Méregdrága diplomák

2008.02.12. 06:29
Az Egyesült Államok a drága diplomák hazája - derül ki a Forbes magazin összeállításából. A világ legmagasabb tandíjait ugyanis a tengerentúlon szedik be a hallgatóktól, akiknek így akár több mint hétmillió forintba is kerülhet egy-egy tanév.

Nem az évszázados hagyományokkal bíró angol kollégiumokban, nem az olyan neves intézményekben, mint a Harvard vagy a Princeton, de még csak nem is a svájci hegyek között megbúvó elitegyetemeken kerül legtöbbe a diploma megszerzése. A világ legdrágább egyeteme az Egyesült Államok fővárosában található George Washington University.

Értékes diplomát ad, amit meg kell fizetni

A Forbes magazin összeállítása szerint a Fehér Háztól alig pár saroknyira lévő egyetem padjaiban ugyanis 39 240 dollárba, vagyis közel 7,2 millió forintba kerül egy tanév. Az összegben ráadásul csak maga az oktatás van benne, a tankönyvek vagy a kollégiumi díj ezen felüli költségként jelentkezik.

A rekordösszegű tandíjakat kivétel nélkül a magánkézben lévő egyetemeken kell fizetni; érdekes, hogy ezeken a helyeken is van túljelentkezés, tehát az itt megszerzett diploma igen jó piaci értékkel bír. A horribilis tandíjak enyhítésére ugyanakkor az Egyesült Államokban is fejlett támogatási rendszer működik, a diákoknak így átlagosan körülbelül csak a tandíj felét kell kifizetniük.

Az amerikai egyetemek magas árát a helyi oktatási szakértők szerint az indokolja, hogy jelenleg ezek adják a világ legértékesebb diplomáit. Így ha valaki ügyesen választ egyetemet, akkor munkába állását követően igen hamar vissza tudja fizetni a tandíjára felvett hitelt; persze a rizikó itt is elég nagy, a jobb intézményekben pedig bent maradni sem mindig egyszerű.

Oxford és Cambridge olcsó, mert állami tulajdonban van

Európában a felsőoktatás javarészt állami kézben van, ennek köszönhető, hogy a méltán legendás hírű oxfordi és cambridge-i egyetemeken 3070 brit fontban, mintegy 1,1 millió forintban maximálták a tandíjat. A szigetország egyetlen magánegyeteme, a University of Buckingham azonban már 7700 fontot, átszámítva 2,74 millió forintot kér egy-egy ott eltöltött tanévért cserébe, a külföldi diákok pedig közel kétszeres áron tanulhatnak itt.

A japán egyetemek legendásan jó diplomát adnak, a felsőoktatási intézmények zöme itt is az állam kezében van. Az olyan jó hírű egyetemek, mint a tokiói vagy a kiotói, 8 millió jent, azaz több mint másfél millió forintot kérnek egy-egy tanévért, míg a neves magániskolákban, például a Vasedában vagy a Keiróban átlagosan 15 millió jenbe, hozzávetőleg hárommillió forintba kerül egy tanév.

A minőségi oktatás fontos szerepét egyébként a fejlődő országok is belátták. A Közel-Kelet legnevesebb felsőoktatási intézménye az amerikai mintát követő sharjahi egyetem, melyet 1997-ben alapítottak. Az egyetem kevesebb mint 17 ezer dollárnak, hárommillió forintnak megfelelő tandíjat kér diákjaitól. Ennél is jóval kevesebbet, 122 ezer pezót, közel 2,1 millió forintot kell fizetnie a legdrágább mexikói egyetemre járó hallgatóknak.