Bisztrók kerületváltó hangulatban

2013.02.08. 14:45 Módosítva: 2013.02.12. 10:03
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Szórakozónegyed, közösségi tér, gasztrokulturális fellegvár – az óbudai Promenád mindennek egyszerre kíván megfelelni. A beruházás tavaly zárult, a Civil Ház már most rengeteg ingyenes programot kínál a városrészben élőknek.

10.000 m2 új térburkolat, pázsitszigetekkel és 2.500 dísznövénnyel kibővített zöldfelület, díszkút, hangulatos kandeláberek, és a piac épületének stílusos felújítása – ezek a leglátványosabb elemei a közel 900 millió forintos beruházásnak. Utóbbiról érdemes részletesebben is beszámolni, hiszen itt a vásárlók és az árusok rengeteg praktikus újdonsággal találkozhatnak: a korábbi vászontető helyére hősugárzókkal felszerelt üveges tető került, míg a piactér csúszásgátló burkolatot kapott. A 20 éve épült piac külső és belső homlokzata is megújult, valamint az átalakított emeleten helyet kapott a Civil Ház, számtalan rendezvény helyszíne, amelyet mind a programok szervezői, mind azok résztvevői ingyenesen használhatnak, látogathatnak.

A körülbelül 80 fő befogadására alkalmas teremben többek között kézműves foglalkozás, virágterápiás tanácsadás, angol nyelvű baba-mama klub, teaház, tangóoktatás, és számtalan egyéb előadás és kiállítás várja az érdeklődőket. Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a Civil Ház modellértékű, újszerű szerepének bemutatásakor elmondta: „A beruházás egyik kiemelt célja, jelmondata a Közösséget építünk!, hiszen a megszépült környezeten túl a tartalmas és hasznos programok lehetnek csak igazán a motorjai a civil élet fejlődésének, virágzásának.” A kerület vezetője szerint kézzel fogható igény van — a Civil Ház nyújtotta lehetőségeket kiegészítő — kulturált szórakozásra is a Kolosy téren és környékén, amelyhez az önkormányzat többek között ezzel a projekttel biztosítja a feltételeket. A Promenád akár több ezer fős szabadtéri rendezvények lebonyolítására is alkalmas, így a kerület hagyományos eseményei vagyis a májusi Óbuda Napja, az Óbudai Nyár programsorozat, vagy éppen az adventi rendezvények ettől az évtől már egy újabb helyszínen is várják majd az érdeklődőket.

De nem csak a kerületi rendezvényeknek lehet kiváló helyszíne a Promenád, a kulturális, gasztro- kulturális témájú események szervezéséhez is ideális a megújult Kolosy tér. Az áramellátás és az egyéb infrastruktúrához való csatlakozási lehetőségek adottak – erre már a projekt kezdeti szakaszában nagy figyelmet fordítottak a tervezők.

A beruházás következményeként megszűnt az autóforgalom a környék legtöbb utcájában. A használhatóság mellett a kényelem is domináns szerepet kapott a kivitelezés során, ezért ezeken a területeken az utca is egy szintre került a járdákkal.

Az eddigi kaotikus állapotok helyett tehát már egy formájában és tartalmában is megújult közösségi tér várja a lakókat és az érdeklődőket Budapest III. kerületének szívében, a Promenádon, melynek rendezvényeiről mindig aktuális információk érhetőek el az Óbudai Kulturális Központ honlapján, a www.kulturkozpont.hu oldalon. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, melyhez az Európai Unió és a Magyar Állam 556 459 569 Ft forrást biztosított.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.