Készülj fel a dzsungelharcra!

2009.09.25. 12:31

Bebiciklizés címmel indít programot vasárnap délután 2-kor az Arany János utcai metrómegállónál a Magyar Kerékpárosklub azoknak, akik biciklin ülve nem érzik magukat elég felkészültnek ahhoz, hogy bevessék magukat a fővárosi forgalomba. 

A jelentkezőket a klub tagjai kísérik, együtt tesznek egy kört a belvárosban , és közben azt gyakorolják, hogy lehet biztonságosan biciklizni. A jelentkezés részleteiről a klub honlapján lehet tájékozódni.
 
A programhoz kapcsolódóan a szervezők összegyűjtöttek néhány szabályt is, amelyekkel biztonságosabban közlekedhetünk a városban:
 
Úton:
 
- Soha ne húzódj szorosan az út szélére, mert ezzel arra biztatod az autósokat, hogy leszorítsanak. Ha határozottan egy kicsit beljebb tekersz, ő is sávot fog váltani, ami sokkal biztonságosabb.
- Ne előzd jobbról az autókat, onnan nem számítanak rád.
- Lámpánál ne az autók közé állj, hanem vagy menj előre, vagy állj meg valamelyik autó mögött. Így sokkal feltűnőbb vagy, ezáltal észrevesznek. Soha ne állj meg teherautó mellett, vagy szorosan mögötte, mert a sofőr nem lát téged!
- Forgalmasabb úton balra kanyarodni kétféleképpen tudsz: ha még kevésbé vagy rutinos, állj be a jobbról jövő utca torkolatába és a jobbról jövőkkel együtt indulj el. Ha kicsit tapasztaltabb vagy (és nem tilos balra kanyarodni), akkor kézjelzéssel sorolj be a belső sávba, és onnan kanyarodj balra.
 
Bicikliúton:
 
- Minden keresztezésnél nagyon figyelj a veled párhuzamosan haladó, és onnan kanyarodó autókra. Nagyon gyakran nem fognak észrevenni, néha nem is lehet.
 
Egyéb tanácsok:
 
- Járdán csak akkor biciklizz, ha még nagyon kezdő vagy, és akkor sem gyorsan. A járda a gyalogosoké! Soha ne csöngess gyalogosra járdán!
- A KRESZ szerint a zebrát is csak gyalogosok használhatják. Az autósok nem számítanak arra, hogy jóval gyorsabb biciklisek mennek át rajta. Sokkal biztonságosabb, ha eleve az úton mész.
 
És ne felejtsd: mindig legyen lámpád!