A tudományt és a kutatói pályát népszerűsíti a Nemzeti Kiválóság Program

2014.08.22. 10:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Nemzeti Kiválóság Program | Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos és konvergencia program

2012-ben indult a tehetséges hazai hallgatókat, oktatókat és kutatókat támogató, valamint a magyar kutatókat külföldről hazahívó ösztöndíjrendszer, a Nemzeti Kiválóság Program. A projekt tudománynépszerűsítő rendezvények mellett alumni találkozót is szervezett idén.

A program egy országos (A/1) és egy konvergencia-régióra (A/2) vonatkozó kiemelt projektből áll. Az országos program keretében a Magyarországon működő felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói és kutatói pályázhattak, míg a konvergencia-régiós programban kizárólag a vidéki egyetemekről érkező hallgatók, oktatók és kutatók nyújthattak be pályázatot. A két projekt egymást kiegészítve, szoros összefüggésben működik. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a projektgazda Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal közreműködésével megvalósuló kiemelt projekt összesen 6,75 milliárd forint összköltségvetésből gazdálkodik. 2012 áprilisa óta közel 1900 nyertes pályázó számára több mint 5 milliárd forint támogatás került kifizetésre ösztöndíjak formájában.

A program elsődleges célcsoportja, a kutatói pálya iránt érdeklődő, tehetséges fiatalok megszólítása érdekében 2012 tavasza óta nyolc alkalommal vett részt ösztöndíj roadshow-kon. Saját rendezvénysátorral és programokkal vett részt idén nyáron Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT), továbbá hat tudománynépszerűsítő rendezvényt szervezett az ország meghatározó egyetemi városaiban (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged, Veszprém). Az országos és a konvergencia-program három alkalommal tartott Szakértői Egyeztető Fórumot, illetve Ösztöndíj Konzultációs Fórumot a tudományos utánpótlás támogatásában érdekelt szervezetek bevonásával. 2014 áprilisában nagyszabású tudományos konferenciát rendeztünk „A Tehetség a Jövőnk!” címmel, a Budapesti Corvinus Egyetemen. Májusban első alkalommal gyűltek össze volt és jelenlegi támogatottaink alumni találkozóra, mely tevékenységet a fiatal kutatók kapcsolati hálózatának kiépítése okán kiemelten kezeli a projektiroda.

A projekt ösztöndíjasainak vállalásai között számos tanulmányúton, konferencián, szemináriumon és TDK-n/OTDK-n való részvétel, valamint tudománynépszerűsítő cikkek, oktatási segédanyagok, könyvek és konferencia absztraktok megjelentetése szerepel. A projekt vállalt célja, hogy nem közvetít szegregációt. A Nemzeti Kiválóság Program saját programokkal, támogatottai előadásával vesz részt szeptember 26-án, a Kutatók Éjszakája budapesti főhelyszínén. Ezen túlmenően a Program 2014 őszén tovább folytatja tudománynépszerűsítő tevékenységét vidéki egyetemi városokban.

                                     A Nemzeti Kiválóság Program számokban

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.