Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Újabb vállalati botránysorozat az USA-ban

2006.07.14. 08:16
A opciós lehívási ár általában a szerződéskötés napján érvényes részvényárfolyam, így igyekeztek kiválasztani a kurzusból a mélypontokat, és olyan napra dátumozni az - amúgy sem szerény jövedelemmel kecsegtető - ösztönző szerződéseket, amikor a mélyben volt az árfolyam.
Újabb tőkepiaci botrány borzolja az amerikai befektetők idegeit. Az eddig feltárt bizonyítékok alapján a csalások a jól bevált forgatókönyv szerint működtek, azaz a tűzhöz közel ülő menedzserek titokban a céges vagyont fosztogatták. A módszer meglehetősen egyszerű volt, akár Magyarországon is kitalálhatták volna: a vezetők ösztönzésére létrehozott részvényopciós szerződéseket - az igazgatóság feltételezhető asszisztálása mellett - egyszerűen visszadátumozták, az időpontot pedig úgy választották meg, hogy az épp lehívás előtt lévő opció minél többet érjen.

A lehívási ár ugyanis általában a szerződéskötés napján érvényes részvényárfolyam volt, így igyekeztek kiválasztani a kurzusból a mélypontokat, és olyan napra dátumozni az - amúgy sem szerény jövedelemmel kecsegtető - ösztönző szerződéseket, amikor a mélyben volt az árfolyam. Ez a mohóság lett a vesztük, a ténykedés ugyanis néhány cégnél véletlenszerű belső vizsgálatok során kiderült, az ügyet felkapta a sajtó, a Wall Streeten pedig egyre több társaságtól követelték a részvényesek, vizsgálja meg, náluk előfordulhatott-e ilyesmi.

Nagyokat is elért a botrány

A kapott eredmények egyáltalán nem megnyugtatóak. Eddig ugyanis már több mint 60 tőzsdei cégnél merült fel a csalás gyanúja, kezdve a világ legnagyobb bútoráruház-láncától, a Home Depottól az USA második legnagyobb egészségügyi biztosítóján, a UnitedHealth Groupon át egészen a világ második legjelentősebb vírusvédelmi szoftvergyártójáig. (Az érintettek többsége - csakúgy, mint a mérleghamisítási botrányok idején - a számítástechnikai cégek közül került ki). Az ügyben már fejek is hullottak, eddig 18 vállalatvezető - köztük négy vezérigazgató - távozott a feltételezhető csalások miatt, persze a lemondások és a feltételezett visszadátumozások közötti kapcsolatot a társaságok hivatalosan tagadják. Az ügy lehet, hogy az elmúlt évek legnagyobb tőkepiaci botrányává terebélyesedik majd, az amerikai felügyelet, a SEC ugyanis láthatólag elszánta magát, hogy felgöngyölíti a részvényesi vagyont szinte észrevétlenül fogyasztó csalássorozatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!