Koppenhágában megéri tilosban parkolni

2010.08.26. 16:30

Meglepő vagy inkább kedvesnek nevezhető offenzívát indított Koppenhága önkormányzata, hogy leszoktassák a bicikliseket arról, hogy a metrómegállók környékén mindenféle oszlopokhoz, kerítésekhez tegyék a bicikliket, ezek helyett használják a bringaparkolókat. El akarják kerülni, hogy a biciklik útját állják a mentésnek, ha a metróban bármilyen probléma merülne fel, írja a Copenhagenize.

Az áprilisban indult kampány lényege, hogy a szabálytalan helyen hagyott bicikliket átpakolják a bringaparkolóba, és büntetés helyett megolajozzák a láncot, felfújják a kerekeket, illetve hagynak a biciklin egy üzenetet, amiben kedvesen megkérik a tulajdonost, legközelebb használja a bringaparkolót.

A majdnem öt hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy a módszer bevált, hiszen nem bosszantanak fel senkit igazán, aki elkezdi keresni átparkolt kerékpárját. Az önkormányzat olajozó-pumpáló embereit a városban komornyiknak becézik, tevékenységük kifejezetten népszerű.

A számok is ezt bizonyítják: míg áprilisban naponta 150 biciklit kellett átmozgatni, augusztusra ez a szám 30 és 50 közé csökkent.

Az se jellemző, hogy kifejezetten az olajozás és a pumpálás miatt parkolnának szabálytalanul a koppenhágaiak, a komornyikoknak amúgy is feltűnne, ha rendre ugyanazokkal a biciklikkel találkoznának.

Koppenhágai biciklis ügyekben jártas forrásaink szerint most az a divat a dán fővárosban, hogy a nálunk megszokott leláncolás helyett csak reteszzárat használnak, így a biciklik könnyen mozgathatóak úgy is, ha gazdájuk éppen nincs jelen.