, nem változtat a szociális ellátás reformján.

Szlovákiában 350 és 380 ezer közötti a romák száma, akik főleg az eleve magas, 25-30 százalék közötti munkanélküliséggel sújtott körzetekben élnek, ezért sok esetben az egyedüli legális bevételi forrásuk a gyerekek után fizetett szociális segély. Szlovák elemzők szerint a napok óta tartó zavargások egyelőre nem riasztják el az ország iránt érdeklődő külföldi beruházókat, de a kormánynak a nyomás hatására nem szabad letérnie az eddigi reformútról. A helyzet csak akkor változna, ha a zavargások elhúzódnának, és a kormány nem tudna úrrá lenni a kialakult helyzeten.