Eltelt még egy homályos nyár – jövőre csakis éles bevetésre utazunk!

2018.08.29. 10:50 Módosítva: 2018.08.29. 17:17
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Halványulnak a nyári emlékek - a szemüvegesek és a kontaktlencsések eleve homályosan élték át.

Ismét eltelt egy gyönyörű nyár. Ahogy kell: meleg volt, napfényes volt, jó kis nyaralásokkal tarkított. Csak hát… A látásproblémával küszködők jól ismerik ezt a 'csak'-ot. Nekik ugyanis az élmények mellett rengeteg kellemetlenséggel is jár a nyár. Bizony, szemüveggel vagy kontaktlencsével nem ugyanaz a pihenés, mint mindenféle eszköz nélkül, szabadon. Hogy miért? A Sasszemklinikához fordulóknak a következőkből lett elegük.

1.png

1. Fertőzésveszély a vízben
A legnagyobb csábítás a nyárban a tengerek, tavak, folyók és medencék hűs vize. Csakhogy azoknak, akik kontaktlencsét viselnek, veszélyeket is rejtenek ezek az örömök. A tengervíz sótartalma például elvonja a vizet a kontaktlencséből, lerakódik rá, és nem engedi oxigénhez jutni a szemet, valamint kiszáríthatja, károsíthatja a szaruhártya felszínét. Tán még rosszabb az, ami a tavakban, folyóvizekben történik: itt ugyanis kórokozók kerülhetnek a lencsére, lerakódhatnak a felszínén így elfertőzve a szemet. A medencék vize ugyan tisztított, de itt épp a tisztítószerek maradványai lehetnek károsak. Ráadásul maradhatnak a vízben apró kórokozók, mikrobák is, amelyeket a mai, vékony lencsék bizony átengednek. Persze, egyszerű lenne a parton hagyni a lencsét, de hát akkor már megint semmit nem látunk a nyárból…
Gond az is, ha van lencse, és persze az is, ha nincs: aki veszítette már el a lencséjét a hullámok közt, az jól tudja ezt. A szemüvegesek pedig eleve nem kockáztatják meg, hogy magukkal vigyék az eszközt a vízbe. Marad a homályos látás: ők strandlabdázással sem próbálkozhattak, ahogyan piros lapot kapott tőlük a jet-ski, a búvárkodás és persze az úszás is.

Fokozott fertőzésveszélyt jelent kontaktlencsével nyaralni
Fokozott fertőzésveszélyt jelent kontaktlencsével nyaralni

2. Gyakori klímaváltozás
Idén nyáron is egyszerre kellett alkalmazkodnunk a harminc fok feletti hőséghez és a hűvöshöz, hiszen számos helyen ment a légkondicionáló berendezés. Nos, a kontaktlencsés szemeknek egyik sem tesz jót. A pára lecsapódik a lencsékre, ami nem ideális közeg a szaruhártyának, amit a magas hő is megvisel. A légkondicionálók szárító és fertőzésveszélyt hordozó hatása pedig egyértelmű, hiszen sosem tudhatjuk, mennyire tisztították meg az adott berendezést és mit fúj a kontaktlencsékre.


3. Repülőgéppel, de…
A fent részletezett probléma speciális esetét adja a repülőgépek száraz klímája. Így a legkényelmesebb eljutni a célállomásig, ám a szemünk nem biztos, hogy erre a közlekedési eszközre szavazna. A gépek fedélzetének száraz levegője nemcsak a bőrünknek, de szemünknek is fokozott kockázati tényezőt jelent. Szúró, égő érzés - ugye, ismerős?

A repülőgépek fedélzetén az extrém száraz levegő kiszárítja a szemeket
A repülőgépek fedélzetén az extrém száraz levegő kiszárítja a szemeket

4. Idén is támadt az UV!
Az UV-sugárzástól főként a bőrünket szoktuk védeni, azt kevesebben tudják, hogy az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja, gyorsítja az öregedését, és később akár szürkehályogot okozhat. Nem árt egy jó napszemüveg! Ám akik későn kaptak észbe, hogy a dzsungeltúrán vagy épp a hegyi kiránduláson milyen kényelmetlen lesz viselni a szemüveget napszemüveg helyett, azok bizony szenvedtek. Nem csoda, hogy sokan, akik féltik a szemüket az UV-sugárzástól, idén is a kontaktlencse mellett döntöttek. Az a baj, hogy ez csak a kisebbik rossz – ahogy mondani szokták –, hiszen ismét bebizonyosodott, hogy sem a homokdűnék közt, sem a vadvízi evezésen nem lehet kényelmesen hordani, arról nem beszélve, hogy képtelenség higiénikusan cserélni vagy akár csak megigazítani.

5. Kimaradtunk a divatból
Az előző pontban már érintettük a témát: a napszemüveg öltöztet. Csak sajnos nem azokat, akik eleve szemüvegesek. Persze vannak olyan elszántak, akik képesek két szemüveget viselni egyszerre, de erről a „megoldásról” inkább ne is beszéljünk. A dioptriás napszemüveg több hét alatt készül el, ráadásul rendszerint a legtrendibb, nagy vagy íves lencsés modellekből nem rendelhető dioptriás verzió. Van, aki ezért vált kontaktlencsére. Ám a nyár nem tökéletes nekik sem a fokozott fertőzésveszély miatt.

A legtrendibb napszemüvegkeretekbe nem lehet dioptriás lencséket rendelni
A legtrendibb napszemüvegkeretekbe nem lehet dioptriás lencséket rendelni

6. Idén sem választottak be csapattagnak
Az hagyján, hogy az úszás nem épp lencsebarát művelet, de aki nem lát jól, vagy csak segédeszközzel, az a legtöbb vízparti sportból is kimarad. Hiszen ezek sem homályos látással, sem vakító napsütéssel nem működnek.

Sokan tehát idén nyáron is rengeteg pénzt fizettek azért, hogy lássák a világ egy-egy szép táját. Ha már így van, megérdemelték volna, hogy éles legyen az élmény! Az élességért viszont – amint láttuk - meg kell fizetni, méghozzá egy csomó kényelmetlenséggel. De mi volna, ha több nyarat nem tennénk tönkre felesleges bosszúságokkal, hanem egyszer és mindenkorra megvásárolnánk az éleslátást?
A modern tudomány már tudja a megoldást. Úgy hívják: lézertechnológia - jelenleg a szemüveg után a lézeres szemműtét a legbiztonságosabb látásjavító megoldás. Ráadásul hosszú távon sok energiát, pénzt, időt és bosszúságot spórolhatunk meg – és persze sok gondtalan nyarat nyerhetünk vele. A Sasszemklinikán igazi „sasszeművé” válhatunk, vagyis látásélességünk akár a veleszületett éles látás 100%-os szintjét is felülmúlhatja. Egy Sasszemkezelés árát négy éven belül elköltik a szemüvegesek és kontaktlencsések az optikákban. Nem is kérdés tehát, hogy megéri!

Legyen Ön is sasszemű, és a következő nyaralása már gondtalan lesz!
Jelentkezzen ingyenes alkalmassági vizsgálatra!

Sasszemekkel szabad szemmel lehet élvezni minden évszak örömeit
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.