Új biciklik vásárlásába száll be Bécs városa

2009.08.11. 12:17

70 eurós támogatást kapnak azok, akik régi kerékpárjukat újra cserélik, jelentette be Rudolf Schicker, Bécs közlekedési tanácsnoka. A környezet védelmét szolgáló intézkedéssel a biciklis közlekedést akarják ösztönözni a városban: a leadott régi kerékpárokat felújítják, és szociális célokra hasznosítják, azaz értékesítik, vagy odaadják rászorulóknak, írja az Austrian Times.

Schicker kifejtette, hogy a program eredményeként csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, illetve az új kerékpárok felszereltsége miatt biztonságosabbá válik a közlekedés is.

Első lépésben 500 bicikli cseréjére készülnek, de később, ha lesz rá igény, ha nem is korlátlanul, de bővítik a keretet. A régi kerékpárok elhelyezésében, tárolásában az osztrák autóklub nyújt segítséget.

Aki le akarja adni régi kerékpárját, interneten kell regisztrálnia, aki nincs benne az első 500-ban, várólistára kerül. A listán előre lehet ugrani, ha valaki 7 napon belül nem él cserelehetőségével.

A cseréhez be kell mutatni egy 140 eurónál drágább új bicikli megvásárlásáról szóló számlát, ami nem lehet két hétnél régebbi. Emellett személyi igazolvánnyal kell igazolni, hogy a biciklitulajdonos bécsi lakos. Ezután a 70 eurót a helyszínen, készpénzben kifizetik.

A program hétfőn indult, de hasonló rendszert gépjárművekre már április elején bevezettek.