Szilárda
-4 °C
2 °C

Eltűnt 20 milliárd dollár az USA-ból

2007.10.07. 10:45
Csak az Egyesült Államokban működő pénzintézetek már 20 milliárd dollár körüli veszteséget számoltak el az amerikai jelzálogpiac válsága miatt. A részvényeik ennek ellenére drágulnak.

Az amerikai jelzálogadósságok okozta pénzügyi veszteségek csak az USA-ban működő pénzintézeteknél már 20 milliárd dollár körül vannak. A hét végén vált ismeretessé, hogy az egyik jelentős amerikai befektetési banknak, a Merrill Lynchnek 5,5 milliárd dollárnyit kell leírnia harmadik negyedévi eredményéből a válság miatt. A pénzintézetnek ezt megelőzően 2001. óta nem volt vesztesége.

Más bankok kitettsége is jelentős ebben a válságban: a CNN szerint a vezető amerikai pénzintézeti csoport, a Citigroup és a német Deutsche Bank is együtt közel 10 milliárd dollárt vesztett a jelzáloghitelezési fiaskóban, szeptemberben pedig három másik nagy amerikai befektetési bank közölte, hogy veszteségekkel érintett az ügyben és ezek együttes összege 4,3 milliárd dollár körül van.

A CNN aláhúzza, hogy utóbbi nagy intézetek csoportjából még nem nyilatkozott a JPMorgan Chase, és esetében is jelentős leírásra váró összeg a valószínű. A befektetők mindenesetre megnyugvással vették tudomásuk, hogy a pénzintézetek felfedték, milyen összegek leírására kényszerülnek és hogy ezzel valószínűleg meg is vonták a válság mérlegét: a részvényeik az utóbbi időben érezhetően drágultak a tőzsdén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!