ZsKF-es hallgatók a médiában!

2012.01.30. 16:35 Módosítva: 2012.02.01. 16:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Zsigmond Király Főiskola Kommunikáció szakos hallgatói lehetőséget kaptak arra, hogy betekintsenek egy országos rádió reggeli műsorának kulisszái mögé, és erről írhattak, forgattak is. A legjobban teljesítő újságíró és fotós hallgatóink egyik jutalma az volt, hogy cikkét és az ahhoz kapcsolódó fotókat a ZsKF megjelenteti PR cikkben az index.hu címlapján.

Íme, az élmény, melyet olvasva azonnal megértjük, miért is jó ZsKFesnek lenni.


A brit-szigeteket okos emberek lakják, akik igen sok kutatást végeznek. Egy ilyen brit kutatásból vonták le a konklúziót, hogy január 24-e a legszomorúbb napja az évnek. Erről a kutatásról tudomást szerzett a magyar rádiók leghallgatottabb adója, a Class FM és eltervezték, hogy ezt az állítást megcáfolják, visszaküldik a hipotézisek bizonytalan világába.

A Class FM és a Zsigmond Király Főiskola, 10 hallgatónak adott lehetőséget, hogy betekintést nyerjenek a Morning Show január 24-ei reggeli műsorába, aminek helyszínéül a budapesti AquaWorldöt választották. Ez miért olyan nagydolog? Mert kevesen láthatják, egy rádió működését, még akkor is, ha mostanság egyre több rádió települ ki a nyilvánosság elé és tudósít a város – de talán az ország – több pontjából. Ám a kitelepülés alkalmával sem nyer senki akkora betekintést, mint amekkorát a hallgatók kaptak! Ez a 10 ember egy igazi kis stábot alkotott, ők alkották a ZsKF stábot, s mindenkinek meg volt a maga szerepe. Ez csak egy rövid élménybeszámoló arról, hogyan érezheti magát az, aki bejut a kulisszák mögé, hiszen kis stábunk tagjai közül mindenkinek volt szerepe, volt aki videózott, fotózott, rádiós-, és írott anyaghoz interjút készített.
Mikor megérkeztünk, a Morning Show három reggeli műsorvezetője is akkor érkezett, s már foglalták is el helyeiket a színpadon berendezett „stúdiójukban”.
A reggeli adást nézve, sok meglepő és furcsa dolgot nem lát az ember. Talán csak az vicces, ahogy olykor maguk közt tátogva beszélnek úgy, hogy a mikrofonba ne hallatszódjon. És mit csinálnak a fiúk, mikor nem beszélnek és a rádióhallgatók a zenét hallgatják? Egymással beszélnek, vagy épp a kis számítógépjük monitorát bújják – ahol teljesen ugyan azt a képet látják, amit bent a hangszigetelt stúdióban.

A nap legizgalmasabb része 9:30-kor kezdődött, mikor is kis csapatunk közelebb kerülhetett a vicces trió két tagjához. Vadon Jani és Rákóczi Feri válaszolt a ZsKF hallgatóinak kérdéseire, miközben egyszerre fotózták és videózták őket. Mielőtt ez megtörtént volna a kérdezők igen csak izgultak, ám az interjú közben látszódott, hogy mindannyian feloldódtak és a kérdések, amiket akkor ott feltettünk, igazán kevésnek bizonyultak. Nem azért, mert egyszavas válaszokat kaptunk volna, csak válaszaikban egyre érdekesebb dolgokat hallottunk és bennünk volt a kérdezés ingere, amit olykor erős akarattal el kellett nyomni, mivel az időnek igencsak híján voltunk. Pedig érzéseink szerint, egy jó beszélgetéssé nőhette volna ki magát ez a kis interjú. A reggeli gyűrődés jele egyikükön sem látszott, valószínűleg ők már hozzá szoktak a hajnali keléshez. Rákóczi Feri ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „azért a mi életünk, mondhatom mindhármunk nevében, egy nagyon kegyelmi állapot, tehát ha belegondolsz ugyan korán kell kelni, bemegyünk dolgozni, ahol sírva röhögünk négy órán keresztül, vagy esetleg magunk által értelmes és komoly dolgokról beszélünk, amit meg tudunk beszélni egymással, velünk van másfélmillió ember, ezért fizetnek bennünket, ez a melónk.  Ez a legprofibb élet, amikor azt csinálod, amit szeretsz és jó kedvel mész be dolgozni”


A jövő rádiósainak pedig azt üzenték, hogy bár Magyarországon túl sok a médiaképzés, ha valakinek tényleg ez az álma, ne hagyja fel, el kell menni gyakornoknak akár 30 Ft-ért is, kávét kell vinni a programigazgatónak, csinálni kell a demót, és egyszer sikerülhet. Nem csak a pozitív tapasztalat a tapasztalat. A negatív tapasztalatból is ugyan annyit lehet tanulni.


Ha ők is visszafordultak volna az első kudarcoknál, akkor nem tartanának itt – fejezték be.
A másik érdekesség mikor, engedélyt kaptunk bemenni a backstage-be, mely az egésznek műsornak a háttere, ami igazán a kulisszák mögötti részt jelenti. Elmagyarázták, a hangtechnikát, hogy ez az egész gyorsan összeállítható és egy ember elég a kezelésükhöz, továbbá, hogy nem árt a tapasztalat szerzés mielőtt megpróbálkoznánk vele dolgozni. A technikusok javaslata, hogy hasznunkra válik, ha ismerjük kicsit a technikát amivel dolgozunk, továbbá, ha valakinek megfordulna a fejében, hogy egyszer egy ilyen rádióadást szabotálni akar, azoknak csak azt tudom javasolni, hogy semmiképpen se tegyék, hiszen van tartalék eszköz náluk, és percek alatt újra élni fog az adás.
Azt is elmagyarázták, hogy igazából nincs is „élő rádiós kívánság műsor”. Egy listát olvasnak fel és amikor mi halljuk, ahogy egy telefonáló zenét kér, az már egy talán 10-20 perccel korábban felvett vágott verzió.

Számomra igen érdekes és jó nap volt ez a január 24-e ami a Morning Show műsorának köszönhetően nem is volt olyan szomorú, mint ahogy azt a brit tudósok állítják. Továbbá, rengeteg információval és élménnyel gazdagodhatott a csapat minden tagja, de még boldogabb lehetett az a 100 ember, akik 24-én benne voltak az első belépők közt az AquaWorldbe, hisz nekik a belépés a Morning Show miatt teljesen ingyenes volt.
A kapott élmények miatt – még ha hajnalok hajnalán is kellett kelni, és a helyszínre menni, - a szervezés megérdemel egy köszönömöt.
(És akiket érdekel a rögzített interjú, a Főiskola első rádióadásában hallhatják majd.)

Írta: Varga-Polyák Charlotte és Ábrahám Évi (ZsKF – Kommunikáció szak)

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.