Lőrinci beelőzte Budapestet a bérbiciklikkel

2009.12.03. 14:10
DEGER20091203004

Kedden indult el a bérbicikli-rendszer Lőrinciben, az első napokban az esős időjárás ellenére is voltak páran, akik kipróbálták, mondta kérdésünkre Víg Zoltán polgármester. Szerinte nagy áttörésre néhány nap alatt nem szabad számítani, különösen nem a téli időszakban, de jó esély van arra, hogy akinek esetleg nincs pénze saját biciklit vásárolni, ezt a megoldást választja majd.

A 6100 lakosú város három pontján felállított dokkolókban összesen 33 biciklit lehet bérelni (30 felnőtt, 3 gyerek méretű), egy órára 100 forintba kerül, nyitástól zárásig 400, 24 órára 600, egy hétvégére pedig péntek délutántól hétfő reggelig 1000 forintba. A bicikliket bármelyik ponton fel lehet venni, és bármelyiken le lehet adni. A településnek jelenleg 8 kilométer bicikliútja van, most pályáznak további forrásokra a fejlesztéshez.

Éppen a pályázat kapcsán jött a bérbicikli-rendszer ötlete, a Schwinn Csepel felajánlotta, hogy fél évig ingyen biztosítja a bicikliket, ami azt jelenti, hogy a kísérleti időszakban a teljes bevétel az önkormányzaté. Víg Zoltán azt mondta, a képviselőtestület tárgyalta a témát, és végül arra jutottak, hogy ugyan nem biztos, hogy valóban lesz igény a bérbiciklikre, de egy ilyen lehetőséget mindenképp meg kell ragadni.


View Larger Map

Hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzat a fél év lejárta után még akár áldozni is hajlandó a működtetésre, hiszen ez olyan szolgáltatás a lakosság számára, amit az önkormányzatnak kötelessége támogatni. Reklámhelyek értékesítésével azért megpróbálják önfenntartóvá tenni a rendszert.

DEGER20091203006

A biciklik sajátossága, hogy Lőrinci címere, illetve Zagyva felirat szerepel rajtuk utalva a város melletti folyóra. A váz, a pedálok és a hátsó agy külön erősítést kaptak, hogy bírják az igénybevételt, egyébként hagyományos, városi közlekedésre alkalmas kontrás biciklikről van szó.