Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Kilencezer állás szűnik meg Szlovákiában

2008.12.19. 12:36
Mintegy 9200 munkahelyet veszélyeztet a nemzetközi válság Szlovákiában, derült ki a szlovák gazdasági minisztérium pénteken közzétett, legújabb jelentéséből.

Jelenleg mintegy 9200-ra emelkedett a veszélyeztetett munkahelyek száma. Ez 2200 munkahellyel több, mint egy hete. A szabad munkahelyek száma az országban mintegy 11 200 - mondta Vojtech Ferencz, a minisztérium helyzetelemző munkacsoportjának vezetője. Ebben a nehéz helyzetben is új külföldi beruházások érkeznek az országba, amelyek a következő években új munkahelyeket teremtenek. Számításaink szerint ezek a beruházások, ha megvalósulnak, fokozatosan majdnem 10 ezer új munkahelyet teremtenek. A szlovák kormány az új külföldi beruházásokat januárban és februárban fogja megtárgyalni - mondta Ferencz.

Részleteket nem közölt, de azt elmondta, hogy ezek a jövőbeni külföldi beruházások a járműiparba, az elektrotechnikába, a gumigyártásba, az élelmiszeriparba és a gépiparba irányulnak. A beruházások várható összértéke 1,33 milliárd euró.

A Robert Fico vezette szlovák kormány a szerdai ülésén döntött arról, hogy mintegy 14 millió eurós adókedvezményt ad a német Volkswagen konszernnek a Szlovákiában tervezett, majdnem 300 millió eurós üzembővítéséhez. A Volkswagen tervei szerint a beruházásokat 2012-ig valósítják meg, és a gyárban 760 új munkahely keletkezik. Szlovák lapok szerint, a beszállítókat is figyelembe véve, összesen 2000 új munkahely jöhet létre. A szlovák kormány más külföldi beruházásokat is támogatni kíván a jövőben.

Robert Fico szerint a nemzetközi válság első szlovákiai áldozata a Cargo Slovakia vasúti teherszállító társaság, amelynek jövőre előreláthatólag mintegy 40 százalékkal csökken a forgalma. A cégek a gazdasági nehézségeik és a termelés csökkenése miatt kevésbé fogják igénybe venni a vasúti teherszállítást. A Cargo vezetése elbocsátásokat tervez, de a kormányfő az érdekegyeztető tanács keddi ülésén ezt ellenezte, a megígérte, hogy a kabinet segít a társaságnak. A pénzügyminiszternek már konkrét tervei vannak arra, hogyan segítségünk a szlovák vasútnak túlélni ezt a nehéz időszakot – mondta Fico.

A Cargo Slovakia 2005-ben alakult, s vált önálló társasággá. Szlovákiában ez a cég a negyedik legnagyobb munkáltató. A tavalyi év végén 11 ezer embernek biztosított munkát.

November végén Szlovákiában 7,8 százalékra emelkedett a munkanélküliség - közölte a pozsonyi TA3 hírtelevízió az szlovák munkaügyi hivatalra hivatkozva. Várható, hogy decemberben a munkanélküliségi ráta tovább növekszik és túllépi a nyolc százalékot. Ez alapvetően a szezonjellegű munkák megszűnése, valamint a folytatódó elbocsátások következménye, mutatott rá a hivatal.  • Vennék
  • Hírek