Sára, Márió
2 °C
6 °C

Diszkriminálják az új tagok vállalatait

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság az új tagállamokból származó vállalatok nyugat-európai diszkriminálása ügyében, miután szervezetek, magánszemélyek és európai parlamenti képviselők is panaszkodtak.
Az Európai Unióban mindenki ott indít vállalkozást vagy végez munkát meglévő vállalatával, ahol akar, de az új tagállamokból származó cégeket a régi tagok hatóságai egyelőre gyakran diszkriminálják, vagy mert nem ismerik a szabályokat, vagy mert az adott állam nem készült fel az újak fogadására időben. A diszkrimináció különböző formákat ölt, bürokratikus akadályoktól, engedélyek visszatartásától a hatósági fellépésig.

Rendre utasítanak

A Magyarországon legismertebb eset a magyar cégek németországi vegzálása, de nagy botrányt váltott ki nemrég egy Svédországban ténykedő litván cég ellehetetlenítése is. A holland hatóságokat pedig már rendre is utasította egyszer Brüsszel egy hasonló ügy miatt. A folyamatos panaszáradat és az Európai Parlamentben elhangzó kérdések nyomán az Európai Bizottság most átfogó vizsgálatot indított.

A Charlie McCreevy uniós biztos vezette belsőpiaci főigazgatóság a nyári szünet előtt, július végén levelet írt mind a 15 régi tagállamnak, tájékoztatást kérve a helyzetről. A levelekre két hónap a válaszadási határidő, vagyis a válaszok várhatóan pár héten belül megérkeznek Brüsszelbe. Ezek alapján pedig a Bizottság eldönti, hogy mi a teendő.

Komoly probléma

"A sorozatos parlamenti kérdések világossá tették számunkra, hogy elképzelhető, hogy egy komoly problémáról van szó, és ezt fel kell derítenünk" - mondta McCreevy szóvivője az Indexnek. "De több információra van szükségünk, mert a szóbeszéd önmagában még nem bizonyíték, ezzel bíróság előtt nem tudnánk mit kezdeni. Konkrét adatok kellenek, anélkül nem jutunk sehova" - mondta. Azt is megerősítette, hogy jelenleg nincsenek konkrét vizsgálatok folyamatban, leszámítva egy, már sikeresen befejezett hollandiai esetet.

"Az Európai Bizottság számára fontos, hogy az uniós szerződésből fakadó jogokat minden tagállam, ideértve az újakat is, állampolgára egyenlően élvezze. McCreevy biztosnak, aki ír nemzetiségű, és pontosan tudja, milyen sokat jelent egy új tagállam számára az egységes európai piac előnyeit egyenlően élvezni, ez különösen fontos" - húzta alá a szóvivő.

"Nagyon örülök, hogy McCreevy biztos úr végre elismerte, hogy ez egy európai szintű probléma, ez siker - várjuk az eredményt" - reagált Olajos Péter európai parlamenti képviselő, aki több kérdést is feltett már a biztosnak ebben az ügyben az EP-ben. "Én nagyon bízom az Európai Bizottság alaposságában és abban, hogy egyenlően bírálja el a tagországokat, akár kicsik, akár nagyok, hiszen pont azért léptünk be az Európai Unióba, hogy ezek a közös szabályok mindenkire egyenlően vonatkozzanak."