Bezzeg Ausztria…

2019.05.28. 14:51 Módosítva: 2019.05.29. 11:03
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
...az Ausztriában töltött üdülésről sokszor ezzel a gondolattal a fejünkben térünk haza. Az ország maga és a turizmusa is tökéletesen működik, a határt átlépve azonnal rendezett, az utolsó fűszálig gondosan ápolt környezetben találjuk magunkat. Az Alpok lenyűgöző hegycsúcsai, a kristálytiszta vizű tavak pedig csak fokozzák ezt a lebilincselő és sejtszinten regeneráló hatású látványt. Ilyen környezetben és a vendégszerető házigazdáknak köszönhetően az üdülés tényleg igazi feltöltődés. Ausztria számtalan izgalmas, ismert és kevésbé ismert programmal csábít pihentető és ugyanakkor inspiráló feltöltődésre. Most Klagenfurtba, a festői Wörthi-tó partjára kalandozunk.

Karintiában, Ausztria legdélebbi tartományában található a Wörthi-tó partján Klagenfurt. A város idén ősszel egy különleges művészeti projekt keretében tiszteleg a természet előtt.

For Forest – A természet töretlen vonzereje

Ausztria valaha volt legnagyobb szabadtéri művészeti projektjének a klagenfurti Wörthersee stadion ad otthont, mely idén ősszel egyetlen hatalmas műalkotássá alakul át. 2019 szeptemberében és októberében a klagenfurti futballstadion pályájájára több mint 200 fát ültetnek, vagyis egy erdőt telepítenek, amelyet a nézők csaknem két hónapon át (10.00–22.00 óráig, ingyenes belépés mellett) tekinthetnek meg.

A kezdeményezéshez Max Peintner „A természet töretlen vonzereje” című rajza szolgáltatta az inspirációt, a svájci székhelyű Littmann Kulturprojekte (Basel) pedig valóra váltotta a művész vízióját. A különleges kezdeményezést megelőzően és közben is számos rendezvényt terveznek Ausztria-szerte az erdő, az ökológia, a művészet és a természet témakörében.

For Forest-modell Klagenfurtban, ©Wörthersee Tourismus
For Forest-modell Klagenfurtban, ©Wörthersee Tourismus

Klagenfurt,  Karintia kb. 92000 lakosú fővárosa mediterrán jellegű éghajlatának és az árkádos udvarokban, átjárókban, kertekben felfedezésre váró apró boltoknak és hangulatos éttermeknek köszönhetően igazi mediterrán város benyomását kelti. A barokk és szecessziós homlokzatokkal szegélyezett utcákon tett séta különleges élmény. A Neuer Platz nevű téren látható a város jelképe, egy hatalmas kőből faragott sárkány (Lindwurm), amelyhez Klagenfurt alapításának legendája fűződik. Érdemes felkeresni a miniatűr épületeket bemutató Minimundust, ahol valamennyi kontinensről, összesen 150 híres építmény méretarányosan kicsinyített mása áll.

A városban olyan látnivalókra is bukkanhatunk, mint a világ legkisebb színházának fióküzlete, a Jugendstiltheater vagy az Eboard múzeum, ahol nemcsak Stevie Wonder vagy Ray Charles eredeti hangszerei csodálhatóak meg, hanem szalonhangulatot idéző élő koncertek is hallgathatók.

Kilátás Pörtschachra, ©Wörthersee Tourismus
Kilátás Pörtschachra, ©Wörthersee Tourismus

Az aktív pihenés kedvelőinek a könnyed városi sétáktól a kihívást jelentő hegyi túrákig számtalan lehetőséget kínál Klagenfurt és környéke. A városi túraútvonalak könnyed kirándulásra csábítanak a városközeli zöldövezetbe. Az aktív túrázóknak pedig a várostól délre található hegylánc, a Karavankák kínál változatos élményeket: a kínálat a könnyű túraútvonalaktól egészen az igényes, tapasztalatot is igénylő hegymászóösvényekig terjed. A túrázók jutalma minden esetben a karintiai tájra nyíló varázslatos kilátás.

Foglalható ajánlatok Klagenfurt felfedezéséhez

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.