Judit
2 °C
7 °C

Világméretű összefogás a Wal Mart ellen

2005.08.21. 09:14
A világ 140 országának 900 szakszervezete készül összefogni a Wal Mart ellen, hogy fellépjen a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncának alkalmazotti politikája ellen.
Példa nélküli összefogásra készülnek szakszervezetek világszerte a legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánc, a Wal Mart ellen. A dolgozók összefogásával a szakszervezetek új szintre emelnék az érdekképviseletet - tudósít az AFP. A Wal Mart egyedül álló kampányát a Chicagóban, a Union Network International találkozóján hívja életre, ezen 140 ország 900 szakszervezete vesz részt.

Harcolnak

A mozgalom célja, hogy nyomást gyakoroljanak a Wal Martra, mely a bevétel érdekében egyre lejjebb nyomja az árakat az áruházaiban, de a dolgozók bérét és a juttatásokat is. A szakszervezeti vezetők remélik, hogy kollektív szerződéseket és már előnyöket tudnak nyújtani a mintegy 1,6 milliónyi alkalmazottnak világszerte. Az AFP szerint még Kínára is kiterjesztenék az érdekképviseletet, pedig az ázsiai országban a nyugati típusú szakszervezeti képviselet nem létezik.

A Wal Mart áruházláncot gyakran vádolják azzal, hogy szakszervezet-ellenes, és nem engedi dolgozóinak, hogy érdekképviseletbe tömörüljenek. A Wal Mart természetesen tagadja, hogy tiltaná a szakszervezeteket, de honlapján azonban az a hivatalos álláspont olvasható, hogy nem hisznek a szakszervezetekben az Egyesült Államokban. A cég szóvivője szerint a Wal Mart sok országban példát mutat, a dolgozókkal pedig mindenhol azonos elvek alapján bánnak. A cég alkalmazottai választhatnak, szakszervezeti tagok akarnak-e lenni, vagy sem, és a többség nem lép be az érdekképviseleti szervbe - magyarázza Beth Keck.

A szakszervezeti szövetség soros elnöke szerint azonban a Wal Mart minimálbért fizet, olyan országokba viszi a munkákat, ahol a kemény munka elfogadott, és az adófizetőkre hárítja az egészségügyi hozzájárulásokat. Joe Hansen korábban sokszor harcolt a Wal Mart ellen. "Elutasítjuk a Wal Mart-féle módszereket, és el fogjuk érni, hogy jobb körülmények között dolgozzanak az emberek" - jelentette ki a szakszervezeti szövetség szóvivője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?