Miért nem bringáznak a tinédzser lányok?

2009.11.17. 17:19

Nagy-Britanniában a médiafigyelem középpontjába került az a probléma, hogy a fiatal lányok körében eddig nem sikerült vonzóvá tenni a kerékpározást. Egy országos vizsgálat szerint a fiúk átlagban 220 kilométert tekernek évente, a csajok viszont csak 38-at.

Egy lányok körében végzett felmérés azt mutatta ki, hogy a legfőbb visszatartó erő a biztonságérzet hiánya az utakon. Az ezerfős kutatásból kitűnt, hogy a lányok több, jobb és az autóforgalomtól lehetőleg szeparált biciklisávot szeretnének ahhoz, hogy kerékpárra merjenek ülni.

A projektet persze erősítette, hogy hamarosan bemutatják a Beauty and the Bike című filmet, amely fiatal német és angol lányok biciklis tevékenységét taglalja. A felmérés is része volt a promóciónak.

A médiafelhajtás ellenére a témakörre valódi civil csoportok is kihajtottak kerékpáros programokat indítva a lányok számára, ahogy erről a is Guardian beszámolt.

A Sustrans nevű mozgalom is felkarolta az ötletet. A fenntartható fejlődésért, és az ezzel harmonizáló közlekedési szokások terjesztésért küzdő szerveződés Motion for Woman programjában egyrészt aláírásgyűjtést indítottak egy, a kormánynak benyújtandó petícióhoz, amely a biztonságosabb infrastruktúra megteremtését célozza, másrészt szubjektív bátorító propagandába is belekezdtek, amely elmagyarázza a csajoknak, hogy biciklin is lehet jól kinézni és a mozgás még hasznos is lehet az egészségre nézve.