Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Fesztiválszezonban többet beszélünk

2010.08.14. 13:38
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A fesztiválhelyszínekre a megnövekedett forgalom kezelésére mobilállomásokat telepít a T-Mobile. A Balaton Sound idén kiugróan magas mobilinternet használatot is hozott. A fesztiválok ideje alatt az emberek az átlagnál sokkal többször veszik elő mobiltelefonjukat, hogy megkeressék barátaikat vagy megosszák élményeiket– így megsokszorozódnak a hívások, az elküldött SMS-ek, és nő az adatforgalom is. Ezeken az eseményeken nem egyedi eset, hogy több ezer órányi beszélgetést, valamint ezzel párhuzamosan több, mint 100 ezer MB adatforgalmat kezelnek az érintett állomások néhány nap alatt. A T-Mobile a nyári időszakban, a forgalmas nyaralóhelyek és fesztiválok környékén hálózatbővítéseket hajt végre, sőt a nagyobb rendezvények helyszíneire mobilállomásokat is telepít, amelyek kiszolgálják a megnövekedett hang- és adatforgalmat is.

A megsokszorozódó forgalom kiszolgálásra a T-Mobile több fesztivál környékére telepít úgynevezett mobil bázisállomást. Ezek az állomások az átlagostól eltérő, megnövekedett hang- és adatforgalmat szolgálják ki, működési elvük megegyezik a fix bázisállomásokéval. A mobilállomásoknak köszönhetően sokkal több ember használhatja egy időben és egy helyen a mobiltelefonját.

A mobilállomásoknak köszönhetően vált lehetségessé például, hogy a Balaton Sound-on négy nap alatt annyit telefonálhattak a zenerajongók, mint a rendezvénynek helyet adó Zamárdiban szezonális időszakon kívül, másfél hónap alatt szoktak. A szintén négy napos Volt Fesztivál hangforgalma egy 3000 lakosú település havi beszédforgalmának felelt meg, míg a Bajai Halfőző Fesztivál hívásforgalma megegyezett Baja teljes forgalmával egy munkaszüneti napon. A rendezvények jellegétől és a közönség összetételétől is függ, hogy a hívás vagy az adatforgalom nő-e inkább: az idei Balaton Sound-on például kiugróan magas volt a T-Mobile ügyfelek által bonyolított adatforgalom. Ezzel szemben egy hagyományos, idősebb korosztályt megszólító rendezvényen továbbra is a hangforgalom növekedése figyelhető meg inkább.

A nyári fesztiválokon kívül a forgalomnövekedés a felkapottabb üdülőhelyek körzetében is jellemző. A Balaton-parti települések beszédforgalma kb. két és félszeresére növekszik a nyári időszakban, amelyhez szintén kapacitásbővítésre van szükség. Ezen kívül a Velencei-tó környékén és más kiemeltebb fürdőhelyeken is (Abádszalók, Dunakanyar) hasonló mértékben emelkedik meg a hálózat kihasználtsága.

A T-Mobile folyamatosan figyeli a rendezvények kapacitásszükségletét; vizsgálja az esemény forgalmát. A nyári rendezvények forgalma évről évre jelentősen növekszik, így minden évben újabb feladat optimálisan kezelni akár a beszéd-, akár az adatforgalmat.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.