Láthatatlan festéket spriccel a tolvajra az innovatív lánc

2008.11.11. 09:03

Angliában annyival vannak előrébb a biciklilopás-ügyben hozzánk képest, hogy ott szakkiállítást is rendeznek a témakörben.

Az októberi Hogyan fékezzük meg a bringatolvajlást címet viselő esemény egy ötletes aktív fegyvert is felvonultatott a lopások elleni harchoz. Bemutatták Mike Lambourn találmányát, a SmartLocke-ot.

A munkásságát jórészt a tolvajok megfékezésének szentelő fiatal dizájner spriccelős bicikliláncában az a szándéka ölt testet, hogy komolyan megkeserítse az erővágóval érkező bűnöző életét. A műanyag borítású kábelbe sűrített levegőt és festő folyadékot is rejtettek, ami, ha elvágják, beszínezi a tolvajt és a zsákmányt is. A vágás előtt még áttetsző folyadék úgy festi meg a biciklit, hogy nehéz legyen levakarni, és eladni. Ráadásul egy alapos mosás sem járhat biztos eredménnyel, ugyanis a folyadék csak ultraibolya fénynél látható komponenst is tartalmaz, ami a ruhára szóródva a tolvajt is lebuktathatja.

Gyenge pontja azért az innovatív bicikliláncnak is van. Például, ha a tolvaj nem csupán vágószerszámot, hanem néhány rongyot is magával hoz.

(Köszönjük a találatot Stipstop Misinek)