Fenntarthatóság és gazdaságosság: ezért éri meg E-flottára váltani

2022.11.11. 11:08 Módosítva: 2022.11.11. 12:13
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A teljesen elektromos, vagy hibrid járművek flottába vétele és üzemeltetése egyre hétköznapibb folyamat: a töltőhálózat folyamatosan bővül, a környezeti ártalom csökkentése mellett pedig kézzel fogható előny is származik abból, ha a vállalatok az elektromobilitás mellett teszik le a voksukat. A folyamat megállíthatatlan, mert az Európai Parlament döntése alapján kevesebb mint 15 év múlva már nem lehet Európában belső égésű motorral szerelt új autót forgalomba helyezni.

Az elmúlt években Magyarországon is dinamikusan nőtt az elektromos autók száma, és a töltésükre felhasznált energia mennyisége. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss adatai szerint 2022 második negyedévében az egy évvel korábbihoz képest a zöld rendszámos, tehát legalább 25 kilométert tisztán elektromos üzemben megtenni képes autók száma 67 százalékkal, 53 ezerre emelkedett.

Az E.ON 2017 óta nyújt E-flotta szolgáltatást. Az elérhető járművek között plug-in hibrid (PHEV) és teljesen elektromos (BEV) autók jelenleg több, mint 22 típusa áll rendelkezésre, személyautók, kisbuszok és kishaszon-gépjárművek is, melyek közül jelenleg több autó is készletről elérhető 3 hetes átadással. A részben vagy teljesen elektromos meghajtású járművek havidíjas, tartós bérleti konstrukcióban, 36, 48, 60 vagy 72 hónapos futamidővel vehetők igénybe.

Tervezhető költségek

Az e-autózás terjedésének fő oka, hogy egyre többen ismerik fel a plug-in hibrid, valamint teljesen elektromos autók használatának előnyeit. A zéró emisszió mellett a cégek szempontjából fontos pozitívum, hogy a PHEV és BEV autók esetében nem módosult idén júliustól a cégautóadó mértéke; így az E.ON e-flottában elérhető autók után továbbra sem kell cégautó adót fizetni. További jelentős megtakarítást eredményez, hogy a vállalkozások a havi szolgáltatási díjat költségként elszámolhatják, az ÁFA pedig teljes egészében visszaigényelhető. A világ és az EU e-flottájában pedig rendületlen növekedés várható az elkövetkező években, hiszen az Európai Unió 2035-től általánosan betiltja a belső égésű motorral szerelt új autók forgalomba helyezését.

Ezzel a környezet is jól jár: az E.ON E-flotta szolgáltatásában bérelhető járművek az elmúlt években több mint 8millió kilométert tettek meg, és a hagyományos autók használatát alapul véve közel 800 tonna szén-dioxid kibocsátástól védték meg a környezetet 2022. október 31-ig.

Folyamatosan bővül a töltőhálózat

Az elektromobilizáció elterjedése magával hozza a töltő infrastruktúra bővítési igényét is. A felhasználás adatai pedig a járműállomány ütemes bővülését tükrözik: a második negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 24,8 százalékkal nőtt a nyilvános elektromos töltőberendezések száma, és több, mint duplájára emelkedett a töltésre felhasznált energia mennyisége. Ezzel párhuzamosan az E.ON csoport hálózata is folyamatosan fejlődött. Jelenleg több mint 500 nyilvános töltőpont áll az ügyfelek rendelkezésére, ezek jelentős része váltóáramú (AC), amelyek között gyorstöltők is vannak, és 30 egyenáramú (DC), de a hálózat további bővítése mellett az E.ON 2023-2025 között ultragyorstöltőket (150-300 kW) is fog telepíteni.

EON-Index-202210-E-tolto-prodlist-1111x505

Az E.ON a töltők telepítésének folyamatában teljeskörű segítséget nyújt, akár nyilvános töltő telepítésről, akár privát használatra szánt, nem nyilvános töltőkről van szó. A berendezések telepíthetők például akár parkolóházba, kültéri parkolóba is, így az ingatlanfejlesztők és tulajdonosok, társasházkezelők, sőt közintézmények, önkormányzatok is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A kisebb méretű AC fali töltők mellett AC oszloptöltők és DC töltők is elérhetők az E.ON-nál, és ezek folyamatos üzemeltetését, karbantartását is biztosítja igény esetén a szolgáltató, valamint szoftveres szolgáltatásokat is nyújt.

Együtt az okos energiafelhasználásért

A 2022 év végéig tartó kampány keretében az elektromos autózáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat most még kedvezőbb feltételekkel lehet elérni. Az E.ON az E-flotta havidíját az idén készletes autóra szerződő partnereknek 2022. december 31-ig elengedi, míg a meghatározott, készletről elérhető E-töltők esetében a berendezések kedvezményes díja a promóciós időszak alatt tartalmazza a helyszíni felmérést, az egyéni, személyre szabott telepítési árajánlat elkészítését, az eszköz szoftveres beüzemelését, illetve a szerződéskötéstől számított egy évig a szoftveres szolgáltatások díját is. Az ajánlat részeként továbbá a DC töltőkhöz egy 22 kW-os AC töltőeszközt is biztosít a szolgáltató 2022 év végéig kötött szerződések esetében.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.