Az ellenőrzött biciklisek fele szabálytalankodott

2008.10.29. 12:12

A rendőrség szerdán közzé tette a gyalogosok és biciklisek fokozott közúti ellenőrzése negyedik hetének eredményeit. Az akció októberben indult és novemberig tart, ezzel akarják csökkenteni a gyalogosok és biciklisek okozta balesetek számát a fővárosban.

A BRFK adatai szerint október 20. és 26. között 240 kerékpárost ellenőriztek: hatan elmulasztották az elsőbbségadást, heten nem szabályosan kanyarodtak, haladtak vagy váltottak irányt, ketten nem álltak meg, mikor kellett volna (itt valószínűleg stoptáblára vagy lámpára gondolnak), hat biciklisnél nem voltak meg a kötelező tartozékok, ketten ittasan kerékpároztak. A közleményben nem részletezett szabálysértést 42 bringás követett el, az egyéb ok kategóriába pedig 36 esetet soroltak. Csak összehasonlításként: október első öt napján országszerte 513 biciklist bírságoltak meg (a friss számok kizárólag a budapesti ellenőrzések adatait mutatják).

Kerékpárosokkal szemben összesen 79 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki. Gyalogosoknál ez az összeg egyébként 332 ezer forint.

Számításaink szerint így az ellenőrzött biciklisek 42 százalékánál találtak a rendőrök valami problémát. Azért érdekes lenne tudni azt is, hogy az egyéb kategóriákba sorolt összesen 78 eset pontosan mit takar. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport