Csodás éttermi ajánlatok a bor.hu-n

2012.09.28. 12:31 Módosítva: 2012.09.28. 15:16
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Szebbnél szebb menüket és hozzájuk kapcsolódóan borajánlatokat tesznek közzé műsorújságszerűen az éttermek a borkostolok.bor.hu oldalon az ínyencek számára.

Új boros gasztroszolgáltatás indult útjára a weben a borkostolok.bor.hu oldalon. A szolgáltatás lényege, hogy programajánló formájában gyűjti össze és jeleníti meg az éttermek boros menüajánlatait. Az étterem ingyenesen feltölti a séf által megálmodott menüt, az ételekhez – ha illik hozzájuk – konkrét bort ajánl, az oldal pedig időpont és hely szerint rendezi az ajánlatokat, így bárki megtalálhatja az érvényes menük között a számára legvonzóbbat, valamint a fogásokhoz illő kitűnő borokat. Az egri Zsálya Bisztró „Zsálya BorSasszé” névre keresztelt menüsorát Horkay András sommelier értékelte:

Az egri borok gasztronómiai szépsége a borvidék adottságaiból ered: talajának és mikrokímájának köszönhetően kitűnő körülményeket biztosít a jó minőségű szőlő termeléséhez. Ezen a tájon könnyed, gyümölcsös és testesebb, rendkívül komplex fehérborok is készülnek. És persze innen származnak Magyarország talán legelegánsabb pinot noirjai csakúgy, mint a bikavér néven híressé vált vörös csúcsházasítások. E kitűnő borok bármelyik vacsora irigyelt szereplői lehetnek.

Előétel

Indításaként bárányhúsos derelyét kapunk házi vajon sütve, a Simon Pincészet 2009-es pinot noirjának kíséretében..

A bárány és a pinot noir jegyben jár, standard párosításnak számít a francia és az új-zélandi gasztronómiában. A bárányhús enyhén zsíros, fűszeres felépítése remek harmóniát alkot a pinot noir törékeny, savban gazdag, gyümölcsös, gombás, földes jegyeivel. A Simon Pincészet pinot noirja gyümölcsös, bársonyos ízével tökéletes kiegészítője a bárányhúsos derelyének.

Leves

A pikáns tárkonyos vadlevest a Hagymási Pincészet 2009-es kadarkájával kínálja az étterem.

Bár leveshez ritkán adunk bort, a nehezebb, tartalmasabb raguleveseknél néha kivételt tehetünk. A vadhús és a tárkony erős ízkombináció, hozzá mindenképpen olyan bort kell párosítani, amelyik vagy elég ízgazdag, vagy elég testtel rendelkezik, vagy éppen a fűszeres jelleg dominál benne. A Zsálya Bisztró séfje a leves fűszeres karakteréhez társította a bort, mégpedig jó érzékkel. A Hagymási Pincészet kadarkájának szép a savszerkezete, érett piros bogyós gyümölcsök, erőteljes fűszeresség jellemzi. Koncentrált, de nem túl testes bor, nem nyomja el, fűszerességével inkább kiegészíti a levest.

Főétel

A főfogás májával töltött libacomb vargányás rizottóval, amihez a Bolyki Pincészet 2008-as évjáratú egri bikavére dukál.

A főétel semmiképpen sem mondható kímélő fogásnak. Mind a libamájnak, mind a libacombnak megvan a maga súlya, jóleső zsírossága. A vargányás rizottó mint köret kitűnő választás. Egy ilyen fajsúlyos ételhez olyan bort kell társítani, amelyik savszerkezetével harmonizál a főétel testesebb felépítésével, és teltsége is illik a súlyosabb fogáshoz. Bolyki János egri bikavérét nem kell félteni: minden elvárásnak megfelel. A szép savszerkezet, a savval harmonizáló tanninok megfelelő textúrát és testességet biztosítanak a bornak, az érett piros és fekete bogyós gyümölcsöket kellemesen fűszeres, enyhén földes jegyek egészítik ki. A komplex bor kellemes kísérője a testes főfogásnak.

Desszert

Végül palacsintát szolgálnak fel forró málnakrémmel. Az étterem Demeter Csaba 2011-es Hangáját választotta kísérőnek.

Palacsinta és a forró gyümölcskrém: nehéz a borválasztás, hiszen az édes málnakrém önmagában is nagyon intenzív. A Demeter Pincészet Hanga névre keresztelt borában friss citrusos és virágos jegyek keverednek. A klasszikus házasítású borban a hárslevelű és az olaszrizling egyaránt fellelhető, továbbá egy kis cukor, ami lehetővé teszi, hogy desszert mellé párosítsák. Nem egyértelmű a választás: lehet, hogy a desszert kicsit édesebb, fajsúlyosabb is, mint a bor – de ezt már ítélje meg a kedves vendég.

Regisztrált éttermek menüajánlatai:

A borétterem és panzió a Vadászkürthöz Sopron - Az ősz dícsérete, a régió ízeivel 2012!

Aranyszarvas Bisztró - Borkóstolók

BEST WESTERN Pannonia Hotel Széchenyi étterem - Soproni Borvacsora

BEST WESTERN Pannonia Hotel Széchenyi étterem - Pannonia borvacsora

Budai Gesztenyés Étterem - Gere Andrea Borvacsora

Code 7 étterem

Hotel Kelep – Borjáték

KULACS CSÁRDA PANZIÓ - Csárda specialitása

Mátyás Pince Étterem - Mátyás Király lakomája

Mátyás Pince Étterem - Beatrix lakomája

Noir et Lor étterem - Nyárbúcsúztató menü

Sándor étterem - Dél-Balatoni borok kóstolója a Somogy ízeinek bemutatásával a Sándor Étteremben

Tárlat Étterem - Borvacsora Áts Károllyal, a Royal Tokaji Borház borászával

Veritas Budakeszi - Tokaji Borvacsora a Patrícius Borházzal

Vörös Postakocsi Étterem - Klasszikus Magyar Menü

Walter Vendéglő - Zsámbéki-Medence ízei

XO Bistro - St.Orbán vacsora

Zsálya Bisztró - Zsálya BorSasszé

Zsálya Bisztró - Zsálya Mánia

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.