Világszinten kevés olyan ipari park van, mint amik most Budapest körül épülnek

HelloParks cover 1108
2023.10.30. 00:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Az elmúlt években látványosan átalakult a logisztikai és ipari ingatlanok piaca. Ez a trend az e-kereskedelem előret örésével és a beszállítói láncok rövidülésével indult, de mára már jóval hangsúlyosabbak a nearshoring kapcsán megjelenő gyártói és összeszerelési tevékenységhez kapcsolódó igények. Mindemellett a kedvező piaci környezet hatására Magyarországra érkező távol-keleti cégek is jelentős keresletet generáltak az ipari ingatlanok iránt, amely mindezek eredményeként húzóágazata lett az építőiparnak az elmúlt időszakban. A szektor idén tovább folytatta a növekedést, és ebben kiemelt szerep jutott egy olyan fejlesztő és befektető társaságnak, akik a piacon egyedülálló módon kizárólag modern, környezettudatos és fenntartható ipari létesítményeket építenek. A Futureal-csoport által mindössze három éve alapított HelloParks mára minden fontos kereskedelmi övezetben jelen van a főváros körül megaparkjaival, amelyekért meghatározó nemzetközi és hazai társaságok helyezik a könnyűipari gyártói, valamint logisztikai tevékenységüket Magyarországra.

A világjárvány és az ellátási láncokban tapasztalható zavarok itthon is kihívás elé állították az ipari ingatlanok fejlesztőit az elmúlt években. A készletezési módszerek megváltozása, a gyártói és összeszerelési tevékenységre való igény, az Ázsiából beruházni érkező vállalatok miatt látványosan megnőtt a kereslet a modern ipari létesítmények iránt. A bérlők igényei is megváltoztak, akik már nemcsak a költséghatékony, de a digitális megoldásokkal ellátott, környezettudatos és energiahatékony raktárcsarnokok iránt is élénken elkezdtek érdeklődni.

Világcégek a bérlők között

Az idén alapítása harmadik évfordulóját ünneplő ipari ingatlanfejlesztő HelloParks ezt a trendet ismerte fel 2020-ban, majd mindjárt három kereskedelmi kulcshelyszínen indított el több mint 1 millió négyzetméternyi raktár- és ipari fejlesztést. Mára már mintegy 260 ezer négyzetméter kész épületportfólióval rendelkezik, ebből a tavaly átadott maglódi MG1 és a fóti FT1 épületük rekordidő alatt telt meg százszázalékosan bérlőkkel. A nagyívű fejlesztések idén tovább folytatódtak, Fóton elkészült két másik ütem, az FT2, illetve a kifejezetten a városi logisztikai igények kiszolgálására alkalmas FT6, valamint a maglódi MG3 és a főváros vonzáskörzetének legnagyobb egybefüggő modern ipari épülete, a PT1 csarnok Pátyon. Jelenleg ugyancsak kivitelezési fázisban van két másik ipari épület, a pátyi PT2, valamint a társaság egy idén negyedik helyszínen elindított fejlesztése, az AN1 Alsónémediben. A fenntartható ipari létesítmények iránti igényt jól mutatja, hogy már többek közt az Aeroplex, a BYD, a dm, a FoxPost vagy a Gebrüder Weiss is a HelloParks raktárcsarnokait választotta.

HelloParks 01

Középpontban a fenntartható működés

Az átadott új fejlesztések terén itthon napjainkra vezető szereplővé nőtt társaság már a tervezőasztaltól kezdve kiemelt figyelmet fordít arra, hogy raktárcsarnokai környezetbarátak és fenntarthatóak legyenek. A HelloParks itthon elsőként adott át olyan épületet, ami megfelelt a BREEAM fenntarthatósági szabvány második legszigorúbb, Excellent minősítésének a New Construction kategóriában. A vállalat ezt követően szintet lépett, mára már csak olyan ipari létesítményeket fejleszt, ami a szabvány elérhető legmagasabb minősítését, az Outstanding fokozatot célozza, és összhangban van az EU Taxonómia elvárásaival. Így már az építkezés kezdetétől szelektíven gyűjtik az építési hulladékot, amelynek több mint 85%-át újrahasznosítják, míg az építőanyagok ISO 14001-es minősítésűek. Fontos szerepet kap a megújuló energia felhasználás: az elkészült épületek irodái nulla primer energiafelhasználás mellett üzemeltethetők a tetőre telepítendő napelemeknek köszönhetően, több raktárcsarnokot pedig hőszivattyús rendszerekkel látnak el. A létesítmények még a tetőre hulló csapadék hasznosítására is alkalmasak, amelyet locsolási célokra fel is használnak. Világviszonylatban az épületeknek csak egy töredéke éri el az Outstanding minősítést, míg hazánkban ebben a kategóriában kizárólag a HelloParks épít ipari csarnokot.

HelloParks 02

A raktárcsarnokok alapfelszereltsége magába foglalja az energiatakarékos LED világítást, a napelemes rendszert és az energiahatékony gépészeti megoldásokat. A közterületek smart-ready lámpákkal vannak megvilágítva, míg a tiszta energiával működő járművek számára elektromosautó-töltőket és elektromos golfautókat biztosít a vállalat a gyors és környezetbarát mozgáshoz.

A bérlők kezében az irányítás

A HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja is arra ösztönzi a bérlőket, hogy működésüket minél energiahatékonyabban végezzék. Az intelligens épületautomatikai és felügyeleti rendszerekhez kapcsolt alkalmazás lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy távolról is hozzáférjenek az általuk bérelt területek műszaki adataihoz, de ugyanígy nyomon követhetik a közüzemi fogyasztást, illetve módosíthatják a fűtési, szellőztetési és világítási beállításokat okoseszközük segítségével. Az applikáció arra is alkalmas mindemellett, hogy a bérlők időalapú programokat állítsanak be saját igényük szerint, vagy ellenőrizzék, hogy nem maradt-e bekapcsolva a fűtés.

HelloParks 03

Zöld irányba terelne mindenkit

A HelloParks nemcsak Budapest környékén, de vidéken, majd külföldön is tovább terjeszkedne megaparkjaival. A társaság kimondott célja, hogy itthon egy zöld iparági mércét állítson az ágazatban, és a fenntarthatósági előírások szigorú betartásával elősegítse, hogy Európa mielőbb karbonsemlegessé váljon. Ennek megvalósítása érdekében a fejlesztő pontos karbonkibocsátás csökkentési útvonalat határozott meg, melyben az energiahatékonyság növelése és az üzemelési karbon csökkentése is nagy hangsúlyt kap, és melynek célja, hogy 2035-re elérje a net-zéró üzemelést a teljes portfolióján. A HelloParks ezzel összhangban ugyancsak elkötelezett a biológiai sokféleség megőrzése és bővítése mellett parkjaikban, ennek érdekében arra törekszik, hogy teljes mértékben hulladékmentes és fenntartható vízhasználati módszerekkel működjön, valamint integrálja működésébe a körforgásos gazdaság elveit.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.