Az eltűnt kínai külügyminisztert már a világhálóról is letörölték

2023.07.26. 10:37
Minden adat eltűnt szerdára virradóra a kínai külügyminisztérium honlapján a tárca volt vezetőjéről, az előző nap leváltott Csin Kangról. A tárcavezető utoljára június végén szerepelt a nyilvánosság előtt, azóta nem látták – írja az MTI.

A honlapon a volt külügyminiszter diplomáciai tevékenységéhez vezető linkekre kattintva csupán annyi jelenik meg,

hogy a keresett oldal nem található.

A vele kapcsolatos hírek mindazonáltal továbbra is elérhetők a központi kormány weboldalán, fotói pedig a közösségi médiában is láthatók.

A Hszi Csin-ping elnök egyik bizalmasának tartott Csin Kangot tavaly decemberben helyezték a tárca élére, a nyilvánosság előtt utoljára pedig június végén, Pekingben jelent meg, ahol orosz, vietnámi és Srí Lanka-i tisztségviselőkkel egyeztetett.  Csint kedden az Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága váltotta le, utódja Vang Ji külügyi államtanácsos, a tárca korábbi vezetője lett.

Rejtély, hogy mi van vele 

Moritz Rudolf, a Yale Law School Kína-kutatója azt írta, hogy szerinte Csin Kang eltűnésének a magyarázata lehet, hogy 

  • Csin Kang ellen valamilyen eljárás indulhatott (nemrég például pedzegették, hogy házasságon kívüli viszonya volt egy újságírónővel);
  • egészségügyi problémái lehetnek;
  • vagy egyszerűen a külügyminisztériumi riválisai tettek keresztbe neki.

A tárca Csin távollétét egészségi okokkal indokolta, ám részletekre nem tért ki. A leváltásról szóló döntést Peking nem indokolta.