Judit
3 °C
7 °C

Csődvédelemért folyamodott a United Airlines

2002.12.09. 15:18
Csődeljárást kért maga ellen a United Airlines, a világ második legnagyobb légitársasága. A vállalat a csődvédelem alatt tovább üzemelteti járatait, és végrehajtja a szükséges szervezeti és működési átalakításokat.
A United Airlines két repülőgépet veszített tavaly szeptember 11-ikén a világkereskedelmi központ ellen intézett terrortámadásban. A támadást követő általános légiforgalmi visszaesésben a légitársaság 2,1 milliárd dollár veszteséget halmozott fel 2001-ben és 1,7 milliárd dollárt az idei első három negyedévben.

Nincs hitelgarancia

Az amerikai kormány múlt szerdán elutasította a United Airlines 2 milliárd dolláros hitelgarancia-kérelmét. A vállalatnak égetően szüksége lett volna további hitelre, hogy a következő hetekben esedékes 920 millió kölcsöntörlesztést ki tudja fizetni. A csődvédelem alatt a tartozásokat rangsorolják.

A kormány annak ellenére megtagadta a segítséget, hogy a Uinted Airlines alkalmazottai belementek 5,2 milliárd dollár értékű fizetéscsökkentésbe öt és fél évre - igaz, a szerelők ebből 700 milliót az utolsó pillanatban elutasítottak. A United Airlines 1994 óta 55 százalékban az alkalmazottak tulajdonában van.

Glenn Tilton cégelnök már pénteken közölte, mind valószínűbb, hogy csődvédelemért folyamodnak. A társaságnál hónapok óta mérlegelik ezt a lehetőséget, és ha ez tűnik a legjobb megoldásnak, akkor ezt választják - tette hozzá.

Csődhullámot okozhat

A UAL csődje csődhullámot indíthat el a légitársaságok körében, mivel a csődvédelem jelentősen csökkenti a UAL költségeit, és így a többieknek egy náluk lényegesen alacsonyabb költséggel üzemelő társasággal kell versenyezniük.

A The Wall Street Journal hétvégi számában azt írta, hogy a United Airlines közel jutott a megállapodáshoz hitelező bankokkal 1,5 milliárd dollár finanszírozásról csődeljárás esetére. Az ilyen célú kölcsönök törlesztése minden mást megelőz, innen a bankok további bizalma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?