Valér
4 °C
8 °C

Elítélték a Visát és a MasterCardot

2001.10.11. 10:49
Egy amerikai bíróság arra kötelezte a Visát és a MasterCardot, hogy hagyjon fel eddigi gyakorlatával, amellyel partnerbankjai számára megtiltotta, hogy a rivális cégek kártyáit is kibocsássák.
Az ítélet nyomán alapvetően megváltozhat az amerikai kártyapiac (amelynek jelenleg 75 százalékát ellenőrzi a két cég), és az eddiginél jóval kedvezőbb pozícióba kerülhet az American Express és a Morgan Stanley Discover - közölték amerikai lapok. A kormány még 1998-ban nyújtott be keresetett a Visa és a Mastercard ellen a trösztellenes előírások megsértésének gyanúja miatt.

A tulajdonosi struktúrán nem kell változtatni

A kormány szerint az is sérti a versenyszabályokat, hogy a Visa és a MasterCard tulajdonosai bankok, és ezek alapvetően, esetleg a versenyszabályokat sértve befolyásolhatják a cégek politikáját. Ezt a feltételezést azonban Barbara Jones bírónő elutasította, és nem kötelezte a vállalatokat tulajdonosi struktúrájuk megváltoztatására.

A fellebbezést fontolgatják

A két vállalat ragaszkodik a bankokkal kötött eddigi szerződésekhez, ezért fontolgatja a fellebbezés lehetőségét, ugyanakkor üdvözölte a tulajdonosi struktúrával kapcsolatos döntést. Kelly Presta, a Visa szóvivője szerint "szomorú, hogy a bíróság olyan, eddig nem alkalmazott módszerrel próbált változtatni a rendszeren, amelynek beláthatatlanok a következményei".

Az American Expressnek jókor jött

Az American Express üdvözölte az ítéletet, és máris bejelentette, hogy egy sor bankkal újrakezdi a kártyakibocsátásról folytatott tárgyalásokat. "A perben a fogyasztók nyertek. Az ítélet rámutatott, hogy a Visa és a MasterCard nagyon régóta megsérti a törvényt" - mondta Kenneth Chenult, a cég elnöke. Az American Expressnek nagyon jókor jött a döntés, mert a szeptember 11-i támadás a cég üzleti terveit érzékenyen érintette, sőt, a vállalat központjában teljesen leállt a munka, mivel az épület közel van a lerombolt Világkereskedelmi Központhoz.