Vendel
6 °C
19 °C

Csődvédelemért folyamodott a United Airlines

2002.12.09. 15:18
Csődeljárást kért maga ellen a United Airlines, a világ második legnagyobb légitársasága. A vállalat a csődvédelem alatt tovább üzemelteti járatait, és végrehajtja a szükséges szervezeti és működési átalakításokat.
A United Airlines két repülőgépet veszített tavaly szeptember 11-ikén a világkereskedelmi központ ellen intézett terrortámadásban. A támadást követő általános légiforgalmi visszaesésben a légitársaság 2,1 milliárd dollár veszteséget halmozott fel 2001-ben és 1,7 milliárd dollárt az idei első három negyedévben.

Nincs hitelgarancia

Az amerikai kormány múlt szerdán elutasította a United Airlines 2 milliárd dolláros hitelgarancia-kérelmét. A vállalatnak égetően szüksége lett volna további hitelre, hogy a következő hetekben esedékes 920 millió kölcsöntörlesztést ki tudja fizetni. A csődvédelem alatt a tartozásokat rangsorolják.

A kormány annak ellenére megtagadta a segítséget, hogy a Uinted Airlines alkalmazottai belementek 5,2 milliárd dollár értékű fizetéscsökkentésbe öt és fél évre - igaz, a szerelők ebből 700 milliót az utolsó pillanatban elutasítottak. A United Airlines 1994 óta 55 százalékban az alkalmazottak tulajdonában van.

Glenn Tilton cégelnök már pénteken közölte, mind valószínűbb, hogy csődvédelemért folyamodnak. A társaságnál hónapok óta mérlegelik ezt a lehetőséget, és ha ez tűnik a legjobb megoldásnak, akkor ezt választják - tette hozzá.

Csődhullámot okozhat

A UAL csődje csődhullámot indíthat el a légitársaságok körében, mivel a csődvédelem jelentősen csökkenti a UAL költségeit, és így a többieknek egy náluk lényegesen alacsonyabb költséggel üzemelő társasággal kell versenyezniük.

A The Wall Street Journal hétvégi számában azt írta, hogy a United Airlines közel jutott a megállapodáshoz hitelező bankokkal 1,5 milliárd dollár finanszírozásról csődeljárás esetére. Az ilyen célú kölcsönök törlesztése minden mást megelőz, innen a bankok további bizalma.