Több volt a részeg bringás, mint a piás autós

2009.04.16. 15:03

Rajtaütött a rendőrség a bringásokon. Ez elég jól látszik a húsvéti ellenőrzéssorozat végeredményéből.

A kerékpárosokat felkészületlenül érte, hogy a rendőrök őket is faggatták az elfogyasztott alkohol mennyiségéről.
 
A kerékpárosokról külön statisztika nem készült, de az ORFK kommunikációs vezetője, Timár László a kerékagy kérdésre kiszámolta, hogy másfél-kétszer több biciklist büntettek meg a hétvégén, mint ahány autóst.
 
 
682 feljelentés született, ebből 211 volt gépjármű (autó/motor) vezetőjével szembeni eljárás, a többi nagyjából a szokatlanul szoros ellenőrzés alá vont kerékpáros populáció tagjait sújtotta.
 
A részeg bringások a helyszínen nem rendezhetik le az ügyet, a rendőrök feljelentést tesznek, utána szabálysértési eljárás kezdődik.
 
Az tévhit, hogy a lebukásért elvehetik a gépjárművezetői engedélyt is, hiszen azt a kerékpáros ellenőrzésekor nem is kérik, csak a személyit.
 
A pénzbírságot később szabják ki. 30 és 100 ezer közötti összeg lehet, de nem függ attól, hogy ki mennyire volt alkoholos befolyásoltság alatt. A szabályozás szerint ugyanis bármennyit iszik is a kerékpáros, az nem befolyásolja a helyzet komolyságát, mert nem gépi meghajtású járművel közlekedett. Itt nincs differenciálás. A büntetés mértékét leginkább a korábban összehozott bűnlajstrom hossza srófolhatja felfelé.