Magyarországra is megérkezett a legújabb lézeres szemműtét: GYORS, KÍMÉLETES, ROBOTIZÁLT

2023.10.02. 08:06
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Mire elég 12 másodperc? Nem sok mindenre, de egyre biztos: 12 másodperc alatt megszabadulhatunk a mínusz 3 dioptriás szemüvegtől! A világ legújabb, robot-asszisztált lézerkezelése másodpercek alatt képes korrigálni a rövidlátást, a távollátást és az asztigmiát (cylinder), mindezt fájdalommentesen, maximális biztonsággal. Ez nem sci-fi, ez a valóság. Megnéztük, és most beszámolunk róla.

Az elmúlt három évtizedben ugrásszerűen fejlődtek a látásjavító lézeres szemműtétek, nem csoda, hogy 30 milliónál is több kezelést végeztek már világszerte. A hazai klinikák közül ezen a téren a legtapasztaltabb a Bécsi úti Sasszemklinika, amely túl van 129 000 kezelésen. Nem véletlen, hogy itthon elsőként ők végezték a világújdonságnak számító robot-asszisztált látásjavító kezelést. Ez az új Sasszem Visumax* ROBOTIC lézerkezelés.

Dr. Fekete Orsolyát, a Sasszemklinika vezető műtőorvosát kértük meg, hogy árulja el az újgenerációs kezelés titkát:

Nézze meg Dr. Fekete Orsolyával, a Sasszemklinika vezető műtőorvosával készített interjút

Ön végezte a legelső robot-asszisztált látásjavító kezelést Magyarországon. Mielőtt erről az ultramodern eljárásról kérdezném, érdekelne, hogy milyen érzés elsőnek lenni?

Szeretem a kihívásokat és szakmailag ez egy óriási elismerés. A kezelést követő 1 napos kontrollvizsgálaton jó látni pácienseim arcán a felszabadultságot és boldogságot. Egyébként ez a lézertechnológia külföldön már bizonyított és biztos vagyok benne, hogy nálunk is óriási siker lesz. Miért? Mert gyors, pontos, kíméletes a szemhez és nem utolsó sorban lényegesen kevesebb stresszel jár a páciens számára.

Kifejtené az eljá ás legfontosa rbb előnyeit?

Gyors: másodpercek alatt szabadít meg a szemüveg-macerától

Az új kezeléssel valóban másodpercekre rövidül le a kezelési idő. Egy gyakori, mínusz 3-as dioptria esetén a lézer kezelési ideje mindössze 12 másodperc szemenként, míg egy magasabb, mínusz 10-es dioptriánál sem több 19 másodpercnél. Ez a gyorsaság a Visumax 800 lézer teljesítményének köszönhető, amely 2 MHz-es lézerimpulzussal dolgozik. De a gyorsaság miért is előnyös a páciensnek? Mert nem kell hosszasan koncentrálnia, feszengve feküdnie a műtőasztalon. A lézerek másodpercek alatt elvégzik a korrekciót, mire a páciens stresszelni kezdene, már vége is a kezelésnek. A műtőben nem tölt többet 15 percnél, ennek legnagyobb része az előkészítés, a vizsgálati adatok lézerbe táplálása és a tájékoztatás.

A robot-asszisztens ultrahangos érzékelők segítségével, videókamerákkal 3 DIMENZIÓBAN figyeli meg a páciens pozícióját.
A robot-asszisztens ultrahangos érzékelők segítségével, videókamerákkal 3 DIMENZIÓBAN figyeli meg a páciens pozícióját.

Kíméletes a szemhez és fájdalommentes.  A legtöbb eljárással szemben a Visumax* Robotic kezelésnél a szem fixálására nem használunk külön vákuumgyűrűt. Ennek köszönhetően a műtét alatt a szemnyomás csak minimálisan emelkedik, nincs kellemetlenség és a műtétet követő átmeneti bevérzés kockázata is gyakorlatilag nullára csökken.

A robot szó miatt sokan biztosan egy sci-fi filmekbe illő jelenetet képzelnek el, amint egy gép, emberi beavatkozás nélkül hajtja végre a lézeres szemműtétet. Hogy van ez a valóságban?

A kezelés robotizált, de a robot nem veszi át az orvos munkáját, csupán segíti. A robot-asszisztens feladata videókamerákkal és ultrahangos érzékelőkkel 3 DIMENZIÓBAN megfigyelni a páciens pozícióját, így segítve a műtőorvos munkáját. A lézer mikron pontossággal dolgozik, ami kevesebb, mint egy átlagos emberi hajszál 100-ad része.

Az alacsony energiájú lézerimpulzusoknak köszönhetően (2MHz frekvencia) a lézeres eljárás csak néhány másodperc!
Az alacsony energiájú lézerimpulzusoknak köszönhetően (2MHz frekvencia) a lézeres eljárás csak néhány másodperc!

Milyen látásproblémákra ad megoldást az új Visumax* Robotic?

Rövidlátásra, távollátásra és asztigmiára (cylinder). A minimum és maximum kezelhető dioptriahatár rövidlátóknál (akik távolra nem látnak jól) -1 és -12 között, távollátoknál (akik közelre nem látnak jól) +1 és +5,5 dioptria között, és asztigmia esetén 6 dioptra.

Mennyi ideig tart a felépülés?

Nem kell attól tartani, hogy a beavatkozás felrúgja a megszokott rutint vagy bárki hosszú időre kiesik a munkából. Én azt szoktam javasolni a pácienseimnek, hogy vegyenek ki 1 nap szabadságot. A lézeres szemműtét napján már lehet mobilozni, számítógépen dolgozni, tévét nézni, egy nap pihenés után újra dolgozni, autót vezetni, 2-3 nap után az aktív sport is megengedett (futás, kerékpározás, torna) — de már szabadon, szemüveg vagy kontaktlencse nélkül!

Ez hihetlen! Hogyan juthatunk el a beavatkozásig?

Az érdeklődőknek először egy online tesztet kell kitölteniük a weboldalon. Telefonos konzultáció után egy 2 órás, rendkívül alapos alkalmassági vizsgálat következik. A fénytörési hibán kívül megnézzük a szaruhártya görbületét, vastagságát, a szemnyomást, a pupilla átmérőjét, rendkívül részletes háromdimenziós térképet készítünk a szaruhártyáról és vizsgáljuk a szem mélyebb részeit is. Nálunk van az egyik legkomplexebb szemészeti vizsgálat Magyarországon. Egy-egy szemről nagyjából 150-200 ezer adatot rögzítünk. A vizsgálat alapján kizárjuk az esetleges szemészeti betegségeket és átbeszéljük a várható eredményt.

Mi garantálja az eredményt?

A 26 év tapasztalata, jó diagnosztika és a legjobb lézerek. Klinikánkon nagyon nagy pontossággal előre tudjuk jelezni a Sasszemkezelés* várható eredményét, vagyis azt, hogy a páciensnek hány dioptriával tudjuk korrigálni a látását. Erre természetesen orvosi garanciát is vállalunk, és ezt írásba is foglaljuk.

Összegezve mindent, amit eddig elmondott: mit üzen a szemüvegeseknek?

Felesleges szemüveggel, kontaktlencsével nyűglődni, ha van egy gyors és biztonságos megoldás. Érdemes eljönni egy alkalmassági vizsgálatra, és ezt követően találkozunk a műtőben!

Az ÚJ Visumax* Robotic kezelés most bevezető áron 140 000Ft kedvezménnyel vehető igénybe! Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatra!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.