Fociklub tulajára bízták a kerékpáros ügyeket

2011.04.19. 18:25
Egy, a kerékpáros szervezetek által nem ismert embert nevezett ki a miniszterelnök a hazai kerékpáros ügyek koordinálására. „Orbán Viktor április 18-i hatállyal egy évi időtartamra megbízta Garancsi Istvánt a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti feladatok ellátásával” - szól az MTI szűkszavú közleménye.
 
A hír meglepte a Kerékpárosklub vezetőjét, László Jánost, aki sem a döntés előkészítéséről, sem Garancsiról nem hallott. A Kerékpárosklub kihagyása azért is érdekes, mivel az elmúlt években ez a szervezet volt a kerékpáros fejlesztéseket katalizáló, az illetékes minisztériummal rendszeresen egyeztető civil szervezet. Programjaik közül többet, többek közt a népszerű Bringázz a munkába kampányt állami támogatással valósították meg, de aktívan részt vettek például a Margit híd kerékpáros átjárhatóságáért vívott egyeztetésekben is.
 
A Kerékpárosklub vezetője érdeklődött az új miniszteri biztosról a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézményénél, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnál, de ott sem hallottak a váratlanul kinevezett kerékpárügyi vezetőről.
 
Ugyanúgy nem hallott Garancsi Istvánról a Critical Mass-mozgalom egyik vezetője, Kürti Gábor sem. Megkerestük a Miniszterelnökséget, ahol a sajtósnak nem volt ismerős a név, emailben feltett kérdésünkre pedig még nem válaszoltak.
 
Focicsapat-tulajdonos és szeret túrázni
 
Garancsi István neve ugyanakkor nem teljesen ismeretlen, mivel ő a Fehérvár FC-ként és Videotonként is ismert focicsapat vezetője és tulajdonosa. Sikerült utolérnünk az üzletembert, aki megerősítette: Orbán Viktor őt kérte fel a kerékpáros ügyek rendbetételére. Az üzletember egyelőre nem akart konkrétumokat elárulni programjáról, mert hamarosan sajtótájékoztatón ismerteti terveit. Röviden annyit mondott, hogy feladata lesz, hogy felmérje, milyen hiányosságok vannak a területen, és hol kell lépnie az államnak.
 
A focirajongó Orbán és a miniszterelnök szülőhelyéhez közeli focicsapatot birtokló Garancsi kapcsolata érthető volt számunkra. Azt azonban nem tudtuk, milyen viszonya van az üzletembernek a kerékpározáshoz.
 
Garancsi kifejtette, hogy gyerekeivel gyakran megy hazai és külföldi kerékpártúrákra. Részt vett továbbá amatőr mountain bike-versenyeken és teljesítménytúrákon. „Ismerem a természetjárók gondjait, bajait” – összegezte tapasztalatait. Kérdésünkre, hogy eszerint főleg a kerékpározás természetjáró oldalával foglalkozna, és a városi biciklizés kisebb szerepet kapna munkájában, a miniszteri megbízott azt válaszolta: mind a két terület fontos.
 
Garancsi szerint az, hogy közvetlenül Orbán Viktornak felel munkájáért, a kerékpározás kiemelt helyzetét mutatja. A miniszterelnöki megbízott munkájáért nem kap díjazást.