Auguszta
-3 °C
2 °C

Bűnösnek találták az Enron egykori vezetőit

2006.05.25. 20:24
Csütörtökön a fő vádpontokban bűnösnek találták az Enron Corporation energia-nagykereskedő cég volt vezetőit. A texasi székhelyű, 1985-ben alapított Enron 2001 decemberében jelentett csődöt, és ezzel nem csupán több ezer állás szűnt meg, hanem semmivé foszlottak az alkalmazottak Enron-részvényekben tartott nyugdíjcélú megtakarításai is.

Az amerikai történelem eddigi legnagyobb céges visszaélési botrányában csütörtökön a fő vádpontokban bűnösnek találták az Enron Corporation energia-nagykereskedő cég volt vezetőit, Kenneth Lay cégalapítót és egykori cégvezetőt, valamint a korábbi vezérigazgatót, Jeffrey Skillinget. A büntetés mértékéről később döntenek, de mindkét vádlottnak esélye van, hogy élete hátralevő részét börtönben töltse.

A 64 éves Layt és az 52 éves Skillinget mindenekelőtt értékpapírcsalásban történő összejátszásban ítélték bűnösnek. Layt az ellene felhozott mind a hat vádpontban bűnösnek találták, Skillinget 28 vádpontból 19-ben.

Lay és Skilling 2004 júliusában adta fel magát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) illetékeseinek, miután ellenük is vádat emeltek a céget csődbe juttató pénzügyi visszaélések miatt.

A texasi székhelyű, 1985-ben alapított Enron 2001 decemberében jelentett csődöt, és ezzel nem csupán több ezer állás szűnt meg, hanem semmivé foszlottak az alkalmazottak Enron-részvényekben tartott nyugdíjcélú megtakarításai is. Az összeomlás azért következett be, mert a cég üzleti mérlegéből sokáig nem tűntek ki azok az egyre halmozódó adósságok, amelyek a veszteségesnek bizonyult "partnerségi megállapodásokból" - adóparadicsomokban bejegyzett offshore cégekhez történt tőkekihelyezésekből - keletkeztek.