Rangos nemzetközi elismerés a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

2024.07.08. 11:49
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) az innováció területén alapítása óta élen jár. A gyakorlatorientált képzés, a naprakész, használható tudás megszerzése és a hallgatóközpontú myBRAND oktatási módszertan miatt egyaránt különleges hely illeti meg a magyar egyetemek sorában. Az ország legnagyobb magánegyeteme tavasszal kötött hosszútávú stratégiai megállapodást az USA leginnovatívabb egyetemével, az Arizona State Universityvel, a napokban pedig Dr. Naárné Dr. Tóth Zsuzsanna, oktatási rektorhelyettes veszi át Barcelonában a QS Stars 4 csillagos minősítést. Vele beszélgettünk arról, hogy mi számít manapság oktatási innovációnak és mi alapján ítélik oda a csillagokat.

Dr. Naárné Dr. Tóth Zsuzsanna
Dr. Naárné Dr. Tóth Zsuzsanna
Fotó: Fiala de Gabor

N.T.Zs. Valóban így van, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését. A METU sikeresen teljesítette a QS Stars felsőoktatási minősítési eljárást és az eredmények alapján egyetemünk a maximálisan adható 5 csillagos minősítésből 4 csillagos minősítést ért el. Ami külön öröm számunkra, mert egyetemünk komoly hangsúlyt fektet rá, a nemzetköziesítés területén a legmagasabb, 5 csillagos értékelést kaptunk. Ezzel az egyetem megerősítette elkötelezettségét a minél magasabb akadémiai eredmények elérése iránt.

Milyen kritériumokat kell teljesíteni ahhoz, hogy ezt a minősítést egy felsőoktatási intézmény megszerezze?

N.T.Zs. A Quacquarelli Symonds a világ felsőoktatási intézményeinek elemzésére szakosodott brit vállalat. A céget 1990-ben alapította Nunzio Quacquarelli, és mára a QS World University Rankings a világ három legbefolyásosabb egyetemi rangsorának egyike, a Times Higher Education World University Rankings és az Academic Ranking of World Universities mellett. A QS Stars tulajdonképpen olyan önkéntes egyetemi minősítési rendszer, amely célja, hogy segítse a hallgatókat a számukra leginkább megfelelő felsőoktatási intézmény kiválasztásában a QS látogatói számára fontos témák alapján. Minden pályázó intézmény 0-5 csillagot kap a 13 kulcskategória közül legalább nyolcban. Amint említettem, a QS Stars minősítés során a METU kiemelkedően szerepelt a nemzetköziesedés terén végzett munkát illetően, ahol a legmagasabb értékelést, 5 csillagot érte el. Emellett az oktatás, foglalkoztathatóság és inkluzivitás területén is magas, 4 csillagos besorolást kapott. Az infrastruktúra, művelődés és művészetek, valamint az akadémiai fejlődés tekintetében eredményeit 3-3 csillaggal ismerte el a rangos intézet. Ez a minősítés nem csupán a nagy elismertségű listán való szereplést jelenti, hanem mélyebb képet ad az egyetem erősségeiről és gyengeségeiről is a kiválasztott területeken.

Miért fontos ez az elismerés a METU-nak? Mit lát ebből a hallgató tanulmányai alatt?

N.T.Zs. Ez az elismerés egyetemünk számára újabb bizonyíték arra, hogy egyedi oktatási módszerünk, a naprakész gyakorlati tudás, amit hallgatóinknak átadunk, valamint a nemzetközi közösséghez való tartozásunk mind az az út, amit követnünk kell ahhoz, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem a Kelet-Közép Európai térség meghatározó magánegyeteme legyen.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.