Kézikönyv a sorsdöntő évekhez

2021.12.06. 17:01
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Rövidebb idő alatt kell majd reagálnunk a nehezen megfogható jelenségekre

Az emberiség belépett egy olyan korba, ahol az ökoszisztémában elinduló változások elsődleges forrása már maga az emberi befolyás. Ez az antropocén, ahol a természeti folyamatok és a folyamatok természete egyaránt kiszámíthatatlan, minden korábbinál váratlanabb módon és drasztikusabb változásokat hozhat. 
Ideje lenne globális szinten koordinálnunk a folyamatokat, mert könnyen lehet, hogy sokkal rövidebb idő alatt kell majd reagálnunk a klímaváltozáshoz hasonló, nehezen megfogható jelenségekre. – hívja fel a figyelmünket Mike Berners-Lee tanácsadó, a Lancaster University professzora. Hogy mikre? – teszi fel a kérdést. Pont ez a lényeg: nem tudhatjuk. Az egyik legfontosabb dolog az, hogy megértsük, hogy mennyi mindent nem tudunk még e bolygóról.

Bolt1

A Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) kötete, a Nincs B bolygó a lehető legszélesebb perspektívában vizsgálja a 21. század szinte valamennyi környezeti és gazdasági kihívását. Mike Berners-Lee lényeglátóan kérdőjelezi meg azt, ahogyan élünk és gondolkodunk, mindeközben pedig az emberek egyéni felelősségérzetére is hatást gyakorol. A szerző kötetében egyszerre képes sokkolni, meglepni és olykor meg is nevettetni olvasóját. Arra figyelmeztet, hogy vége azoknak az időknek, amikor a domináns kultúrák úgy tekinthettek a bolygónkra, mint egy óriási, robosztus dologra, amivel bármit is tesznek, lehetetlen jelentősebb kárt tenni benne.

De ha a probléma globális, akkor mit tehetek én? – teszi fel a nagyon sokakban megfogalmazódó kérdést, hiszen nagyon könnyű és kényelmes egyénileg jelentéktelennek látni magunkat az emberiség Földön töltött idejében. A kötet azonban a szemléletesen bemutatott tények, adatok és összefüggések mellett gyakorlati megközelítésű és inspiráló ötleteket is bemutat arra vonatkozóan, ahogyan mi magunk, egyénileg is hozzá járulhatunk bolygónk megmentéséhez. Vajon ehhez mindannyiunknak vegetáriánusnak kellene lennünk? Mit tegyünk a pazarlás ellen? Utasítsuk-e el a repülőgépen szállított gyümölcsöket vagy a fóliasátorban termelt zöldségeket? Hogyan utazhatunk? Vegyünk-e elektromos autót? Hogyan költsük el pénzünk? Ilyen és ezekhez hasonló mindennapi és kevésbé mindennapi kérdésekre is választ ad, rendkívül szellemes stílusban és meggyőző módon.

A Nincs B bolygót sokféleképpen lehet olvasni: véletlenszerűen felütve, témakörök után kutatva a tartalomjegyzékben és a tárgymutatóban, vagy (a szerző reményei szerint) hagyományos jelleggel, az elejétől a végéig haladva. Az első rész tényalapú megközelítéssel a fizikai, technológiai és tudományos problémákról szól, megalapozva a globális kihívások mélyebb megértését, majd áttér az értékek és az igazság területére. Zárásképp pedig olyan új gondolkodásmódokról ír, amelyekkel képesek leszünk megfelelni az új korszaknak. A könyv végére beillesztett betűrendes témakereső szupergyors bepillantást tesz lehetővé a tárgyalt témákba.

Index Nincs B bolgyó

A szerző pedig a könyv elolvasása után sem hagyja magára az olvasóit! Konstruktív észrevételeket vár tőlük a Mike@theresnoPlanetB.net címre.

Nincs B bolygó című kötet, valamint e-könyv változata exkluzív kiadói áron vásárolható meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Úri utca 21.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.