Kérdezz-felelek az FHB Otthonteremtő kamattámogatott lakáshitelről

2012.08.17. 13:13 Módosítva: 2012.08.17. 16:43
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

1. Ki igényelheti az FHB Otthonteremtő kamattámogatott lakáshitelt?

Olyan magyar állampolgárok és magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező EGT-állampolgárok, akik jogosultak társadalombiztosítási ellátásra és nincs a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által nyilvántartott köztartozása. Életkorra vagy családi állapotra vonatkozó megkötés vagy korlát nincs. Az igénylőnek legalább 50%-os tulajdoni hányadot kell szereznie vagy ennyivel kell rendelkeznie a kamattámogatással érintett hitelcél szerinti ingatlanban, amely utána bejelentett lakóhelyéül is szolgál majd.

2. Milyen célra lehet igényelni az FHB Otthonteremtő kamattámogatott lakáshitelt?

  • új lakás vásárlása vagy építése,
  • használt lakás vásárlása vagy korszerűsítése,
  • késedelmes vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt ingatlan vásárlása,
  • hátralékos hitellel rendelkező adós (tulajdonos) által történő kisebb ingatlan vásárlása,
  • késedelmes devizakölcsön forintra átváltását követően annak kiváltása.

3. Használt lakásvásárlására, korszerűsítésére elérhető támogatott hitel?

Igen. Használt lakás vásárlás esetén feltétel, hogy az eladó legalább nyilatkozatban igazolja a bank felé, hogy az eladandó lakás helyett maximum 12 hónapon belül másik ingatlant kíván vásárolni.

Adás-vétel esetén a szerződés aláírásától számított maximum 30 napon belül, korszerűsítés esetén a munkák megkezdése előtt szükséges az igénylést benyújtani.

4. Milyen ingatlan értékhatárig igényelhető a támogatott hitel?

Új lakás, ház építésére vagy vásárlásakor az építési költség vagy a vételár maximum 30 millió Ft lehet, ebbe beleszámítandó az áfa, de nem kell számolni a telekárat, illetve a telekhányad értékét. Korszerűsítéskor az áfával együtt számítandó költségvetés legfeljebb 15 millió Ft lehet. Használt  lakóingatlan vásárlásakor szintén 15 millió Ft a felső értékhatár. Késedelmes vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt lakóingatlan vásárlásakor a meglévő hitelt nyújtó bank által eredetileg megállapított forgalmi érték -Budapesten és megyei jogú városokban legfeljebb 15 millió Ft, más településeken pedig max. 10 millió forint- lehet.

5. Mekkora a legnagyobb felvehető hitelösszeg?

Új lakás, ház építésekor vagy megvásárlásakor legfeljebb 10 millió Ft; korszerűsítésre, illetve használt lakás vásárlására 6 millió Ft. Késedelmes vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt lakás vásárláskor Budapesten és megyei jogú városokban legfeljebb 10 millió Ft, más településeken pedig maximum 7 millió Ft.

6. Mekkora önerőre van szükség az államilag támogatott hitelhez?

Nincs előírt minimális önerő, de óhatatlanul szükséges a hitelösszeg és a vételár közötti különbség finanszírozása.

7. Milyen további állami lakástámogatásokkal és banki hitelekkel kombinálható az FHB Otthonteremtő hitel?

A szükséges feltételek teljesülése esetén új lakás vásárlásakor, vagy építésekor a vonatkozó feltételek szerint igényelhető lakásépítési támogatás elérhető az FHB Banknál (ismertebb nevén szocpol). Ezen túl, illetve egyéb hitelcélok esetén lakás-takarékpénztári megtakarítással (LTP) egyaránt kombinálható az államilag kamattámogatott hitel, s kiegészíthető lehet még az FHB Bank piaci kamatozású hiteleivel is a finanszírozás. Együttes igényléskor az ügyfél mentesülhet a lakásépítési támogatásnál fizetendő bírálati díjtól. Az FHB-nál a támogatással együtt intézhető az összes szükséges és kapcsolódó banki, ingatlan és biztosítási szolgáltatás is (pl.: értékbecslés-energiatanúsítvány (lsd. http://www.fhbingatlan.hu/FHB-Ingatlan-Zrt)  lakásbiztosítás).

8. Mi az a kamattámogatás?

A Magyar Állam a fizetendő kamat egy részét 5 éven keresztül átvállalja, így az ügyfélnek a piaci kamat szintnél alacsonyabbat kell csak fizetnie törlesztéskor.

9. Mitől függ az állami kamattámogatás?

Az állampapírok hozamától függ. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) napi rendszerességgel megállapítja az állampapír hozamot. Az ÁKK által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három hónapban tartott aukciókon meghatározott államkötvények súlyozott átlaghozamától függ a kamatplafon, azaz a maximális hitelkamat, s ehhez képest számítandó a gyermekek száma és a hitel célja alapján a Magyar Állam által nyújtott kamattámogatás, ami így csökkenti a megfizetendő kamat mértékét.

10. Mi az a kamatplafon?

A kamatplafon az ügyfél számára a bank által felszámítható maximális hitelkamat.  A kamatplafon nagysága az ÁKK által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három hónapban tartott aukciókon meghatározott államkötvények súlyozott átlaghozamától (ÁKKH) függ (ÁKKH*130%+3%). Az FHB Bank már induláskor sem érvényesíti a maximális kamatplafont.

11. Mekkora a kamattámogatás nagysága?

A kamattámogatás mértékét is a fentebb már említett –a kamatplafon meghatározásához alkalmazott- ÁKK átlaghozamhoz köti az állam. A kamattámogatás legfeljebb a futamidő első 5 évében jár az ügyfélnek és mértéke a jogszabály alapján évről évre csökken. A kamattámogatás új lakás építésekor és vásárlásakor a kettő vagy kevesebb gyermeket nevelő családok esetében az első évben 60%, ez évente fokozatosan csökken (2. évben: 55%. 3.: 50%, 4.: 45%), az ötödik, utolsó támogatott évben 40 százalékig; a három vagy annál több gyereket eltartóknál 70 százalékról csökken (2.: 65%, 3.: 60%, 40.: 55%) az ötödik évben 50 százalékra a kamattámogatás mértéke. Használt lakás vásárlásánál vagy felújításánál a gyerekszámtól függetlenül az első évben 50% (majd 2.: 45%, 3.: 40%, 4.: 35%), az 5. évben pedig 30 százalékra csökken a kamattámogatás. Késedelmes vagy felmondott hitel esetében az első két évben 50%, a harmadikban 45%, a negyedikben 40%, s az ötödikben 35% a támogatás.

12. Nagycsaládosoknak van kedvezmény?

Igen, új lakás építésekor vagy megvásárlásakor a három vagy több gyermeket eltartó családok számára magasabb az állami támogatás mértéke.

13. Hogyan változik a fizetendő törlesztőrészlet nagysága?

A fizetendő törlesztőrészlet az első öt évben jelentősen alatta van a piaci kamatozású forinthitelek törlesztőrészleteinek, de a kamattámogatás csökkenése miatt az évente  emelkedik, a hatodik évtől kezdve pedig megfelel a piaci árazású FHB Ötös Fix Kölcsön esetén fizetendőnek.

14. Az állami támogatáson kívül van egyéb kamatkedvezmény?

Az FHB Bank az állami kamattámogatáson felül további –a megfizetendő kamat mértéket csökkentő- kamatkedvezményeket nyújt az ügyfél jövedelme és az ingatlan értéke alapján. Ezt a banki kamatkedvezményt –az ügyfélre és az ügyletre vonatkozó feltételek folyamatos teljesülése esetén– a futamidő egészére biztosítja az FHB Bank.

15. Mi az a futamidő?

A hitel futamideje a szerződés aláírásának napjától a hitelnek a szerződés szerinti végső lejáratáig tartó időtartama. Másképp fogalmazva az az időperiódus, amely alatt az adós az igénybevett kölcsönt és járulékait a szerződés szerint havi törlesztőrészletekben visszafizeti a banknak.  Az FHB Otthonteremtő kamattámogatott hitel esetében a maximális futamidő 30 év.

16. Meddig tart az állami kamattámogatás? Függ a hitel futamidejétől annak hossza?

Az Állam a kamattámogatást a futamidő első 5 évében nyújtja, függetlenül a hitel futamidejétől

17. Mi az a kamatperiódus?

A kamat módosításának gyakoriságát mutatja. Fix kamatozású termék esetén kamatperióduson belül a kamat fix, állandó mértéke megváltoztatására csak a kamatperiódus fordulónapján van lehetőség. Az FHB Otthonteremtő kamattámogatott hitel kamatperiódusa az államilag támogatott első 5 évében és a futamidő további részében egyformán 5 éves, azaz 5 évig fix kamatozású, ezáltal mindvégig megőrzi a kiszámíthatóságát, az ügyfél általi tervezhetőségét. (Az új típusú kamattámogatott hitel futamidejének első 5 évében a törlesztőrészletek változásának oka, hogy az állami kamattámogatás évről évre csökkenő mértékű.)

18. Miért fontos az 5 éves kamatperiódus?

Az 5 éves kamatperiódusnak köszönhetően az ügyfél számára valóban megbízhatóan tervezhető előre a havi törlesztés. Nem kell a családi költségvetést 3 vagy 6 havonta átalakítani, az eltervezett havi háztartási beosztást módosítani.

19. Mi történik a 6. évtől, hogyan alakul a kamat?

Az FHB Bank a kamattámogatási időszakot követően továbbra is az átlátható hitelezés szabályai szerint biztosítja a hitelt az ügyfeleknek. Az FHB Ötös Fix Kölcsönnel azonos, piaci kamatot kell fizetni. Az állami kamattámogatáson felül nyújtott banki kamatkedvezményt – a feltételek folyamatos teljesülése esetén – a futamidő egészére biztosítja az FHB. A hitel teljes futamideje alatt 5 éves kamatperiódusnak köszönhetően az ügyfél számára valóban megbízhatóan tervezhető előre a havi törlesztés.

20. Ügyintézés?

Az FHB Bank valamennyi fiókjában (https://www.fhb.hu/Kapcsolat/Bankfiok-kereso?back=/Kapcsolat/Bankfiok-kereso) igényelhető az FHB Otthonteremtő kamattámogatott lakáshitel, illetve szakértőink a fiókokban és a Bank telefonos ügyfélszolgálatán is (06-40-343-334) tudnak részletes tájékoztatást nyújtani. Ezen kívül a www.fhb.hu/maganszemelyek/Hitelek/FHB-Kamattamogatott-hitel oldalon megtalálható minden információ a hitelről, mely oldalon ügyfeleink további kérdéseire is válaszolunk.

Az FHB-nál a támogatott hitelekkel együtt intézhető a vissza nem térítendő állami lakástámogatás (szocpol) az összes szükséges és kapcsolódó banki, ingatlan (energetikai tanúsítvány, értékbecslés) és biztosítási (lakásbiztosítás, hitelfedezeti biztosítás) szolgáltatással.

21. Ingatlantulajdon és korában felvett államilag támogatott hitel esetén mi a teendő?

Az FHB Otthonteremtő kamattámogatott lakáshitelt igénylők tulajdonolhatnak a hitelcéltól eltérő, korábban szerzett lakóingatlant – kivéve a hátralékos hitel adósa által igényelt hitelcélok esetén - és lehet élő, akár korábbi típusú államilag támogatott lakáshitelük.

22. Mikortól lehet igényelni, meddig lehet igényelni? Mekkora az átfutási idő?

Az FHB bankfiókokban 2012. augusztus 13-án már megkezdődött a hitelek befogadása. A szakértő tájékoztatásban és fióki időpont egyeztetésben az FHB telefonos ügyfélszolgálatának munkatársai is segítséget nyújtanak. A hiánytalanul benyújtott kérelmekről 9 munkanapon belül dönt az FHB. Az új lakás megvásárlására, illetve felépítésére, valamint a használt lakás vásárlására és korszerűsítésére nyújtott hiteleket 2014. december 31-ig lehet igényelni a jelen szabályozás szerint. A hátralékos hitel adósa által igényelt hitelcélokra pedig 2012. december 31-ig lehet igényelést benyújtani.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.