Szamba, kuszkusz és tulipán a DF-en

2014.01.24. 11:46 Módosítva: 2014.01.24. 15:47
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Színes multikultúrális környezet, hollandiai és magyar kettős diplomás képzés, Erasmus ösztöndíjak a Dunaújvárosi Főiskolán. Megéri. A Te döntésed!

A Dunaújvárosi Főiskola nemzetközi felsőoktatási intézmény. A 2006/07-es tanévben kezdtük meg nemzetközi kapcsolatainak és képzéseinek kiépítését, ekkor indítottuk el első angol nyelvű okleveles képzési programunkat, és ekkor alakult meg a Nemzetközi Kapcsolatok Irodája is.

Nemzetközi „üzletágunk” komoly eredményeket tudhat magáénak.

2006-ban 1 szakon, a Műszaki menedzser BSc szakon indítottuk el első angol nyelvű, költségtérítéses képzésünket, ma már 6 alapszakot kínálunk. Ezek a (1) Gazdálkodás és menedzsment, (2) Mérnök informatikus, (3) Kommunikációs és médiatudomány, (4) Gépészmérnök, (5) Anyagmérnök és a (6) Műszaki menedzser alapszakok. Ezen kívül egy 1 éves előkészítő képzésünk is van, ahol angol nyelvi felkészítést, illetve a választott szaknak megfelelő alapozó tantárgyakat oktatunk a hozzánk felvételt nyert azon külföldi hallgatók számára, akiknek az angol nyelvtudása még nem éri el azt a szintet, hogy az alapszakon tanulhassanak.

Az első évfolyamunk 26 fővel indult, azóta több mint 300 külföldi hallgató vett részt a költségtérítéses angol nyelvű képzéseinken.

Az első évben kettő, mára 11 országból érkeznek hozzánk hallgatók. Vannak/voltak hallgatóink Kínából, Ukrajnából, Törökországból, Indiából, Nepálból, Kamerunból, Marokkóból, Egyiptomból, Iránból, Bangladesből és Pakisztánból.

Mobilitási programokon, csereprogramokon, és ösztöndíjprogramokon keresztül is érkeznek hozzánk külföldi hallgatók, illetve a mi hallgatóink is folytatnak külföldi tanulmányokat.

Intézményünk 2005 óta tagja az Erasmus mobilitási programnak.

Összesen 24 partnerintézményünk van szerte Európában: Lengyelországban, Törökországban, Németországban, Görögországban, Litvániában, Finnországban, Szlovákiában, Olaszországban, Portugáliában, Cipruson, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, és Spanyolországban,

Az Erasmus mobilitási programban egy tanévre vetítve az elnyert támogatási összeg közel 70.000 Euró.

Az idei tanévben Brazíliából is fogadunk ösztöndíjas hallgatókat, a „Science without borders” brazil állami ösztöndíjprogram keretei között. 2013. nyarán elkezdődött a brazil hallgatók intenzív nyelvi felkészítő képzése, melynek köszönhetően szeptemberben kezdték meg angol nyelven folyó alapszakos tanulmányaikat nálunk. Műszaki képzési területre, gépész- és anyagmérnök, illetve műszaki menedzser képzésekre jöttek 1 tanévre a hallgatók.

Országos viszonylatban az 5. legtöbb brazil hallgatót fogadó intézmény vagyunk, és bízunk benne, hogy a következő félévben még több hallgató jelentkezik majd hozzánk ennek az ösztöndíjprogramnak a keretei között.

További komoly sikerünk a kettős diplomás nemzetközi képzési programunk.

A program keretében a hozzánk felvételt nyert hallgatók 3 tanévet tanulnak nálunk, majd 1 tanévet töltenek el külföldi partnerintézményünkben, és végül, sikeres záróvizsga esetén, mindkét intézmény diplomáját megkapják, hiszen kölcsönösen elfogadjuk a másik intézményben teljesített krediteket. Egyelőre a Gazdálkodás és menedzsment, illetve Műszaki menedzser szakokon kínálunk kettős diplomás képzési lehetőségeket, ahol a Dunaújvárosi Főiskola oklevele mellett a hollandiai Saxion University diplomáját is megszerezhetik – állami ösztöndíjas képzésben! – a hallgatóink. Jelenleg folynak egyeztetések hasonló kettős diplomás képzési program elindításáról Kommunikáció és médiatudomány szakon a finnországi Oulu Egyetemmel, illetve Gazdálkodás és menedzsment szakon a londoni Greenwich School of Management-tel.

Magyar hallgatóink számára nyelvtudásuk fejlesztése érdekében

már jó pár éve ingyenessé tettük az angol nyelven folyó képzéseinken meghirdetett szakmai tárgyak felvételét, vagyis, aki szeretne, az feliratkozhat és elvégezheti a tantárgyait külföldi hallgatóinkkal közösen, angol nyelvű kurzusainkon. Nyilván ehhez megfelelő szintű nyelvtudás szükséges, ezért ezen a területen is igyekszünk támogatást nyújtani hallgatóinknak.

A 2012-ben elnyert, TÁMOP 4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0016 számú,

„Idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Dunaújvárosi Főiskolán” elnevezésű projektünk több célja van. Az egyik legfontosabb, hogy hallgatóink megfelelő szaknyelvi tudással rendelkezzenek, ami a hazai munkaerőpiacon már igény és elengedhetetlen követelmény. További elérendő cél, hogy az Erasmus és a külföldön eltöltött szakmai gyakorlati programba minél nagyobb számban be tudjanak kapcsolódni, hiszen ezek a lehetőségek biztosítják számukra, hogy a legrövidebb időn belül elhelyezkedjenek.

A projektnek köszönhetően, hallgatóink számára a nyelvvizsga megszerzése nem lehet probléma.

A pályázat 2013. január elsején indult, szeptemberben a képzés tematikája már megjelent a tartervben. Új oktatási formákat alkalmazunk, komplex szaknyelv-oktatási rendszert fejlesztünk ki, sor kerül a munkaerő-piaci szereplők, piaci képző intézmények módszertani, és az oktatás tartalmát is érintő bevonására a minél korszerűbb képzés érdekében. A projekt keretében 20 db új szaktárgyat idegen nyelven oktatunk, és konzultációt vezetünk be a nyelvtanulási nehézséggel küzdő hallgatók részére. 300 hallgató csatlakozott már a programhoz, akik online és gyakorlati kontaktórák keretében folytatják nyelvi tanulmányaikat. A 2013/2014-es tanév II. félévében 40 hallgató bizonyíthatja felkészültségét és tehet majd szaknyelvi vizsgát.

A projekt keretében oktatóinknak is lehetőséget biztosítunk arra, hogy továbbfejlesztve nyelvtudásukat, képessé váljanak idegen nyelven is magas színvonalú órákat tartani.

Így valósul meg az a multikulturális oktatási környezet, ahol együtt tanulhatnak magyar és külföldi hallgatók a Dunaújvárosi Főiskola által kínált képzéseken.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.