Gyula
8 °C
21 °C

A Mol is szerepel az Unipetrol kérői közt

2004.01.13. 12:50
A prágai sajtó szerint a magyar olajipari cég is pályázik a cseh vállalat részvényeinek hatvan százalékára. Márciusra várható a döntés a tízmilliárd koronás üzletről.
Hét hivatalos, egyelőre nem kötelező jellegű ajánlatot kapott a cseh Nemzeti Vagyonalap az Unipetrol vegyipari és olajfinomító holding 63 százalékos állami részvénycsomagjának a megvételére - jelentette be kedden Jana Krainová, a Nemzeti Vagyonalap szóvivője. Az ajánlatok megtételének határideje január 12-én éjfélkor járt le. A kötelező érvényű ajánlatokat március végéig kell megtennie majd az érdeklődőknek. Az érdeklődő társaságok és cégek neve eddig nem került nyilvánosságra. Krainová elmondta, hogy a hét ajánlat mögött összesen 18 cég áll. A Nemzeti Vagyonalap ebből 13 szubjektum részvételét már jóváhagyta, míg a további öt cégtől újabb információkat kért. "Hivatalosan eddig még egyetlen konzorcium sem alakult meg, a vásárlói cégcsoportok megalakulása azonban várható" - jegyezte meg a szóvivő.

Márciusban várható döntés

A beérkezett ajánlatokat most egy szakértői kormánybizottság vizsgálja meg, majd a kiválasztott és második fordulóba jutott cégeknek lehetővé teszik, hogy részletesen megismerkedhessenek az Unipetrol helyzetével, s elvégezhessék az úgynevezett due diligence ellenőrzést. A kötelező érvényű vételi ajánlatokat az érdeklődő cégek már ezen új ismeretek tudatában tehetik meg márciusban. Az illetékes kormánybizottság ezután, várhatóan március végén teszi meg javaslatát a kormánynak, hogy kit tart a legmegfelelőbb új tulajdonosnak. A prágai tőzsdén hétfőn és kedden is megerősödtek az Unipetrol részvényei, mert a befektetők a szakértők szerint jó üzletet látnak az Unipetrolban.

A prágai sajtó szerint az Unipetrol egésze, illetve egyes részeinek megvétele iránt egyebek között a következő társaságok és cégek érdeklődnek: a lengyel PKN Orlen, amely az amerikai ConocoPhilipssel és a cseh-svájci Agroferttel együtt indulna, a magyar MOL Rt., a cseh-szlovák Penta pénzügyi csoport, a kazah KazMunaiGaz gáz- és olajipari társaság. A Právo úgy tudja, hogy érdeklődik a magyar BorsodChem, a Shell koncern és az olasz ENI, valamint a Bancroft befektetői társaság is. Mint azt megírtuk, a Mol és a PKN Orlen fúziója napirenden van, a két cég ebben a versenyben azonban még egymástól függetlenül pályázik. Cseh pénzügyi szakértők úgy vélik, hogy az állam mintegy nyolc-tízmilliárd koronás bevételre számíthat.

Az Unipetrol 63 százalékos állami vagyonrészének eladására tett első kísérlet 2002 szeptemberében meghiúsult. Az akkori versenypályázat nyertese a cseh-svájci Agrofert Holding végül is nem volt hajlandó megfizetni a 361 millió eurós vételárat, s annak csökkentését követelte. Ebbe azonban a kormányzat nem ment bele, s így az üzlet meghiúsult. Az előző eladástól eltérően most az állami részvénycsomagot konzorciumok is megvehetik. A kormány a prágai sajtó szerint nem kívánja korlátozni az új tulajdonost abban sem, hogy megtartja-e a leányvállalatokat, vagy gyorsan túlad rajtuk. A Hospodárské Noviny nevű cseh lap szerint szerint az Unipetrol új tulajdonosa gyakorlatilag ellenőrzést szerez a cseh vegyipar egésze felett.