Agresszív szarkák buknak a bringás sisakra

2009.11.14. 19:10
34 hozzászólás

Sok olyan madártámadást regisztráltak Ausztráliában, amelyben szarkák vegzáltak kerékpározókat. A madarak többnyire a bringások fejét pécézték ki maguknak. Az ausztrál szarkákról már rég közismert, hogy a fészekrakási időszakokban a hímek agresszívvá válhatnak, és a tojásaik közelében kerülő embereket önfeláldozó gyilkos attakokkal igyekeznek elriasztani. Főleg a szemekre és a fejre mennek. A támadások kivédésére mindenféle helyi jótanácsok vannak forgalomban régóta, az egyik éppen a sisakviselése volt, de az utóbbi időben felmerült, hogy a kerékpáros sisak csak fokozza a támadási kedvet.

A madarak dühe és a biciklis sisak összefüggését próbálta bizonyítani néhány elszánt ausztrál, sisakügyben érezhetően nem elfogulatlan tudós biciklis.
 
 
Mentek néhány kört a klasszikus fejvédőben, és valóban rögtön akadt egy példány, amelyből agresszivitást váltott ki a mozgó objektum. Aztán kipróbáltak szemekkel ellátott sisakot is, majd madárijesztős antennákat tettek rá, de a madarak nem tágítottak.
 
A madarak végül akkor hagytak fel a rohammal, amikor a biciklis levette a sisakot. A tudományos következtetés szerint a sisak nemcsak hülyén néz ki, hanem még veszélyes is.

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?