A bicikliboom diktál Londonban

2009.06.04. 12:07

London már nem bírja nagyobb beruházások nélkül tartani a kerékpárforgalom növekedését. A legújabb statisztikák alapján egyetlen év alatt majdnem 10 százalékot ugrott, és ezzel 545 ezerre emelkedett a naponta lebonyolított kerékpáros utak száma.

A London Transport felmérése biciklis boomnak minősíti a növekedést, amit a város kénytelen nem is kicsi infrastrukturális beruházásokkal követni.
 
A városvezetés a 2009-re 111 millió fontot (kb. 36,5 milliárd forint, Budapest éves költségvetésének 7-8 százaléka) tervezett be kerékpáros kiadásokra. A gigantikus összegbe persze beleszámítják a párizsi mintára létrehozott Cycle Hire nevű bérbicikli-hálózatot és a várost átszövő, rendkívül költséges kerékpár-sztráda projektet is.
 
 
66 ezer új kerékpár-parkolóhelyet is kialakítanak a város belső részein, a tervek szerint pedig a 2012-es olimpiára pedig már 12 kerékpársztráda lesz készen.
 
A rekordösszegű kiadások mögött ott van, a közismereten bringamániás Boris Johnson polgármester, aki bejelentette, kerékpáros szempontból akarja forradalmasítani Londont. Az építkezések mellett az egész nyár tele lesz kerékpáros fesztiválokkal, versenyekkel, hogy azokat is bátorítsák a kerekezésre, akik eddig nem mertek belevágni.