“Los Angeles óta ilyen street foodra vágytam”

soshus1.png
2020.06.03. 16:32 Módosítva: 2020.06.03. 16:36
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A címben olvasható idézet egy vendégtől származik, miután evett a Fekete kávézó marhaszegyes bageléből. Ennek a szendvicsnek az egyszerűségében rejlik a szépsége: két szelet pékáru, egy adag hús - de nem akármilyen, erről majd később... - , egy réteg uborka, mustár és ennyi. Se több, se kevesebb. Ez nem egy kétkezes hamburger, ami felsorolhatatlanul sok összetevőből áll, és annyira púposra van pakolva mindennel, hogy rendesen át sem lehet harapni. A mennyiség helyett, itt a minőség a lényeg, amit meg is lehet kóstolni június 5-én, pénteken a kívül-belül megújult Fekete kávézóban.

Még a kijárási korlátozást megelőzően, februárban átalakítási munkák miatt zárva volt a Múzeum körút egyik legjobb kávézója, a Fekete. Épphogy újra ki tudtak nyitni, jött a karantén. Senki sem így tervezte, de végül jól jött ez az újabb szünet. A kényszerpihenő ugyanis remek lehetőséget adott arra, hogy a kávézóban tökélyre fejlesszék annak a bagelnek a receptjét, amit most pénteken, június 5-én meg is lehet majd kóstolni. 

A két hónapig tartó kísérletezést egy hét évig húzódó tervezés és vágyakozás előzte meg. Ennyi idő telt el azóta, hogy egy londoni kávétúra során a Brick Lane-en Gerzsenyi András, a Fekete tulajdonosa is beállt az állandóan kígyózó sorba, majd megkóstolta Szent Patrik napjának egyik legjellegzetesebb ételét, ami pont olyan egyszerű, mint egy húsos zsemle, merthogy tulajdonképpen az is, annyi különbséggel, hogy ez egy rohadt finom húsos szendvics. András akkor elhatározta, hogy egyszer ő is ilyet fog adni a budapestieknek. Ebből lett a Sós/Hús.

Láttunk már ilyet… Vagy mégsem?

Az étel alapját természetesen a hús adja, ami olyan, mint a pastrami, amit talán nem nagyon kell bemutatni, mivel itthon is eléggé elterjedt. A különbség abban rejlik, hogy amíg a pastrami inkább barbecue-s bánásmódot kap, tehát sütik, füstölik és így tovább, addig az úgynevezett corned beef esetében gyakorlatilag nagy szemű sóval befedve hosszan pácolt, majd főzött/gőzölt marhahúst kell elképzelni.

Fogták a marha mellrészből származó húsát, a marhaszegyet, amit jellegzetes fűszerkeveréket használva, dominánsan sós lében pácoltak. Ezzel a szendvics lelke meg is van, amihez még egy csípős angol mustár, némi uborka, valamint a már említett, teljesen profán bagel jön kísérőnek. Ezekből az összetevőkből áll a Fekete kávézó első street foodja.

Oké, Boomer. 2020-ban street fooddal próbálkozni?

Ez olyan street food, amitől megáll a lassan érlelt pékáruba csomagolt, hosszan pácolt hús az ember szájában egy pillanatra, miközben az állát keresgéli a Múzeum körút 5. szám alatt, miután belekóstolt ebbe a fogd és vidd szendvicsbe.

Ha más nem, akkor ezért érdemes eljönni június 5-én pénteken a Fekete kávézóba. Ha esetleg elfogyna a bagel -  amire van esély, hisz a szendvics első hivatalos debütálásakor a Majorban egy morzsa sem maradt meg a 100 adagból - , akkor is ott van még az új étlap, amin egy komolyabb konyha felhozatala közül lehet válogatni. És mivel már beltérben is lehet lenni, ezért egy jó erős fekete kávé mellett meg lehet nézni, hogy mennyit változott a hely.

Június 5-én gyere és nézd meg az új Feketét , meg dobj be egy marhaszegyes bagelt!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.