Friderika
12 °C
29 °C

Világméretű összefogás a Wal Mart ellen

2005.08.21. 09:14
A világ 140 országának 900 szakszervezete készül összefogni a Wal Mart ellen, hogy fellépjen a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncának alkalmazotti politikája ellen.
Példa nélküli összefogásra készülnek szakszervezetek világszerte a legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánc, a Wal Mart ellen. A dolgozók összefogásával a szakszervezetek új szintre emelnék az érdekképviseletet - tudósít az AFP. A Wal Mart egyedül álló kampányát a Chicagóban, a Union Network International találkozóján hívja életre, ezen 140 ország 900 szakszervezete vesz részt.

Harcolnak

A mozgalom célja, hogy nyomást gyakoroljanak a Wal Martra, mely a bevétel érdekében egyre lejjebb nyomja az árakat az áruházaiban, de a dolgozók bérét és a juttatásokat is. A szakszervezeti vezetők remélik, hogy kollektív szerződéseket és már előnyöket tudnak nyújtani a mintegy 1,6 milliónyi alkalmazottnak világszerte. Az AFP szerint még Kínára is kiterjesztenék az érdekképviseletet, pedig az ázsiai országban a nyugati típusú szakszervezeti képviselet nem létezik.

A Wal Mart áruházláncot gyakran vádolják azzal, hogy szakszervezet-ellenes, és nem engedi dolgozóinak, hogy érdekképviseletbe tömörüljenek. A Wal Mart természetesen tagadja, hogy tiltaná a szakszervezeteket, de honlapján azonban az a hivatalos álláspont olvasható, hogy nem hisznek a szakszervezetekben az Egyesült Államokban. A cég szóvivője szerint a Wal Mart sok országban példát mutat, a dolgozókkal pedig mindenhol azonos elvek alapján bánnak. A cég alkalmazottai választhatnak, szakszervezeti tagok akarnak-e lenni, vagy sem, és a többség nem lép be az érdekképviseleti szervbe - magyarázza Beth Keck.

A szakszervezeti szövetség soros elnöke szerint azonban a Wal Mart minimálbért fizet, olyan országokba viszi a munkákat, ahol a kemény munka elfogadott, és az adófizetőkre hárítja az egészségügyi hozzájárulásokat. Joe Hansen korábban sokszor harcolt a Wal Mart ellen. "Elutasítjuk a Wal Mart-féle módszereket, és el fogjuk érni, hogy jobb körülmények között dolgozzanak az emberek" - jelentette ki a szakszervezeti szövetség szóvivője.