Legyen a szíved a szívügyed!

2014.03.19. 14:04 Módosítva: 2014.03.21. 10:48
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A WHO becslése szerint helyes életmóddal a szív- és érrendszeri betegségeket 80 százalékban megelőzhetnénk – mégis ezek világszerte, így sajnos Magyarországon is a vezető halálokok. Az Egészségonline.hu-n azoknak szeretnénk segíteni a szívbarát életmód kialakításában, akik igyekeznek tudatosan, felelősen gondolkodni saját és családjuk egészségéről. Mert az információ akár életmentő is lehet.

A ma emberére a legnagyobb egészségügyi veszélyt a daganatos megbetegedések mellett kétségtelenül a szív- és érrendszeri problémák jelentik. A statisztikák szerint világszerte, így Magyarországon is ezekben halnak meg a legtöbben, pedig nem kellene így lennie: ha odafigyelünk, hogyan éljük mindennapjainkat, akár 80 százalékban megelőzhetjük ezeket a betegségeket.

A szomorú adatok oka az az egyszerű tény is, hogy a várható élettartam egyre emelkedik: míg 100 évvel ezelőtt az emberek átlagosan alig több mint 30 évig éltek, ma közel 70 év a világátlag. Az életkor előrehaladtával párhuzamosan nő a kardiovaszkuláris problémák kialakulásának esélye, hiszen szívük mind hosszabb ideig van kitéve a káros hatásoknak, mind hosszabb ideig kell dolgoznia. Ezért napjainkban előbb-utóbb bármelyikünk szembesülhet családjában ilyen gondokkal, például a magas vérnyomással, a szívinfarktussal vagy a stroke-kal. Sajnos szemben a tévhittel, hogy ezek az időskor betegségei, az igazság az, hogy ezek a problémák akár az egészen fiatalokat, a 20-30 éves korosztályt is érinthetik.

Ezért fontos, hogy minél előbb megtegyük az első lépéseket az egészséges életmód kialakítása és ezzel a legtöbb szív- és érrendszeri betegség megelőzése felé. Ez sokkal kisebb odafigyelést igényel, mint azt elsőre gondolnánk: már néhány rossz beidegződés felszámolásával sokat tehetünk saját vagy szeretteink egészségéért. Ha például egy-két villamosmegállónyi távolságot gyalog teszünk meg, vagy megtanuljuk felismerni és csökkenteni a minket érő stresszt, ha megpróbálunk több gyümölcsöt, zöldséget, halat enni, évekkel hosszabbíthatjuk meg az életünket, és kisebb eséllyel lesz szükségünk orvosi beavatkozásra.

Jó hír, hogy az elmúlt 15 évben itthon sikerült a felére csökkenteni a heveny szívinfarktusban elhunytak számát, köszönhetően az egész országot lefedő, a hét minden napján napi 24 órában működő szívkatéteres laboroknak. Ezekben felkészült szakemberek látják el a betegeket, akik, ha a tünetek jelentkezése után három-négy órán belül eljutnak ezekbe a központokba, nagy valószínűséggel felépülnek. Ezért rendkívül fontos, hogy baj esetén azonnal hívjunk mentőt, mert így van a legnagyobb esély arra, hogy a beteg a pontos diagnózis megállapítása után időben a kezelés szempontjából a legmegfelelőbb helyre kerüljön.  

Reméljük, ezúttal is sokan csatlakoznak már több ezer tagot számláló Egészség Online Programunkhoz, amelynek keretében honlapunkon megalapozott szakmai információkkal és praktikus tanácsokkal szeretnénk segíteni az egészségtudatos érdeklődőket időről időre más-más, de mindig fontos témában. Ilyen volt korábban a szinte ismeretlen megrázott baba szindróma, amelyről minden kisgyermekes családnak tudnia kell, vagy a nőket fenyegető, méhnyakrákot is okozó HPV vírustörzs, amelyet sajnos négyből három ember sokszor a tudta nélkül is hordoz, így rendkívül nagy a vele való megfertőződés veszélye.

További információk: www.egeszsegonline.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.