Ismerje meg az Index szakújságírójának biciklijét

2008.11.30. 16:56

Régi tervünk volt, hogy részletesen bemutassuk, milyen biciklivel járnak a Kerékagy újságírói, melyik megoldást, szerkezetet és matricát miért választották. Tervünket addig halogattuk, míg jelen poszt szerzőjének kerékpárját egy szombat este el nem lopták.

Tervünket nem adtuk fel, így mintegy bevezetésként bemutatjuk a kerékpárt, amely hat évig volt szolgálatban. Érdemeit bizonyítja, hogy szereztünk vele második helyet egy futárversenyen, döntősök voltunk vele egy hasonló csapatversenyen, továbbá csak úgy letekertünk vele pár ezer kilométert. Száguldottunk vele könnygázfüstben az október 23-i zavargásokról tudósítva, és a nyergében végigtekertük vele szinte az összes Critical Masst.

A Dob utcai Bar Ladino elől vasárnap éjjel elemelt bicikli annyira jellegzetes, hogy hegesztési munkafázisokat is tartalmazó beavatkozás nélkül nem lehet felismerhetetlenné tenni. Ezért kérjük olvasóinkat, hogy ha felismerik az utcán, bolt előtt, vagy éjszakai szórakozóhelyeken, jelezzék blogunk aggódó, és évek után BKV-ra kényszerülő szerzőjének a fa(ide a kukacot)mail.index.hu cimen, vagy a kommenteknél.

Milyen a jó városi bicikli?

A zöld-fehér színű, Scott váz a mountain bike fejlődés korai szakaszából származik: a váz már ejtett geometriájú, de még Cro-Mo ötvözetből készült, nem aluminiumból. Aminek következtében kicsit nehezebb, de rendkívül strapabíró. A felnik szintén erősek, tudjuk miért, a gumik viszont vékonyak a sebesség végett.

Sem a felniken, sem a Schwalbe gumikon, sem pedig a V-fékeken nem spóroltunk, mert sokkal jobb defekt, nyolcas és baleset nélkül kerékpározni. Kevésbé fontos viszont a váltó, az ember úgysem kapcsolgat annyit, mint terepen.

Az első hajtóműből kiszereltettük a középső tányért, mert a sík terepen úgyis a leggyorsabbat érdemes használni, Budán pedig pont jó a legkisebb. Hátulra is inkább kis sort szereltettünk.

Bár egyesek szerint a bicikli csak sárhányó nélkül dögös, az biztos, hogy a sáros arc és a hátunkon a tarkóig húzódó koszcsík sokkal hülyébben néz ki, úgyhogy mi elölre és hátulra is sárhányót szereltünk.

Érthető, ha egy ilyen remekül összerakott, vintage státuszú bicikli a szívünkhöz nőtt, úgyhogy végezetül bemutatjuk azt a 10 jellegzetességet, ami alapján könnyen felismerhető, egyúttal bizonyítva a tételt, hogy a sok biciklizés menthetetlen optimizmussal tölti el az embert. Hátha együttes erővel megtaláljuk.

1. A bovdenház a kormánynál az egyik féknél fekete, a másiknál szürke

2. Piros, fehér, közlekedési táblára emlékeztető matrica a 2001-es Futár Világbajnokság logójával, ami egy parasztbiciklin kerékpározó alakot ábrázol

3. Critical Mass matricák

4. Az első kerék csavarral rögzített

5. Műanyag embléma amely szerint a vázat Amerikában rakták össze (Tubing in the United States, vagy valami hasonló.)

6. Specialized márkájú, középen bemélyedéssel ellátott nyereg

7. Ezüst sárhányó, amely egy ponton eltört, és két műanyag gyorszárral fogattam meg

8. Shimano LX váltó, és gyorszáras kerékrögzítés

9. A középső tányér hiányzik, csak a legnagyobbat és a legkisebbet hagytam meg

10. Kék Scott felirat a felső csövön, erősen megkopva

A lakosság segítségét előre is köszönjük, a nyomravezető akár pénzjutalomban is részesülhet. Az aggódó szülők.