Egy világsikerű magyar szoftver kulisszatitkai

2007.03.02. 13:29
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Egy sikeres vállalat élete és jövője azon múlik, hogy mennyire stabilak az alappillérek, vagyis a dolgozók. A Nav N Go Kft. nevű magyar szoftverfejlesztő cég abban a szerencsés helyzetben van, hogy kollégáik között igazán tehetséges, ötletekkel teli fejlesztők gyűltek össze, akik jóformán éjjel-nappal munkálkodnak a legújabb szoftvermegoldásokon. Mindezt lelkesen teszik, hiszen a kreativitásban és a problémamegoldásban lelik örömüket. Persze az eredmény sem marad el, hiszen az általuk létrehozott NavNGo iGO GPS-navigációs szoftvert ma már világszerte ismerik.

Késmárki László

Megoldani a megoldhatatlant_

A fejlesztőközpontként működő családias hangulatú irodában hatalmas monitorok előtt ülnek a programozók, asztalukon kéziszámítógépek és egyéb technikai eszközök hevernek. Ebben a közegben érzik igazán otthon magukat, mintha beleszülettek volna ebbe a látszólagos káoszba. Napjaik nagy részét a monitor előtt ülve töltik, furcsa képleteket írnak a képernyőre, és a laikusok számára idegen nyelven beszélnek. Ez az, amit egy kívülálló lát. A valóság ennél sokkal izgalmasabb. Ezek a fejlesztők folyamatosan olyan problémákra keresnek megoldásokat, amikre úgy tűnik, hogy nincs is megoldás. Így valósulhatott meg például az, hogy NavNGo iGO nevű GPS-navigációs szoftverhez Európa részletes térképét rá tudták helyezni egy 1 GB-os memóriakártyára. Ez eddig még senki másnak nem sikerült a világon.

Kell egy csapat!

A cég alapító tagjai fiatalok, így az egész csapatra jellemző a lendület és a jókedv. Annak ellenére, hogy az irodában kemény munka folyik, a hangulat mindig vidám. Főleg a játékfejlesztő részlegben fordul elő, hogy a programozók egy közös játékkal pihenik ki a fáradalmakat. Sokszor az ilyen pihenések alatt születnek meg a jobbnál jobb ötletek, amikre mindig akad vevő. Ennek köszönhetően a fejlesztés egyre többfelé válik szét. A navigációs és a játékfejlesztő részlegen kívül létrejött egy platform megoldásokon dolgozó csapat is, akik teljesen új, jövőbe mutató mobil alkalmazásokon dolgoznak. "Bátran állíthatom, hogy nálunk mindenki megvalósíthatja az ötleteit, amikhez a támogatást is megadjuk. Fejlesztőcsapatunk folyamatosan bővül, és állandóan keressük a kreatív, ügyes programozókat." - mondta Balogh Péter, a Nav N Go Kft. technikai igazgatója.

Balogh Péter

Látni és feltalálni a jövőt

De kik is dolgoznak a Nav N Go Kft.-ben, és voltaképpen mi a dolguk? A cég egyik alapítója a PDAmill Kft., akik mobil játékok fejlesztésével vívtak ki már korábban is számos elismerést. Ez a cég eleinte összesen négy emberből állt, akik a mai napig a fejlesztőcsapat stabil tagjai. Mindannyian a mai napig jó döntésnek vélik, hogy tehetségüket a navigációs vonalon is megpróbálták kibontakoztatni. "Ez mindannyiunknak új terület volt, így lelkesen vetettük bele magunkat. Én jelenleg a NavNGo iGO legújabb verziójának fejlesztését vezetem. A csapatommal igyekszünk minél nagyobb előnyt szerezni innovációban és technológiában versenytársainkhoz képest. Jó látni, hogy mennyire jól alakul a Nav N Go sorsa, és a kezdeti kis projetünk mekkorává nőtte ki magát." - mondta Késmárki László (Goro), a Nav N Go Kft. egyik vezető fejlesztője.

A munkákba még a kezdetekkor kapcsolódott be Blahut György (Fable) is, aki rengeteg dologba "belenyúlt" a NavNGo iGO fejlesztésekor. Ő programozta például az útkereső algoritmust és az útmutatást (guidance), vagyis azt, hogy fordulóról fordulóra mit mutat és mond a szoftver. Emellett az útnevek megjelenítését is ő alkotta meg, de szinte nincs olyan rész, ahol ne lenne ott a keze nyoma.

A siker útján

A Nav N Go Kft. számos újdonságot mutat be a március 15-én kezdődő hannoveri CeBIT-en. Kétszintes, csaknem 200 négyzetméteres standjukon GPS-navigációs szoftverük 3D-s változata debütál, emellett nagy sikerre számítanak új mobil applikációs megoldásuk terén is. A kiállításon a vezető fejlesztők végig ott lesznek, de pár napra kilátogat a többi programozó is, hiszen a siker nagy része az ő munkájuknak köszönhető.

www.navngo.com

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.