Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Leálltak a tőzsdék, az olajár felszökött

2001.09.11. 17:08
A terrorista támadássorozat miatt nem indult el a kereskedés a New York-i tőzsdéken, az olajár pedig a magasba ugrott. Kedden már egyetlen amerikai érték- vagy árutőzsde sem nyit ki.
A lerombolt felhőkarcoló közelében található Wall Streeten már az első támadás után megállt az élet. A New York-i Értéktőzsdén és a Nasdaq részvénypiacon meghatározatlan ideig felfüggesztették a kereskedést, de a Wall Street-i bankok és pénzintézetek is zárva maradtak.

A World Trade Center épületének jelentős részét bankok és brókerházak bérelték. A Wired.com tudósítása szerint a katasztrófa közben valaki felvette a telefont a Cantor Fitzgerald nevű brókercég kereskedési parkettjén, amely a torony csúcsa közelében volt. A kérdésre, hogy mi történik, azt mondta: "Meghalunk", majd letette a kagylót. A háttérből sikolyok és kiáltások hallatszottak. Az újrahívás már sikertelen volt.

A szörnyű tragédia gyengítheti a fogyasztói bizalmat. Ha az Egyesült Államok hatóságai nem tudják megnevezni a felelősöket, és valamiféle biztosítékot adni, hogy hasonló eset nem ismétlődhet meg, akkor fennáll a lehetősge annak, hogy a gazdaság komoly recesszióba merüljön - nyilatkozta a cnnfn-nek Anthony Chan, a Banc One Investment Advisors vezető közgazdásza.

A robbanások után a mobiltelefon-forgalom teljesen megbénult Manhattanben, a hatóságok pedig kérték, hogy senki sem használja készülékét. Később fennakadások voltak a város pénzkiadó automatáinál, a bankok előtt hatalmas sorok alakultak ki.

A nyitva tartó európai tőzsdéken az esemény után zuhantak az indexek. A londoni FTSE-100, a frankfurti Xetra DAX és a párizsi CAC-40 4-6 százalékkal esett a támadás hírére. Budapesten a BUX több mint 4 százalékos zuhanással fejezte be a napot.

A devizapiacon a dollár árfolyama csökkent, az olaj árfolyama októberi szállításra 30 dollár fölé emelkedett.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) kedden 16 óra 50 perckor felfüggesztették a kereskedelmet, az első értesítés szerint 17 óra 20-ig. A felfüggesztés előtti utolsó pillanatban az októberi kontraktus 30,65 dollár volt hordónként.

Bár olyan délután hírek terjedtek, hogy az európai tőzsdék bezártak, a londoni börze később közölte, hogy a normális nyitva tartás szerint folyik a kereskedés. A londoni technológiai index végül 4,9 százalékos csökkenéssel zárt. A párizsi CAC 40 index 7,2 százalékot zuhant, az este nyolcig nyitva tartó frankfurti börze az utolsó hírek szerint 8,9 százalékos mínuszban volt.

Főként bankok és pénzügyi cégek bérelték az irodákat
Az elpusztult ikertornyokban főként pénzügyi cégek, biztosítók és tanácsadó cégek működtek. A teljes irodai terület mintegy tizedét a Morgan Stanley Dean Witter befektetési bankház foglalta el. A legfelső emeletek egyikén volt a Cantor Fitzgerald pénzügyi szolgáltató vállalat központja. Ezeken kívül számtalan nagy pénzintézet tartott fenn irodát a híres épületben. Ilyenek a Bank of America és a Deutsche Bank, a Bank of Yokohama vagy a Fuji Bank.