A medvék is veszélyesek a biciklisekre

2008.07.01. 12:24

Egy 24 órás alaszkai hegyi bicikliversenyen az egyik versenyzőt megtámadta egy medve, a 14 éves lány szerencséje az volt, hogy még fel tudta hívni a segélyszámot, írja az AP. A telefonba azonban már csak annyit volt képes mondani, hogy medve, de mivel a diszpécser hallotta zihálását, visszahívta a lányt. A telefont egy másik versenyző hallotta meg, aki miután a sötétben megtalálta a készüléket, közölte a baleset részleteit.

Szakértők szerint egy anyamedve követte el a támadást, feltehetően egy grizzly, a tűzoltók ugyanis arról számoltak be, hogy a közelmúltban észleltek egyet a környéken. A Chugach Nemzeti Park határán lévő területen, ahol a szombat délben kezdődött versenyt rendezték, számos olyan állat él, amelyek veszélyesek lehetnek az éjszaka is versenyző biciklisekre, így például jávorszarvasok, farkasok és rozsomákok.

 

A 14 éves lány egyébként viselt bukósisakot, ami azért is szerencse volt, mert a medve megharapta a fejét. Emellett súlyos sérüléseket szenvedett még a nyakán, a törzsén és a lábán. A mentők fegyveres kíséretet kaptak a rendőrségtől, hogy a 3 kilométeres erdei úton biztonságban eljuthassanak az éjjel fél kettőkor történt támadás sérültjéhez. A gyereket kórházba szállítása után azonnal megműtötték, állapota válságos.