Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem kezdődik, vége van a recessziónak

2008.04.03. 14:00
Miközben egyre másra az USA recesszióba süllyedését megerősítő adatok látnak napvilágot, így az ezzel kapcsolatos félelmek is erősödnek, egy amerikai elemzőcég szerint mindez félreértés: szerintük arról van szó, hogy a hivatalos állami statisztika lemarad a valós gazdasági folyamatoktól. A TrimTabs szerint az USA mostanra épp túljutni kezd a recesszión, miközben a statisztika még abban sem biztos, hogy éppen abban van, arra tart-e. Az amerikai elemzőcég saját mérése szerint például most már éppen nő a munkahelyek száma, de a hivatalos statisztika, amit április 4-én tesznek közzé, még csökkenést fog mutatni.

Meglepő véleményt fogalmazott meg a TrimTabs elemzőcég az amerikai gazdasággal kapcsolatban, szerintük nem most kezdődik, hanem már vége is van a fél éve tartó recessziónak – hívta fel a figyelmet az új elemzésre a Concorde Értékpapír Zrt. A TrimTabs szerint az egyetlen ok, ami miatt még nem terjedt el széles körben az a nézet, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, az az, hogy hónapokig, akár évekig eltart a hivatalos szerveknek, amíg meg tudják állapítani, hogy a recesszió elkezdődött.

A TrimTabs ugyan jellemzően elég markánsan hangoztatja, hogy az ő módszereik mennyivel jobban mutatják a gazdaság állapotát, mint bárki másé - és főleg a kormányé - azonban azt meg kell hagyni, hogy tavaly ősszel igen kiváló időzítéssel (október 15-én) fordult át ajánlásuk "eladásra" az amerikai piaccal kapcsolatban. Az akkori ajánlásukat március 23-án változtatták semlegesre, majd egy héttel később óvatosan optimistára.

Lemarad az állami statisztika

Jelenleg arra látnak némi esélyt, hogy a gazdaság már ki is lábalt a recesszióból, vagy legalább is arra készül. Ezt két adatra alapozzák, amelyből az ő makrogazdasági elemzőik a recesszió végére következtetnek.

Az egyik az amerikai államkincstár által közölt adóelőleg levonások, amelyből a valós foglalkoztatottságra lehet következtetni. A TrimTabs szerint márciusban az adóelőlegek összessége 4,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A modelljük alapján úgy becsülik, hogy márciusban az amerikai gazdaságban 48 000-el több munkahely keletkezett, ami nem egy egetverő szám, azonban a korábbi hónapok folyamatos - általuk mért - csökkenésénél jobb.

Arra azonban nem számítanak, hogy ez az adat a márciusi hivatalos számokban mutatkozzon, mivel a hivatalos statisztikai hivatal "visszamutató módszerrel dolgozik, ami általában lemarad a gazdasági fordulópontokról". Valójában arra számítanak, hogy a holnap közzétételre kerülő adat 75-100 ezer közötti munkahely megszűnését mutatja majd, a várakozás -50 ezer. Azonban szerintük emiatt nem kell aggódni. (Végül is, csak a részvényárak esnek majd...– fűzi hozzá a Concorde.)

A másik adatuk egy általuk összeállított internetes munkahely keresési index, amely szerintük már januárban elérte a mélypontját és az utóbbi négy hétben 1,2 százalékot emelkedett, holott "ha a gazdaság összeomlóban lenne, akkor ez az indikátor mint a kő zuhanna, pont mint tette azt 2000-ben és 2001-ben".

Ugyan ahhoz, hogy agresszívebben optimistákká váljanak, az még kéne, hogy az amerikai vállalati részvény-visszavásárlás érezhetően növekedjen, de már most is úgy gondolják, hogy "amint a pánikkal bélelt befektetők ráébrednek, hogy az elnyúló recessziótól való félelmeik nem realizálódnak, az amerikai indexek nagyon gyorsan kilőhetnek".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!