Friss kommentek

Új kerékpársávot alakítanak ki a Baross utcában

június 29., 08:52 Módosítva: 2020.06.30 08:52
1318

Új kerékpársávot kezdenek el kialakítani hétfőn a Baross utcában, így Kőbányától már egészen a Nagykörútig el lehet jutni biciklivel.

A BKK közleménye szerint az Orczy tér és Nagykörút közötti szakaszon önálló kerékpársáv lesz, egyes részein pedig busz-kerékpársávokat alakítanak ki. Nem lesz kerékpársáv a Baross utcának a Nagykörút és a Szabó Ervin tér közötti szakaszán, viszont csökkentik a sebességhatárt.

Az autók maximum 30 km/h sebességgel haladhatnak itt a jövőben.

Tovább

Rendőrök elől bujkálva, álruhában fejezte be Kőrösi Csoma-expedícióját a magyar bringás

június 27., 07:12 Módosítva: 2020.06.28 07:58
4312

Zichó Viktor sok viszontagság között, 11 hónap alatt járta végig, kerékpárral és gyalogszerrel Kőrösi Csoma Sándor útját. A koronavírus miatt félelem és korlátozások miatt Indiában lehetetlen helyzetbe került, amin elsőre az sem segített, hogy megszökött egy kórházból. 13 645 kilométeres útja végét gyalog és álruhában fejezte be.

Tovább

A szovjet közlekedéspolitika lett Budapest Trianonja

június 24., 14:58 Módosítva: 2020.06.26 10:13
585

A Magyar Kerékpárosklub (MK) egykori elnökének, László Jánosnak az emlékére szervezett konferenciát kedden a Dürer Kertben. Az est egyik kérdése az volt, hogy Budapest miért nem vált olyanná közlekedés és kerékpározás szempontjából, mint Amszterdam vagy Koppenhága. A konferencia második részében arra kereste a választ Balogh Samu várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke, Kürti Gábor, az MK elnöke és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) igazgatója, hogy a fővárosnak és az agglomerációnak milyen lehetőségei vannak kiszabadulni az egyre inkább autóssá váló közlekedésből. (Az MK estje itt visszanézhető videón is.)

Tovább

Körbeért a Tisza-tavi kerékpárút

június 20., 14:17 Módosítva: 2020.06.21 00:09
1606

Immár teljesen körbekerekezhető a Tisza-tó - közölte Palkovics László szombaton Poroszlón, amikor átadta a tó körül megépült 67 kilométeres kerékpárút utolsó szakaszát.

Az innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, régi adósságot törlesztettek azzal, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában, nettó 3,1 milliárd forintból megépült a Tiszafüred és Poroszló közötti, a 33-as főút mellett futó 6,5 kilométeres szakasz. Az itt közlekedők biztonságát garantálja a 2,5 méter széles kerékpárút fizikai elválasztása a közúttól - mondta Palkovics. A fejlesztés részeként összesen négy híd is megépült. 

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházási vezérigazgató-helyettese, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Tiszafüred és Poroszló között megépült kerékpárúton az átadásán, 2020 június 20-án. A szakasz elkészültével teljessé vált az összesen mintegy 70 kilométeres Tisza-tavi kerékpárút.
Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházási vezérigazgató-helyettese, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Tiszafüred és Poroszló között megépült kerékpárúton az átadásán, 2020 június 20-án. A szakasz elkészültével teljessé vált az összesen mintegy 70 kilométeres Tisza-tavi kerékpárút.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az elmúlt tíz évben 1300 kilométer új kerékpárút épült Magyarországon, így több mint 9000 kilométerre bővült a hazai bicikliút-hálózat, és ez "belátható időn belül" további 2000 kilométerrel bővül, a teljes hálózat pedig 2030-ra megközelíti majd a 15 ezer kilométert - mondta.

A Tisza-tónál két nemzetközi kerékpáros útvonal találkozik, a most lezárult projekt nyomán ezek is felértékelődnek. A hazai szakaszok fejlesztése több helyszínen most is tart: megújul a Balatoni Bringakör, épül a Budapest-Balaton összeköttetés, a napokban készült el az Eger-Egerszalók közötti kerékpárút.

A kerékpárutak fenntartása korábban a helyi önkormányzatok feladata volt, egységes üzemeltetési gyakorlat híján azonban a karbantartás minőségében és az egyes útszakaszok állapotában jelentős eltérések voltak. Ezt felismerve született döntés arról, hogy a fenntartásba bevonják a 32 ezer kilométeres állami közúthálózatot kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t.

A most elkészült Tiszafüred-Poroszló szakaszt is a közútkezelő gondozza majd, amely mérnöki hálózatára és szakembereire építve remélhetőleg a korábbinál magasabb színvonalon tudja ellátni ezt a feladatot.

A miniszter szerint az infrastruktúra korszerűsítése mellett a KRESZ módosítására is szükség van a kerékpárosok biztonsága érdekében. Emellett a tervek között szerepel az elektromos járműtámogatási rendszer kiterjesztése az elektromos rásegítésű kerékpárokra.

(MTI)

Tovább

Révész Máriusz: Kilőttek a kerékpárútépítések

június 12., 14:27 Módosítva: 2020.06.13 00:06
673
20 hozzászólás
Kilőttek a kerékpárútépítések, jelentette ki Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos egy dunakeszi sajtótájékoztatón, ahová azért hívták meg az újságírókat, hogy saját szemükkel is lássák: folyik a munka.

Erre szükség is volt, mert volt már néhány előrejelzés a magyarországi kerékpárutak építéséről, és azok befejezéséről, de eddig nem mindig váltak be. Viszont tény, hogy a Dunakeszi-Budapest városhatár szakaszt építik, látni szinte végig a régi 2-es út mellett, hogy a földmunkákkal előrehaladtak az 5,3 kilométeres vonalon.

Forrás: NIF Zrt.
Forrás: NIF Zrt.

Ez a hiányzó szakasz szinte teljesen lehetetlenné tette, hogy a pesti kerékpárosok biztonságban kijussanak észak felé az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárútra, ami Dunakeszitől felfelé már aránylag használható állapotban kerékpározható Szobig a Duna mentén. Aki nagyon fellelkesedne, annak rossz hír, hogy a szakasz csak jövő márciusra készül el, viszont akkorra rendesen, 3 méter szélességben.

Tovább

Kösz, járvány: hiánycikk lett a bicikli

június 9., 12:07 Módosítva: 2020.06.10 07:26
1677
72 hozzászólás
Világjelenség, hogy a koronavírusjárvány miatt megnőtt az igény a kerékpárra, a növekvő kereslet viszont a gyárleállások miatt lecsökkent kínálattal áll szembe. Ezért Európában és Amerikában hiánycikk lett a bicikli, főleg a középáras (150–250 ezer forintos) sávban. Magyarországon sem jobb a helyzet – derül ki körképünkből.

Most mindent el lehet adni, ami két keréken megy, és tekerni lehet

– ez a mondat jellemzi az áprilist és májust Magyarországon a kerékpárgyártók, kerékpárüzletek és szervizesek szerint.

„Amikor bejelentették a kijárási korlátozást, nullára esett a forgalmunk, nem tudtuk, mi lesz” – mondta lapunknak Takács Levente, az óbudai K2 kerékpárbolt vezetője. Egy hét elteltével aztán úgy megugrott a kereslet, mint korábban soha, és ez – a korábbi időket 30-50 százalékkal felülmúló – hullám máig kitart. Hozzátette: ez tapasztalható egész Európában, mindenféle kerékpárt keresnek-visznek – közben az európai összeszerelő üzemek, kerékpárgyárak három-öt hétre bezártak a külföldi munkaerő hazatértével. A kiesés durva torlódást okozott, az eddig a hiányt úgy-ahogy kipótoló távol-keleti kerékpárok fullra kifogytak. 

Tovább

Naponta 2500-3000 ember biciklizik a nagykörúti bringaúton

június 5., 20:54 Módosítva: 2020.06.06 12:55
2023
51 hozzászólás

Egyre többen veszik igénybe a fővárosban kialakított új kerékpársávokat; a forgalmi adatok szerint a Nagykörút lett mára Budapest egyik leggyakrabban használt bringás útvonala – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. 

A nagykörúti kerékpársáv forgalma néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő Múzeum körúti biciklisáv forgalmát.

Naponta 2500-3000-en bicikliznek itt, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált.

A Nagykörúthoz hasonlóan a Bartók Béla út is erős kerékpáros forgalmat bonyolít. Ez az útvonal is rendszeresen meghaladta a kiskörúti kerékpársávon mért számokat. Az elmúlt hetekben voltak olyan napok, amikor a Bartók Béla úton közlekedő járművek közül minden negyedik bicikli volt.

A fővárosi önkormányzat még március végén döntött arról, hogy új kerékpársávokat alakít ki Budapesten. A munka április elején a Bartók Béla úton kezdődött, amit a Tétényi út, az Üllői út, a Nagykörút, majd a Villányi út követett.

Arról, hogy az új kerékpársávok közül melyik lesz ideiglenes, és melyik marad meg végleg, várhatóan a nyár végén, fél év tapasztalat alapján születik majd döntés. 

Tovább

1200 kilométert biciklizett egy 15 éves indiai lány, apjával a csomagtartón

május 24., 17:18 Módosítva: 2020.05.25 16:21
1617
22 hozzászólás

Egy 15 éves indiai lány kényszerűségből 1200 kilométert kerékpározott úgy, hogy beteg apja mindeközben a csomagtartón ült egy táskával. A biciklin közel egy hetet töltöttek, a lány kitartása pedig lenyűgözte az indiai kerékpáros szövetséget is, és meghívták egy tesztre. 

Tovább

Hét hete egy indiai kórház foglya a világjáró magyar bringás

május 23., 21:55 Módosítva: 2020.05.25 00:01
2771
14 hozzászólás

Zichó Viktor tíz hónapja indult útnak, hogy kerékpárral bejárja azt az útvonalat, amit kétszáz évvel ezelőtt Kőrösi Csoma Sándor javarészt gyalog teljesített Magyarország és India között. Arra számított, hogy nem lesz zökkenőmentes a túrája, de hogy lassan a duplájára nyúlik az ideje, arra nem gondolt. A koronavírus-járvány miatt hét hete egy indiai kórházban rostokol, előtte pedig egy pakisztáni börtön lakója is volt egy hónapig. Haza sem akkor, sem most nem akar térni, mindenáron be akarja fejezni a küldetését, még pár száz kilométere van hátra.

Tovább

Biciklis rendőröket rendelnek ki a nagykörúti biciklisávhoz

május 22., 18:40 Módosítva: 2020.05.23 19:58
1340
83 hozzászólás

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a jövőben négy kerékpáros járőrrel segíti a Nagykörúton kialakított kerékpársávon a kerékpárosok balesetmentes közlekedését – közölte a BRFK.

Szombaton az Oktogonon lévő Burger King előtt tartanak erről 12:30-kor sajtónyilvános tájékoztatót, ahol a kerékpáros járőrökkel lehet majd beszélgetni.

Április végén, a járvány idejére ugyanis ideiglenes kerékpársávot létesítettek a Nagykörúton, ahol eddig csak kamikaze üzemmódban lehetett bringázni, az autós közlekedés pedig egy sávra szűkült. Karácsony Gergely főpolgármester reméli, hogy a bringasávok maradnak hosszú távra, május elején pedig a Villányi út is kapott biciklisávot. 

Tovább

Biciklisávot kapott a budapesti Villányi út

május 13., 19:25 Módosítva: 2020.05.14 06:55
428
41 hozzászólás

Újabb ideiglenes kerékpársávval gazdagodott Budapest, ezúttal a XI. kerületi Villányi úton, ahol még hétfőn kezdődtek meg a kialakítási munkálatok. Az új, 1,7 kilométeres szakasz közvetlenül csatlakozik a Bartók Béla úti kerékpársávokhoz.

Tovább

Mikor használhatja az autós a kerékpársávot?

május 12., 16:54 Módosítva: 2020.05.13 15:35
998
48 hozzászólás
Különös jelzőtáblákra bukkant a nagykörúti bringasáv mellett a Kreszprofesszor, aki egy videóban foglalta össze, mit kell tudniuk az új forgalmi helyzetről autósoknak, bringásoknak.

Mint arról beszámoltunk, április végén ideiglenes kerékpársávot létesítettek a Nagykörúton, az autós közlekedés egy sávra szűkült. A kerékpárosok lassan birtokukba veszik az új sávot, ami az autósoknak csúcsidőben inkább torlódást okoz. Sokan azonban még mindig nincsenek tisztában a nagykörúti kerékpársáv használatával, még a táblaelhelyezők sem, ezért a Kreszprofesszor egy videóban foglalta össze a szükséges tudnivalókat:

Tovább

Soha nem bicikliztek annyian Budapesten, mint szombaton

május 10., 19:37 Módosítva: 2020.05.11 12:22
2660
30 hozzászólás
Szombaton új rekordot döntött a biciklis közlekedés Budapesten több ponton is: a kerékpárszámlálók szerint normális napon még soha nem ketrekeztek annyian a fővárosban, mint ezen a napos karanténhétvégén.

Az egész városban érezhető a kerékpáros forgalom növekedése a Kerékpárosklub adatai szerint, a szervezet szerint ez azt bizonyítja, hogy sokkal több budapesti ülne biciklire, ha több kerékpársáv lenne.

A Bem rakparton szombaton több mint 6000-en, az Árpád hídon mintegy 3800-an tekertek, ennél többet csak a 2018-as I bike Budapest felvonulás napján mértek. Ez a két kerékpárút a legnépszerűbb, de a Hungária körúti és a Csepelre vezető kerékpárúton is nőtt a biciklis forgalom.

Tovább

Révész Máriusz: Évi 150-200 ember életét lehetne megmenteni a KRESZ módosításával

május 5., 15:58 Módosítva: 2020.05.06 16:40
405
90 hozzászólás

Németországban április 28-án lépett életbe az új KRESZ, ami több olyan elemet is tartalmaz, ami a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésbiztonságát fokozza. A német szabályozás Magyarország számára is példa. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos egy Facebook-posztban foglalta össze, hogy miért van itt az ideje itthon is módosítani a KRESZ-t, és milyen elemei vannak az évek alatt összerakott módosítócsomagnak. Posztunkban Révész írásának főbb elemeit idézzük. 

Tovább

Budakalász visszaadta a Megyeri hidat a bringásoknak

április 30., 15:21 Módosítva: 2020.05.03 15:43
626
6 hozzászólás

Budakalász megváltoztatta az elmúlt hétvégéken érvényben lévő korlátozási szabályait, így a Duna feletti Megyeri híd megnyílt a kerékpárosok előtt, de továbbra is csak át lehet tekerni a településen.

Tovább

Karácsony reméli, hogy maradnak az ideiglenes kerékpársávok

április 25., 18:58 Módosítva: 2020.04.30 15:21
1958
17 hozzászólás

"Bár a kerékpársávokat ideiglenesen, a járvány idejére hoztuk létre, bízom benne, hogy minél több állandóra is megmaradhat közülük" – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester az elmaradt budapesti biciklisfelvonulás, az I bike Budapest napján közzétett Facebook-bejegyzésében.

Tovább

Budakalász blokkolja a Megyeri hidat a kerékpárosok elől

április 25., 14:12 Módosítva: 2020.04.26 16:41
1354
40 hozzászólás

A települési önkormányzatok már több hétvégén felhatalmazást kaptak arra, hogy külön korlátozásokat vezessenek be a koronavírus-járvány miatt, és ezek egy része a kiránduló, túrázó, munkába járó bicikliseket is érinti. Budakalászon elég abszurd szabály született, a Megyeri hídra nem hajthatnak fel, illetve arról le bringások, de ugyanott gyalogosok minden további nélkül keresztülhaladhatnak,írja posztjában a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz).

Tovább

Aránytalanul korlátozzák a bringázást az önkormányzati útlezárások

április 23., 15:55 Módosítva: 2020.04.24 11:23
491
7 hozzászólás

Húsvét óta az önkormányzatok saját területükön az államinál szigorúbb korlátozásokat is életbe léptethetnek hétvégente. A szándék a vírus terjedésének lassítása, de több településen az amúgy ajánlott és biztonságos kerékpáros közlekedést és túrázást is megfojtják ezzel. Több kerékpáros szervezet, a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) és a Magyar Kerékpárosklub is arra kéri az önkormányzatokat, hogy vizsgálják felül ezeket a szabályaikat. 

Tovább

Ötszáz biciklit ajánlottak fel használatra egészségügyi dolgozóknak

április 17., 17:52 Módosítva: 2020.04.18 21:06
2092
2 hozzászólás

Ötszáz bringát bocsát rendelkezésre egészségügyi és szociális dolgozóknak a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, hogy a tömegközlekedést elkerülve biztonságosabban járhassanak munkába. Húsz darab biciklit pénteken már át is adtak a Szent László Kórháznak, és az egyik bringát Szlávik János infektológus, osztályvezető főorvos is kipróbálta. 

Tovább

A Tétényin, az Üllőin és a Rákóczin is ideiglenes biciklisávot festenek fel

április 15., 14:56 Módosítva: 2020.04.17 16:48
562
24 hozzászólás

A Tétényi úton is elkezdték felfesteni az ideiglenes kerékpársávokat a megváltozott közlekedési szokásokra reagálva, írja közleményében a BKK. 

A Fővárosi Önkormányzat április elején döntött arról, hogy néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávot alakítanak ki, amivel a fővárosiak munkába járását és biztonságos közlekedését akarják segíteni koronavírus-járvány idején. A Bartók Béla úton azóta már kialakítottak ilyen sávot, de a Tétényi után már tervben vannak újabb helyszínek is.

Tovább

A biciklisávok szélesítése lehet a megoldás a járvány alatt a távolságtartásra

április 13., 19:59 Módosítva: 2020.04.17 16:48
164
4 hozzászólás

Berlin Kreuzberg negyedében bejött a kísérlet a városvezetés szerint, így most ideiglenes felfestésekkel más német városokban is kiszélesíthetik a kerékpársávokat a járvány idejére. A szélesebb utak segíthetnek a lezárások alatt megnövekvő biciklisforgalom elvezetésében, miközben így a fizikai távolságtartás is könnyebben tartható.

Tovább

Szentendrén csak a szentendreiek tekerhetnek a Duna-parti bringaúton

április 11., 20:15 Módosítva: 2020.04.17 16:48
737
5 hozzászólás

Csak szentendrei kerékpárosok használhatják a húsvéti ünnepek alatt a városban a Duna-parti kerékpárutat, közölte a település önkormányzata.

Tovább

A járvány bicikliboomot is hozott magával

április 10., 18:23 Módosítva: 2020.04.11 20:03
1017
15 hozzászólás

A koronavírus-járvány teljesen felborította megszokott életünket. A gazdasági, társadalmi veszteség mértéke egyelőre nehezen felmérhető, de a kényszerűségből vállalt életformánk pozitív folyamatokat is beindított. Sok helyen csökkent például a légszennyezés, és a kerékpározás is is sokat profitált a helyzetből. Látványosan megugrott a bringák közlekedési és szabadidős használata is. Futárok és munkába járók, kocakirándulók lepték el az utakat. 

Tovább

Vitézy örül, de kevesli az új fővárosi kerékpársávot

április 4., 13:24 Módosítva: 2020.04.08 14:12
88
23 hozzászólás

Két rövid szakaszon, a Bartók Béla úton és a Tétényi úton fest fel ideiglenes kerékpársávokat a megváltozott közlekedési szokásokra reagálva a BKK, reagált a lépésre Vitézy Dávid.

Örülök, hogy legalább az alapelvek meghallgatásra találtak a múlt heti javaslataimból és a Magyar Kerékpárosklub, illetve a Közlekedő Tömeg ajánlásaiból, bár ennél jóval bátrabb első lépéseket is el tudtam volna képzelni.

– írja közösségi oldalán a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója.

Hozzáteszi: Nagykörút, Rákóczi út, Üllői út, Bajcsy, pesti alsó rakpart - bőven van még lehetőség és teendő. Főleg, hogy nem is csak az egyre több kerékpáros biztonságos közlekedése érdekében, hanem a négy fal közül a tavasz érkeztével kimozdulni vágyó gyalogosok, futók számára is indokolt közterületeket átadni. 

Erre azért van szükség, mert a járdák szélessége a sűrűn lakott belváros nagy részén nem biztosítja a járókelők között az előírt távolság betartását. Van honnan elvenni közterületet, hisz az autóforgalom töredéke a korábbinak. Mindez persze nem csak a fővárosi főutakra, hanem a kerületi kezelésű kisebb utcákra is igaz.

Az érvényben lévő kijárási korlátozások mellett is lehet a másokkal való érintkezés nélkül kimozdulni a szabad levegőre, egy kört biciklizni, sétálni, futni vagy kerékpárral munkába járni, ahogy az országos tisztifőorvos is javasolta tegnap. Tartsuk be a szabályokat, amikor csak lehet, maradjunk otthon, vigyázzunk egymásra! - zárja Vitézy a posztot.

Tovább

Ideiglenes kerékpársávokat alakít ki a BKK a főváros döntése után

április 3., 19:52 Módosítva: 2020.04.08 14:12
398
10 hozzászólás

Közleményt adott ki pénteken a BKK, amely szerint a Fővárosi Önkormányzat néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávok kialakításáról döntött, amivel a fővárosiak munkába járását és biztonságos közlekedését akarják segíteni koronavírus-járvány idején.

A Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút szakemberei a terveket elkészítették, a kivitelezés már a napokban elindulhat. 

Az elmúlt hetekben a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapest Közút folyamatosan elemezte a forgalom alakulását. A drasztikus forgalomcsökkenés alapjaiban változtatta meg Budapest közlekedését. A BKK egyes járatain 90%-kal csökkent az utasok száma, emellett a gépjárművek forgalma is megközelítőleg felére esett vissza. A járványügyi veszélyhelyzet miatt sokan keresnek átmenetileg olyan közlekedési módokat, amelyekkel minimalizálhatják a másokkal való érintkezést. Ennek és a MOL Bubi árának drasztikus csökkentésének köszönhetően az elmúlt időszakban nőtt a kerékpáros forgalom Budapesten.

A koronavírus-járvány okozta forgalomcsökkenés a nehézségek mellett lehetőséget biztosít arra, hogy gyors beavatkozással javuljon Budapest kerékpár-közlekedési hálózata. A kerékpározás a járványügyi veszélyhelyzet idején is megfelelő közlekedési forma. Karácsony Gergely főpolgármester a főváros döntéshozói és közlekedési szakemberei bevonásával a növekvő tendenciát mutató kerékpáros közlekedés feltételeinek gyors továbbfejlesztéséről döntött, ezzel egy fenntartható alternatívát biztosítva a közlekedőknek. A Fővárosi Önkormányzat a biztonságosan használható kerékpárutak azonnali növelésével segíti az emberek munkába járását, illetve javítja a járványhelyzet idején stratégiailag is fontos egészségügyi intézmények elérését.

Április elején megkezdődik a szakaszok kivitelezése, elsőként a Bartók Béla út és a Tétényi út kerékpáros átalakítása valósulhat meg. Az ezt követő szakaszokat a Fővárosi Önkormányzat a kivitelezés üteméhez igazítva, a megnyitott szakaszok tanulságait elemezve jelenti be és nyitja meg.

A lecsökkent közúti forgalom következtében a gépjárműforgalom érdemi korlátozása nélkül is kialakítható egy bringás főhálózat a Hungária körúton belüli városrészeken. Ezzel olyan utakon is biztosíthatóak a biztonságos kerékpározás körülményei, amelyeken eddig csak kevesen mertek biciklizni. Az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn, de ha a későbbi tapasztalatok kedvezők lesznek, az ideiglenesen kialakított sávok egy része a járvány után akár véglegessé is válhat.

Tovább

Nemsokára normálisan lehet Szentendrére biciklizni

március 31., 19:53 Módosítva: 2020.04.01 17:24
600
25 hozzászólás

Szentendre déli határában ma a helyére emelték a Budapest–Szentendre bicikliút egyik leglátványosabb elemét, a Dera-patakot átszelő 36 méteres acélhidat. Akét, darabonként 9 tonnás hídelem beemelése nagyjából fél óráig tartott, a szerkezet sötétzöld színéről facebookos szavazáson döntöttek a szentendreiek. 

Tovább

Megnőtt a kerékpáros forgalom Budapesten

március 21., 16:59 Módosítva: 2020.04.08 14:12
689
33 hozzászólás
Jó idő is van, de alighanem a koronavírus is magyarázza, hogy az autós, illetve a tömegközlekedést használó budapestiek is átnyergeltek a biciklire.

A Magyar Kerékpárosklub közölte, hogy a BKK biciklis forgalomszámlálói már márciusban a tavaly áprilisihoz hasonló kerékpáros forgalmat mértek Budapesten. Sokan alighanem a koronavírust úsznák meg a biciklizéssel.

A koronavírushoz kapcsolódó munkahely- és iskolabezárások után töredékére esett a budapesti járműforgalom. Korábbi csúcsidőkből is eltűntek a dugók, a BKK járatok utasszáma tizedére csökkent. Személyes tapasztalatom szerint a lakásunk előtt elsuhanó villamosok utasforgalma bináris kérdéssé szűkült, van-e a villamoson egy utas, vagy ez is üresen megy el.

Nem így a kerékpározásé. Már a vészhelyzet bevezetése előtt látható volt a biciklis forgalom növekedése Budapesten.

A veszélyhelyzet kihirdetésének napján, majd az azt követő munkanapon a Bem téri forgalomszámláló, a megelőző munkanapok forgalmának másfélszeresét mérte.

Az iskolák bezárásával kezdődő március 16-i héten napról napra nőtt a biciklis forgalom. Annyian tekertek el a Bem téren, Árpád hídon és a Hungária körúton elhelyezett kerékpáros forgalomszámlálók felett, mint tavaly áprilisban.

Mindez az összforgalom jelentős visszaesése miatt érdekes igazán. Valószínűleg nem kizárólag a jó idő, hanem a koronavírusos fertőzések elkerüléséért is sokan biciklire ülhettek azok közül, akiknek menniük kellett valahova. Többen voltak közöttük olyanok is, akik napi mozgásigényüket elégítették ki az emberek közti távolságot biztosító kerékpározással.

A Magyar Kerékpárosklub senkit nem biztat lakóhelye indokolatlan elhagyására. Ugyanakkor azt javasolja, hogy ha muszáj mennünk valahova, menjünk inkább - az egészséges és környezetbarát - kerékpárral. 

Bár az egész város üres, a parkokban azért sokszor látni még embereket, sajnos öregeket is, de főleg magányos kocogókat, olykor együtt sportoló fiatalokat is. Ők ugyan lehet, hogy kevésbé veszélyeztetettek, viszont lehet, hogy tünetmentesen vészelik át a kórt, de az időseket megfertőzhetik.

Így nem igazán ajánlatos számukra sem olyan helyekre kimozdulni, ahol idősebb emberekkel tudnak találkozni, ó.Természetesen a saját kert, vagy a garázsból, saját autóval megközelíthető néptelen erdő járványügyileg kevésbé veszélyes. 

Elhalasztják a több tízezres bringás felvonulást

március 11., 15:37 Módosítva: 2020.03.11 16:27
244
1 hozzászólás

A koronavírus terjedése ellen védekezve a Magyar Kerékpárosklub elhalasztja az április 25-ére meghirdetett budapesi biciklis felvonulását, az I bike Budapestet.

Tovább

Könnyebb lesz bringázni Szolnok belvárosa és a Tisza között

március 11., 06:37 Módosítva: 2020.03.11 10:28
34

Bővül a kerékpárút-hálózat Szolnokon és környékén. A nyár végére elkészülő beruházásra az önkormányzat 740 millió forint támogatást nyert el a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) pályázatán, írja az MTI.

Tovább

Megint lesz bringás felvonulás

március 4., 09:22 Módosítva: 2020.03.04 14:35
1356
19 hozzászólás

Idén már 5 éves lett a Critical Mass bringás demonstrációból kinőtt kerékpáros piknik, az I bike BP. Az idei menetet április 25-én szombaton rendezik, 12 kilométeres távon. Az örömbringázás célja, hogy olyan város legyen Budapest, ahol mindenki biciklire tud ülni, és nyugodtan tud tekerni. 3 hídon, 1 alagúton, az Andrássy úton és a rakparton halad majd a menet, íme az útvonal:

Tovább