A regisztrációtól az új munkahelyig – 2. rész

2014.10.07. 13:12 Módosítva: 2014.10.07. 15:24
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Előző cikkünkben már foglalkoztunk az online álláskereséssel, az önéletrajz írással és az állásinterjúra való felkészüléssel. Ezúttal Sziller Viktóriával, a Cvonline.hu online álláskereső oldal HR tanácsadójával beszélgetünk az állásinterjúra való felkészülésről és a nők munkavállalási nehézségeiről.

Mit kell tudnunk az állásinterjúkról általában?

„Az állásinterjúnak, ahogy az álláskeresés minden egyes fázisának, megvan a maga szabályrendszere. Állandó feszültséget kelt a jelentkezőkben a „mit szabad és mit nem” kérdése. Ezeket a dolgokat már az elején tisztáznunk kell magunkban, mivel a viselkedésünk és az a tény, hogy milyen benyomást keltünk, eldöntheti az interjúnk végkimenetelét.”

Mire kell odafigyelnünk az interjú előtt?

„Az első és legfontosabb dolgunk a tájékozódás. Elképesztően jó benyomást lehet tenni az interjúztatóra, ha megfelelően informálódtunk az adott cég tevékenységeiről, termékeiről, szolgáltatásairól és kicsit böngésztünk is a weboldalán vagy a közösségi oldalán. Elég csak megemlíteni a múltkori remek posztot, amit láttunk a hírfolyamon, máris bezsebelhetünk egy piros pontot. A második fontos dolog a felkészültség. Ha nálunk van a kinyomtatott és aktualizált önéletrajzunk egy mappában minden egyéb szükséges dokumentumunkkal, akkor a felkészültségünkön túl a rendezettség érzését is keltjük. Nincs más hátra, csak elnémítani a mobilunkat és időben érkezni az interjúra.”

Interjú közben

„Bemutatkozáskor kezdjünk egy magabiztos, erőteljes kézfogással. Ha az ember izgulós, vagy egyébként sem a kiváló névmemóriájáról híres, akkor hajlamos elfelejteni az interjúztató nevét kb. 5 perc után. A legjobb technika erre a problémára, ha elismételjük az interjúztatóink neveit. Pl.: „Tamás, örülök, hogy megismerhetem.” A kezdeti határozott fellépést erősítsük meg ügyes kommunikációval. Persze semmi locsogás. Ügyeljünk arra, hogy a beszélgetést az interjúztató vezesse. Azért mesélhetünk magunkról, de koncentráljunk a kérdések megválaszolására. Fontos a testtartás! A keresztbe tett karok zárkózottságot sugallnak. Igyekezzünk egyenesen ülni, hogy ezzel is magabiztosságot sugalljunk. Talán észre sem vesszük, és azon kapjuk magunkat, hogy akaratlanul ide-oda mozog a kezünk, esetleg tördeljük az ujjainkat. Ilyenkor nyugodtan kérjünk vagy fogadjuk el a felkínált italt. Kevergessük a kávét, fogjuk a poharunkat. A lényeg, hogy találjunk a nyugtalan kezeknek valamilyen elfoglaltságot. Mosolyogjunk és legyünk udvariasak. Aranyszabály az is, hogy a fizetés témáját soha ne mi hozzuk fel.”

Az interjú után

„Rendkívül jó benyomást tehetünk azzal, ha az interjú után küldünk egy rövid köszönetnyilvánító emailt az interjúztatónak. Ebben megköszönjük, hogy behívott a beszélgetésre. Ezzel is egyértelművé válik, milyen sokra értékeljük, hogy lehetőséget kaptunk a beszélgetésre. Volt már szó arról, hogy a közösségi térben az álláskereséskor bizony időnként átnézik a profilunkat. Ha jól éreztünk magunkat az interjún, azt diszkréten kiírhatjuk, de ha nem, akkor azt semmiképpen se osszuk meg az egész világgal.”

Sokat olvashatunk a nők munkaerő piaci helyzetéről, és a hátrányos megkülönböztetésről. Történt -e valamiféle változás?

„Bár egyre korrektebbek a nők munkavállalási feltételei, egyenlőségről még korántsem beszélhetünk. Hiába a kifogástalan szakmai háttér és a remek motivációs levél, a többgyermekes anyukák még így is komoly hátránnyal számolhatnak. Az EU-ban a férfiak pár éve még átlagosan 15 százalékkal kerestek többet az ugyanolyan képzettséggel, teherbírással rendelkező női munkavállalóknál. A munkaadók általában drágábbnak tartják a nők foglalkoztatását, főleg mert többletköltséget jelentenek a gyermekvállalással kapcsolatos kifizetések.

Azonban az ENSZ munkaügyi szervezetének egyik kutatása azonban kiderítette: a közhiedelemmel szemben a vállalatok nem járnak rosszul nők alkalmazása esetén.

Mi is úgy véljük, hogy egyfajta személetmód váltásra van szükség a munkaadók részéről is. A Cvonline.hu állásportál ezért indított útjára egy kampányt, amely felhívja a figyelmet többek között a nők és gyermekes anyukák munkavállalási nehézségeire. Szerencsére létezik olyan alapítvány, akik hasonló célokért küzdenek már évek óta. A Jól-Lét Közhasznú Alapítvány az első hazai anyabarát szervezet, ami a nők munkába állását és szülés utáni integrálódását segíti. Számos tevékenységük közül kiemelkedőek a karrier tanácsadások és azok a különböző reintegrációs képzések, amikkel már eddig is nagyon sok anyukán segített az alapítvány.

A kampányunk részeként minden az oldalunkra frissen regisztrált és feltöltött önéletrajz, valamint minden álláshirdetés után, 50Ft-tal támogatjuk a Jól-Lét Alapítvány eddig is sikeres munkáját.

Szerveztünk még egy kreatív megmozdulást is Budapesten a WestEnd elé, ami minden várakozásunkat felülmúlta. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk már most a partnereinktől és az álláskeresőktől egyaránt. Reméljük, az erőfeszítéseink elősegítik azt a fajta szemléletmód váltást, aminek köszönhetően hamarosan mindenki egyenlőbb esélyekkel mehet be egy állásinterjúra.”

Előző cikkünk

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.