Ha van rá műtéti megoldás, miért vannak még mindig szemüvegesek?

2023.05.24. 15:29 Módosítva: 2023.05.26. 11:14
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Kis túlzással ma már mindenki tudja, hogy hála a legmodernebb 21. századi technológiáknak, a lézeres szemműtét egy létező és eredményes megoldás a látás javítására. Az viszont elgondolkodtató, ha létezik ilyen eljárás, miért van még mindig sok szemüveges (kontaktlencsés)? A cikkemben ezt a témát igyekszem alaposan körbejárni.

Azért az kínos, ha az ember már nyolcéves korában azzal szembesül, hogy -3 dioptriája van cilinderrel, és szemüveget kell hordania. Ráadásul egy olyan hivatást választottam, amiben igazából két dologra van szükség: jó kézre (fürge ujjakra) és jó látásra. Igen, ez a sportújságírók keresztje. Egyrészt muszáj látni azt a meccset, amiről tudósítunk, másrészt lehetőleg minél gyorsabban megírni a cikket. Szerencsére legalább a kezemmel nincs gondom. Bár a lányok szerint nagyon jól áll nekem a szemüveg, más pozitívumot nem tudok felsorolni. Lenne mit mesélnem a szemüveges kalandjaimról – otthon felejtettem, elvesztettem, ráültem, bepárásodott –, lemaradtam a tudósításról, lemaradtam a nyári pillanatokról.

Most jutottam el arra a pontra, hogy elég volt a ”szemüveg macerából”!

Miután a kontaktlencsével is kudarcot vallottam, eldöntöttem, hogy a 25. születésnapomra meglepem magam egy lézeres szemműtéttel. És hogy biztosra menjek, barátom tanácsára konzultáltam dr. Árvay Anitával, a vezető hazai szemészeti lézerklinika intézetvezető főorvosával. Elmondom, miket kérdeztem tőle, és ő miket válaszolt. Elöljáróban annyit, nem fukarkodtam az aggodalmakkal, és természetesen azt is megkérdeztem: miért van még mindig ennyi szemüveges?

Dr Árvay Anita, Sasszemklinika intézetvezető főorvosa
Dr Árvay Anita, Sasszemklinika intézetvezető főorvosa

Jogosak azok a félelmek, hogy veszélyes a beavatkozás?

Egyáltalán nem, az elmúlt évtizedekben már harmincmilliónál is több lézeres szemműtétet végeztek világszerte. A klinikánkon megtalálható lézerek elképesztő precizitással dolgoznak: 1 dioptriát 1,3 másodperc alatt tüntetnek el. A beavatkozás során sem szúrás, sem vágás nem éri a szemet. Ilyenkor szoktam azt mondani a kontaktlencsés pácienseimnek, hogy a kontaktlencse be- és kivételével (a fertőzés miatt) nagyobb kockázatot vállalnak, mint a lézeres szemműtéttel.

Mennyire kell aggódni, hogy eredményes lesz-e a műtét?

Mi már 26 éve végzünk lézerkezeléseket. Az előzetes alkalmassági vizsgálat alapossága és sokrétűsége, illetve megműtött pácienseink tapasztalata alapján előre meg tudjuk mondani, ki milyen eredményt várhat a beavatkozástól. Ennek pontossága olyan nagy, hogy írásos garanciát is vállalunk.

A klinika műtőjében a refraktív sebész, lézermérnök és szemészeti asszisztens szemműtétet végeznek.
A klinika műtőjében a refraktív sebész, lézermérnök és szemészeti asszisztens szemműtétet végeznek.

Sokan tartanak attól, amitől én, hogy túl alacsony a fájdalomküszöbük?

Nem tud olyan alacsony lenni, hogy aggódni kelljen. A kezelés fájdalommentes. A beavatkozás előtt szemcseppel érzéstelenítik a szemet, a páciensnek csak mozdulatlanul kell feküdnie, és szemével egy apró fényt követnie. A legújabb kezeléseinknél csupán intenzívebb könnyezés, érzékenység fordulhat elő (olyan, mintha hagymát pucolna), ez az érzés általában 2-3 óra után elmúlik.

Lehet-e akadálya a műtétnek az, hogy néhány nappal később külföldi munkára kell utaznom? 

Szinte hihetetlen, de a technológiai fejlődésének köszönhetően a szemműtét csak pár percig tart. Az előzetes vizsgálatokkal együtt is csak nagyjából két órát kell tölteni a klinikán. A legnépszerűbb FEMTO Smart kezelésünk után pár órával már tisztul a látás, este akár tévézhetünk is, a másnapi kontroll után pedig újra vezethetünk autót, számítógépezhetünk. Három nap után visszakapjuk régi életünket – azaz mehet a külföldi utazás is –, csak persze szemüveg nélkül...

A lézeres szemműtétet minden esetben egy kb. 2 órás alkalmassági vizsgálat előz meg.
A lézeres szemműtétet minden esetben egy kb. 2 órás alkalmassági vizsgálat előz meg.

Sokaknál visszatartó erő, hogy egy ilyen műtét nem túl olcsó?

A látásjavító lézerkezelések ára 169 ezer forintnál kezdődik, azaz a két szemre összesen 338 ezer forint a költség. Pácienseim ki szokták számolni, hogy mennyi idő alatt térül meg az ára és megdöbbenek az eredményen. Egy kontaktlencsés kb. 120-130 000 forintot költ évente szemorvosi vizsgálatokra, keretre, lencsére és hasonlókra. Ha Ön már 17 éve szemüveges, akkor kb. 2 millió forintot elköltött ezekre a segédeszközökre. De hol van ehhez az elköltött 2 millióhoz képest a lézerkezelés ára!? Érdemes úgy tekinteni a műtétre, mint egy jó befektetésre.

Ha csak előnyei vannak a műtétnek, miért nem vállalja mindenki? Hisz látjuk, tele az utca szemüvegesekkel...

Egyrészt hiába számít már rég elterjedt rutinműtétnek, logikus vagy nem logikus megfontolásokból, de sokan halogatják a döntést. Pedig nincs miért, és az is lehet, hogy az alkalmassági vizsgálaton, kiderül, nem is műthetők. Tény, sajnos nem mindenkinél végezhető el a lézeres szemműtét. Az alkalmasságot a kezelést megelőző alapos vizsgálat alapján tudjuk csak megállapítani. Itt a lehető legnagyobb biztonsággal ki kell zárnunk minden olyan tényezőt, amely ronthatná az eredményt. Ilyen például a túl vékony szaruhártya, a magas szemnyomás vagy bizonyos rejtett szembetegségek, például a szürkehályog. Kizáró tényező lehet az életkor (a kezeléseket 18 és 65 év között végezzük) és a túl magas dioptria is: -12, illetve +5,5 dioptria feletti értékeknél nem végzünk lézerkezelést.

Na, ezek voltak az én kérdéseim, és a rájuk kapott válaszok. Engem két dologról feltétlenül meggyőzött a doktornő: egyrészt, hogy a lézeres látásjavítás egy modern és klassz dolog, másrészt azzal, ha elmegyek az alkalmassági vizsgálatra, az égvilágon semmit nem veszíthetek.

Úgyhogy most el is köszönök, mihamarabb felkeresem a klinika honlapját, hogy időpontot kapjak a vizsgálatra.

Drukkoljatok, hogy alkalmas legyek a műtétre!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.